Special / Savantgarde

Savantgarde: O mie de ochi, viitorul politicii și un șofer roșu.

De Scena9

Publicat pe 13 decembrie 2019

Savantgarde.ro e blogul unde sociologul și jurnalistul Marius Cosmeanu adună cele mai relevante idei și evenimente legate de știință și tehnologie, dar nu numai, pe care apoi le trimite spre căsuțele noastre poștale, într-un smart digest la care vă încurajăm să vă abonați aici. La fiecare final de săptămână, găsiți pe Scena9 trei dintre recomandări din acest digest, numai bune de citit & gândit. În cea mai nouă ediție, avem bulbucați, viitorul politicii și un șofer roșu.

PREMIERĂ // Remus Țiplea este primul fotograf român publicat, cu un fotoreportaj de șapte pagini, în revista mare, National Geographic US, anunță Cătălin Gruia, redactorul șef NG & Traveller România, pe contul său de Facebook. Tema: libelulele sau „bulbucații” + Un documentar despre Iosif Berman, Omul cu o mie de ochi, ale cărui fotografii au ilustrat ediția americană NG în perioada interbelică.

Jamie Susskind. Foto: Alex Olteanu

INTERVIU // Deși a studiat istoria, la Oxford, Jamie Susskind este viitorolog. A fost recent la București, pentru a-și lansa noul volum: Politica viitorului. Tehnologia digitală și societatea. Am discutat despre cele din carte, singurătate și generații norocoase. Și altele. Interviul, în Savantgarde.

 

ISTORII // Adolf Hitler a fost ales democratic în 1933. Doisprezece ani mai târziu, mureau peste 50 de milioane oameni și Europa era în ruine. Contextul de azi seamănă cu cel care a dus la Al Doilea Război Mondial: ascensiunea extremei drepte, discurs naționalist, atacuri la adresa presei, invocarea iminenței războiului, narative despre pericolul străinilor ș.a. Cu toate eforturile de a învăța din lecțiile trecutului, lumea uită. Un studiu recent realizat de Institutul „Elie Wiesel” arată că doar unul din trei români știe că Holocaustul a avut loc și în România, dar tot mai puțini știu că evreii au fost deportați în lagăre naziste. Situația e similară și în alte părți. În film, puteți vedea povestea răpirii lui Adolf Eichman din Argentina, în 1960, de către serviciile secrete israeliene, spusă chiar de șeful operațiunii, în una dintre cele mai reușite animații pe care le-am văzut anul acesta.

Savantgarde este un blog și un smart digest săptămânal de știință și tehnologie, dar nu numai. Ediția din acest weekend o puteți citi aici.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK