Foto / Comunitate
FOTO Oamenii târgului
Daria Gizdavu
O fotografă merge la Târgul de la Negreni, să-i prindă atmosfera, energia, haosul și culorile. Ajunge însă să se întrebe: cine sunt oamenii care vin să vândă acest iureș de obiecte?
O fotografă merge la Târgul de la Negreni, să-i prindă atmosfera, energia, haosul și culorile. Ajunge însă să se întrebe: cine sunt oamenii care vin să vândă acest iureș de obiecte?
Din 2010, fotograful Petruț Călinescu fotografiază litoralul Mării Negre. O selecție din imaginile lui, care surprind războiul, turismul și viața la mare, vor fi proiectate pe 23 august la Eforie Sud.
„Brancusi, l'art ne fait que que commencer” („Brâncuși, arta abia începe”), deschisă de curând la Centrul Pompidou, este cea mai mare expoziție dedicată până acum sculptorului care a plecat pe jos de la Hobița și s-a oprit la Paris. Vă propunem un scurt tur al expoziției în câteva fotografii.
Le-am invitat pe câteva dintre femeile care au ieșit de 8 martie în stradă, să trimită un mesaj în viitor, către tinerele din România de peste 20 de ani.
Maria Guțu e o fotografă tânără din Republica Moldova. Urcă în microbuz și coboară într-un sat de la capăt de linie, prin care se plimbă până găsește oamenii cărora le realizează portrete pline de empatie și de pace.
Cu ateliere, discuții comunitare, performance-uri și intervenții, mai mulți artiști și o comunitate încearcă să salveze o bucată de parc din București, captivă în dispute legale și politice.
Un dans străvechi, un festival-concurs modern și un obicei înscris în patrimoniul cultural imaterial al omenirii - dansul urșilor din Comănești, Bacău.
O tânără jurnalistă de origine transnistreană merge în Donbass, zona în care războiul Rusiei împotriva Ucrainei a început acum 8 ani.
O tânără jurnalistă de origine transnistreană merge în teritoriile proaspăt recuperate de armata Ucrainei, ca să ne arate ce au făcut rușii în zonele pe care le-au ocupat.
Un fotograf din Chișinău explorează o lume la doar 100 de kilometri distanță.
Fotojurnalistul brazilian Lalo de Almeida documentează din 2009 ciopârțirea pădurii amazoniene.
Fotograful Mikhail Kalarashan a surprins 9 mai, Ziua Victoriei, pe străzile din Chișinău. La câteva zeci de kilometri sunau alarmele antiaeriene.
Mikhail Palinchak (n. 1985) documentează războiul care-i distruge țara.
Pavel Dorogoy, fotograf documentarist, și Mickail Palinchak, fotograf documentarist și de stradă, au devenit peste noapte fotografi de război în propria țară.
În Palanca, cel mai sudic sat din Republica Moldova, la 50 de kilometri de Odesa, au început să ajungă refugiații ucraineni.
Fotograful Mikhail Kalarashan documentează viața unei mame singure, refugiată din estul Ucrainei.
De la Baia Mare până-n Constanța, cu soare, păduri și urși, am rugat 10 fotografi să ne arate cum văd iarna.
Ce vise și dorințe a sădit în noi „Dallas”, un serial-cult despre petrol, capitaliști și familie și cum arată ele după zeci de ani?
Pornind de la propria experiență cu depresia postnatală, fotografa Felicia Simion relatează 22 de povești despre maternitate.
Pentru că e luna vacanțelor am scotocit prin arhivele Fortepan, Azopan și Shorpy după poze cu timp liber și călătorii.
Fotograful Anton Polyakov și-a explorat arhiva de imagini cu viața de zi cu zi făcute în ultimii 10 ani în Tiraspol și a observat cum se conturează câteva tipologii ale Transnistriei de azi.
La o săptămână după ce inundații grave au lovit județul Alba, fotografii Andrei Becheru și Gheorghe Popa au mers la Roșia Montană, Ocoliș și Sohodol, trei dintre localitățile afectate, ca să documenteze ce a rămas în urma apelor.
Ediția aniversară de 20 de ani a Nopții Muzeelor va fi marcată anul acesta printr-un protest fără precedent pentru lumea culturală din România. Angajați din muzee și biblioteci din toată țara vor ieși în stradă la București, iar instituțiile pe care le reprezintă vor fi închise în noaptea în care, în mod obișnuit, primeau sute de mii de vizitatori. Lucrătorii din muzee și biblioteci spun că sunt în acest moment de departe pe ultimul loc în sistemul salarial public din România și că s-a ajuns la „un moment de tensiune maximă”.
Am vorbit cu mai mulți artiști și operatori cultural implicați în protestele care au loc în sectorul independent.
Ilustratoarea Sorina Vazelina a creat o serie de benzi desenate pe tema reducerilor de fonduri din cultură.