Scena9 este o publicație de jurnalism care radiografiază viața culturală din România (și nu numai). Facem ordine în actualitatea culturală, scriem despre ce e relevant, ce e nou sau nedescoperit, ce aduce un plus de valoare în peisajul artistic de la noi. Incităm la dialog zone care, de obicei, nu se intersectează.

Suntem jurnaliști-curatori ai fenomenului cultural. Stăm cu ochii pe noua generație de creatori din domenii cât mai variate, de la artă până la știință, le urmărim proiectele și evoluția. Ne propunem să desenăm portretul acestei noi generații care face lumea noastră să se învârtă.

Începând cu 2018, Scena9 apare și pe hârtie. Ce, cum și unde găsiți revista, aflați de aici.

Proiectul editorial Scena9 este parte a unei strategii ample a BRD de a susține cultura.

Ne găsiți aici: Str. Nicolae Filipescu, nr. 43, sector 2, București

+ pe Facebook și Instagram


Echipa

Andra Matzal

Editor. Jurnalistă multitasking, mamă, navetistă. Mai multe despre Andra, aici. O găsiți la andra@scena9.ro.

 

Ioana Pelehatăi

Editor. Citește poezie, citește non-ficțiune, ascultă podcasturi. Gătește mult.

Mai multe despre Ioana, aici. O găsiți la ioana@scena9.ro.

Oana Filip

Reporter pasionat de lumea satului, pisici și întrebări existențiale. Îi poți scrie oricând la oana@scena9.ro.

Mai multe despre Oana, aici.

Andra Mureșan

Super anxioasă în plan personal, deloc anxioasă când e pe teren. Jurnalistă obsedată de dragoste, trenduri și subiecte sociale. Îi poți scrie aici andra.mureșan@scena9.ro.

Ioan Stoleru

Cînd nu sînt pe munte, mai scriu chestii. Uneori pozez. Fost profesor asociat la jurnalism la Iași. Curator de meme pe social media. Scriu cu î din i în timpul liber.

Mai multe despre, aici.

Vlad Odobescu

Reporter. Căutător prin lumi mărunte. Hușean. Mai multe despre Vlad, aici. Îl găsiți la vlad@scena9.ro.

Ioana Cîrlig

Fotografă & Editor foto. Niciodată prea mult timp în același loc. O găsiți aici.

Ionuț Sociu

Reporter & (uneori) dramaturg. Îl găsiți la ionutsociu@scena9.ro.

Victor Morozov

Critic de film. Scrie despre Est pe FuturEast.blog.

Oana Stoica

Are un urs polar de pluş numit Obama.

Iulian Bocai

Scriitor și cercetător. Vrea să-nțeleagă cât mai multe lucruri cât mai bine.

Cristina Gârbea

Pianistă și profesoară de pian. Dacă vrei să-i propui o colaborare, o găsești pe mail sau pe Instagram.

Nicoleta Moise

Artistă. Îi place să scrie. O găsiți aici sau pe Scena9. 

Sorina Vazelina

Ilustrator. E una jumătate designer grafic, un sfert ilustratoare și o pătrime autoare de benzi desenate.

Mihai Iovănel

Critic literar. Sau ceva de genul.

Mihnea Bâlici

Student la Litere în Cluj-Napoca. Scrie cronică literară și poezie. Este redactor-șef la Revista Echinox și co-organizator al clubului de lectură Nepotu' lui Thoreau.


BRD și Scena9

Despre implicarea noastră în cultură, ipoteza era că, în ansamblul ei, cultura reprezintă modul în care rezolvăm problemele ca naţiune, cu toată inteligenţa, creativitatea şi pasiunea de care suntem în stare. Şi investiţia în fenomenul cultural românesc înseamnă să susţinem permanent lideri şi proiecte care să ne reamintească de unde venim, cine suntem şi încotro ne ducem. Cu alte cuvinte, investeam în cultură ca să fim aproape de cea mai bună versiune a României, cea în care cultura ghidează nevoile noastre de educaţie, responsabilitate, dezvoltare. Evident, eram nişte naivi care puneau cultura pe un piedestal şi îi agăţau în cârcă toate marile aşteptări. 

După luni de zile petrecute împreună cu echipa de la Scena9.ro, un lucru e clar: vom investi în cultură, mai intens decât am făcut-o vreodată. Dar nu o vom face că să „părem noi mai buni”, sau pentru a împlini vreo mare aşteptare cultural-naţională. O facem dintr-un motiv mult mai simplu: ca să învăţăm. Să învăţăm de la istorie cum să corectăm miopia ştirilor prezentului revizitând evenimente similare din trecut. Să învăţăm de la teatru cum să tratăm cu empatie inevitabilele eşecuri şi nebunii – ale noastre şi ale altora. Să învăţăm de la artele vizuale cum să evoluăm în limbaj, înainte ca cel pe care îl folosim să devină irelevant. Să învăţăm de la literatură cum să experimentăm prin ochii altora poveşti mai străine şi înfricoşătoare decât îşi poate permite oficial o corporaţie cu aversiune la risc. Să învăţăm de la arhitectură cum să construim spaţii care ne fac o idee mai relaxaţi, nu mai încrâncenaţi.

Dezbrăcat de toate înfloriturile de PR, ăsta e adevărul: investim în cultură dintr-un motiv egoist,  ca să învăţăm să devenim o versiune mai bună a noastră, „a better us”. Nu ştim dacă o să ne iasă, dar ştim că ne străduim de ceva vreme şi vom continua să o facem. Iar dacă vi se pare că evoluăm, e foarte probabil că am învăţat asta de la Scena9. 

Ceea ce va dorim şi vouă.

Echipa BRD


Contact

Str. Nicolae Filipescu nr. 43,
sector 2,  020961, București
editorial@scena9.ro