În lume / Fotografie
FOTO: Ei, americanii
Michele Bressan, Michele Bressan, Alexandru Paul, Dani Ghercă
America pre-electorală văzută prin obiectivele a trei artiști români, care au străbătut Statele Unite de la Est la Vest timp de o lună.
America pre-electorală văzută prin obiectivele a trei artiști români, care au străbătut Statele Unite de la Est la Vest timp de o lună.
Azi au loc alegeri în Georgia. Aproape toată țara vrea în Uniunea Europeană. Dar din Rusia vine un partid cu o propunere greu de refuzat: dacă nu ne votați, vă invadăm.
Mânioși, dar și animați de speranță, tinerii din Georgia au aprins o primăvară protestatară în Tbilisi și alte orașe mari. Lupta lor împotriva unor legi nedemocratice, care ar aduce țara mai aproape de Rusia și mai departe de Europa, se tranșează la alegerile parlamentare din octombrie.
Limba maternă a Victoriei, Elenei, Iuliei și Alexandrei e rusa. Româna au învățat-o la școală, însă insuficient pentru a o vorbi liber. Așa că de peste doi ani se adună în fiecare duminică pentru a-și îmbunătăți româna – prin poezie contemporană.
Durerea și lacrimile oamenilor nevinovați nu sunt titluri aride de știri, ci realitate. Citiți poveștile a trei tinere femei care și-au pierdut soții în războiul început de Rusia împotriva Ucrainei.
Am vorbit cu tinere din Caucaz, unde femeile pot fi ucise de propria familie dacă le „pătează onoarea”, despre abuzurile pe care le-au trăit, despre cum au reușit să evadeze și despre cum arată noile lor vieți, departe de Rusia.
4B, o mișcare feministă radicală din Coreea de Sud, încearcă să remodeleze complet cultura patriarhală, prin refuzul oricărui tip de relații cu bărbații. Ce a determinat mii de femei să ia această decizie care le schimbă viața și ce consecințe are în societate?
Pe desele ei drumuri între Chișinău și Iași, Iași și Chișinău, o tânără studentă transformă necunoscutul în acasă și cunoscutul în dor - toate la bordul rutierei lui ghea Mișa.
Artiști, profesori, cercetători și alți specialiști din Occident care critică acțiunile Israelului au parte de represalii din partea instituțiilor cu care colaborează. Am vorbit despre consecințele poziționării lor cu un profesor din Israel, un poet palestinian, un antropolog din Australia și cercetător la Max Planck Society, o scriitoare bosniacă și un scriitor vietnamez.
Pentru că luna trecută Festivalul Internațional de Literatură de la Odesa a poposit la București, două jurnaliste și scriitoare au discutat despre cum se vede şi cum se scrie istoria pe linia Chişinău-Bucureşti-Londra.
Am stat de vorbă cu Burhan Sönmez, unul dintre cei mai importanți autori din literatura kurdă și turcă. Despre ce înseamnă să aparții unei comunități persecutate și să devii o țintă pentru un regim opresiv, despre puterea scrisului și lupta pentru ca vocile intelectualilor publici să nu fie reduse la tăcere.
Explorează cariera de peste trei decenii a fotografului român, membru Associated Press, și descoperă cum s-a schimbat însăși natura războiului și acoperirea sa în mass-media în tot acest timp.
Explorează o cronologie a vieții tinerei jurnaliste Larisa Kalik, filtrată prin cele două conflicte care i-au marcat viața: cel din republica separatistă Transnistria și cel din Ucraina.
Am făcut 1.600 de kilometri în două zile, de la București până aproape de linia frontului din sudul Ucrainei, alături de Gabor Petru – omul-ONG care de doi ani nu s-a oprit din ajutat țara vecină.
O tânără jurnalistă îi însoțește pe militarii ucraineni într-o tură la război, pe frontul de est, în Avdiivka, orașul pe care rușii se încăpățânează să-l cucerească de luni de zile.
Am stat de vorbă cu etologa Carmen Strungaru despre cartea ei recentă, în care adună note de călătorie dintr-o expediție antropologică în Papua Noua Guinee, și despre cât de important e să nu-ți neglijezi visurile.
Am fost în Donbas cu tinerii soldați voluntari ucraineni, am mâncat pizza în tranșee și ne-am scăldat - asta când nu ne străduiam să nu călcăm pe mine și când ei nu pilotau drone ca să doboare tancuri.
Olena Ilienko, actriță și antrenoare de fitness, e de loc din Kiev și locuiește în București de mai bine de un an. Ea mi-a povestit despre proiectele artistice în care a fost implicată în București, despre cum a ajutat-o psihoterapia în ultima vreme & despre importanța grupurilor de suport.
Ce trebuie să știi despre cerealele importate din țara vecină și ce-l așteaptă pe fermierul român, în contextul concurenței actuale.
În timpul comunismului, un spital de psihiatrie încerca un model de tratament ce punea în centru relația cu pacientul. Astăzi, într-un spital din apropiere, câțiva angajați se străduiesc să-i facă pe cei internați să se simtă ca acasă.
Două săptămâni cu echipa medicală care evacuează răniții de pe frontul din Ucraina.
La mai bine de un an după ce teatrul a fost bombardat de ruși, trupa din Mariupol începe să facă deplasări și în afara țării, mai ales în locuri în care sunt stabiliți mulți refugiați ucraineni.
Poate foragingul — căutarea și colectarea hranei în natură — să crească interesul oamenilor pentru protejarea habitatelor unor plante?
Cum se împacă lumea super-bogaților cu angajamentele pentru mediu, la doi ani de la lansarea campaniei de sustenabilitate a festivalului.
Natural este o călătorie audio prin rezervații din România, în care vrem să aflăm de ce relația dintre oameni și natură a ajuns așa de fragilă.