Scriam la începutul lui 2019 despre cum un francez a reușit să păcălească nu doar Academia Română, ci și câțiva cercetători străini, cu acordarea „medaliei Nobel pentru Filologie” academicianului Eugen Simion. În urma unei investigații amănunțite, am arătat atunci că în miezul „știrii” lansate de Academia Română și preluate de unele canale de presă și persoane publice, se afla un caz de fraudă. Atât „Societatea Internațională de Filologie”, cât și medalia pe care aceasta ar fi acordat-o mai multor cercetători, s-au dovedit invenția lui Florent Montaclair, un bărbat de 49 de ani, despre care am aflat cu certitudine doar că are un doctorat despre Jules Verne. În urma anchetei Scena9, Academia Română a anunțat că va începe la rândul ei o anchetă internă în jurul acestui caz. Tot atunci, ceremonia la care Montaclair urma să-i acorde medalia inventată lui Eugen Simion la Parlamentul European a fost anulată. Din ianuarie și până acum, pe pagina „Societății Internaționale de Filologie” nu a fost adăugat niciun material informativ nou.
De curând, însă, într-un interviu acordat publicației Făclia, Eugen Simion, director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române, susține că totul a fost o „eroare de informație”. „«Medalia de Aur pentru Filologie în memoriam Alfred Nobel» există. Și voi merge în toamna aceasta la ceremonia în care Medalia mi se va acorda,” a precizat academicianul.
Pentru că perpetuarea fraudei în mediul academic ni se pare un subiect important, am vrut să aflăm dacă, în cele aproape opt luni de la publicarea articolului, ancheta promisă de Academia Română a ajuns la vreo concluzie legată de veridicitatea „Societatății Internaționale de Filologie” și a medaliei de aur acordate lui Eugen Simion. Am fost înștiințați, însă, că, în cele din urmă, „Academia n-a înființat o comisie de anchetă, ci a delegat această sarcină către serviciul de relații externe. Colegii de acolo au scris de două ori către Societatea de Filologie, dar nu au primit răspuns. N-a fost propriu-zis o anchetă, ci mai degrabă o tentativă de investigație. Nu a existat o concluzie, deoarece colegii nu au primit răspuns și au abandonat,” ne-au explicat cei de la departamentul de comunicare al Academiei Române. Cât despre o nouă ceremonie în această toamnă, la care ar urma să participe Eugen Simion, nu ne-au putut furniza nicio informație: „În prezent, Academia nu a primit nicio invitație pentru vreo alta ceremonie și nu se pregătește cu nimic de așa ceva. De altfel, nici prima dată invitația nu a venit prin instituție, ci prin dl. Eugen Simion.”
Academicianul neagă, însă, că atunci ar fi primit personal invitația. „M-ați denigrat, nu sunteți ziariști onești. Eu n-am zis că e Premiul Nobel, ci e o medalie, presa a preluat greșit. (...) Și oricum anunțul că am câștigat medalia a venit la președintele țării, deci nu aveam cum să verificăm noi,” ne-a spus Eugen Simion ieri la telefon. Ce n-a negat președintele secției de filologie a Academiei e existența unei noi ceremonii organizate de „Societatea Internațională de Filologie”, la care susține că va participa în curând. Cu toate acestea, a refuzat să ne ofere detalii despre data și locul unde va avea loc. „O să anunț în presă când va veni momentul să merg la ceremonie să primesc medalia, de ce mă trageți de limbă acum, de ce vă tot interesează situația mea?” Contactat de Scena9, Florent Montaclair nu a răspuns până la această oră întrebărilor legate de organizarea următoarei ceremonii.
De la publicarea anchetei despre „medalia Nobel” și până acum, Eugen Simion a câștigat, la 86 de ani, un nou mandat în funcția de director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu“. După publicarea anunțului de concurs pentru acest post, semnat de însuși Eugen Simion, Academia anunța câștigătorul: Eugen Simion, singurul candidat pe post. Câteva luni mai târziu, academicianul participa la dezvelirea propriului bust, în orașul Dumbrăveni (Suceava). Statuia academicianului va fi amplasată în fața „Centrului Cultural Eugen Simion”, aflat încă în construcție, alături de busturile lui Mihail Kogălniceanu și al academicianului moldovean Mihai Cimpoi. Dezvelirea busturilor a avut loc, potrivit presei locale, „sub un soare arzător şi cu urechea mângâiată de sunetele naiului bine strunit de maestrul Nicolae Voiculeţ”, când „a debutat cea de-a 12 ediţie a Festivalului Literar Mihai Eminescu de la Dumbrăveni.”
Ilustrație: Noam Chomsky, la rândul său „premiat” cu „Medalia Nobel pentru filologie”