Seria Noii cititori, coordonată de scriitoarea Adina Rosetti și ilustrată de Oana Ispir, aduce lună de lună recenzii la cărți pentru copii, scrise de copii. În fiecare lună copiii citesc o carte, o comentează împreună și apoi scriu propria recenzie, totul sub îngrijirea Adinei, care vine de fiecare dată și cu extra context.
Tinerii sunt împărțiți în trei grupe, după vârste: 9-11 ani, 12-13 ani și 13-14 ani. Luna asta prima grupă se întâlnește cu lumea medievală.
Seria Noii cititori este susținută de editura Arthur.
Mi-au plăcut dintotdeauna poveștile și stilul lui Kate DiCamillo. De când am citit Flora și Ulise. Aventurile Iluminate, o carte adorabilă și plină de ironie, am început să urmăresc tot ce apare în traducere la Ed. Arthur și nu am fost niciodată dezamăgită. Recunosc că am o slăbiciune pentru personajele feminine puternice, iar în cărțile semnate de Kate DiCamillo aceste fete curajoase, dar nu mai puțin sensibile, sunt extraordinar puse în valoare prin stilul minimalist, cu încărcătură poetică, cu care autoarea deapănă povestea. Farmecul scriiturii constă mai ales într-o simplitate epurată de orice zorzoane stilistice: propoziții extrem de scurte, esențializate până la un singur cuvânt, și un anume fel de-a vedea frumusețea în detalii aparent banale. În plus, cam toate cărțile semnate de Kate DiCamillo vorbesc despre puterea vindecătoare a prieteniei, a deschiderii către „celălalt”.
Așa că de cum am văzut că a apărut un nou titlu, Beatryce și profeția (ilustrații de Sophie Backall, traducere de Iulia Arsintescu, Ed. Arthur, 2024), mi-am spus că va fi cartea perfectă pentru începutul de vacanță la „grupa mică”. Fie vorba-ntre noi, „grupa mică” scrie deja recenzii de un an și cei cinci au avut mereu păreri foarte sincere și directe. (Momentul meu preferat a fost când Andrei G. i-a dat niște sfaturi binevoitoare domnului Neil Gaiman…). Acum li se alătură Dumitru (10 ani), a cărui cronică de începător sunt sigură că vă va stârni zâmbetul.
🔳 🔳 🔳
Beatryce și profeția
🔳 🔳 🔳
Cartea spune povestea lui Beatryce și a profeției care i-a influențat viața: se prezicea că într-o zi va veni un copil care va detrona un rege. Pentru că acest copil se credea că va fi o fată, profeția a fost ignorată mult timp.
Într-o zi, Beatryce este găsită de fratele Edik împreună cu Answelica, o capră cu personalitate, care le dădea de furcă deseori călugărilor din Ordinul Cronicilor Amărăciunii. Copila plânge, se simte foarte rău, dar fratele Edik, cel care vede frumusețe peste tot, o îngrijește, se roagă pentru ea și o îmbăiază în ierburi răcoritoare. După o vreme, copila se trezește, alege să trăiască și lasă în urmă visul chinuitor care se tot repeta în somnul ei. Aduce cu sine doar numele – BEATRYCE.
În afară de firul prezent al narațiunii, povestea are și un fir trecut, din care cititorul află despre regele care a hotărât ca fata și mama ei să fie prinse, fiindcă sfetnicul său credea că despre ea vorbește profeția. În text se suprapun două lumi, cea a războiului și a violenței și cea a luminii și a frumuseții. În plus, personajele trăiesc la limita dintre fapte, adevăruri măsurabile și cuvinte inspirate, profeții care, odată trăite, sunt trecute în Cronicile Amărăciunii. Între aceste lumi se întinde călătoria lui Beatryce care, ajutată de Jack Dory, va îndeplini profeția.
Mi s-a părut interesant modul de a gândi al călugărilor, uimirea pe care o trăiesc în momentul în care își dau seama că o fată știe să citească, lucru nemaivăzut până atunci, căci doar câtorva bărbați le era rezervat acest drept. Părerile lor sunt împărțite, unii cred că această putere a fetei este o vrăjitorie, o intervenție a răului, care i-ar putea pune în pericol, pe când alții sunt încredințați că fata este doar un copil.
De asemenea, îmi place mesajul luminos al cărții, al binelui care învinge, al învățăturii de carte, care se răspândește printre toți oamenii. Mai presus de toate, rămâne puterea poveștii – cuprinsă în Cronicile Amărăciunii, care consemnează viața, cuprinsă în paginile fratelui Edik, împodobite cu măiestrie. (Andrei Dinu, 12 ani, Buzău)
🔳 🔳 🔳
Beatryce și profeția este o carte de ținut minte, însă ce o face astfel și ce o deosebește de o capodoperă? Întâmplările sunt frumoase, personajele au fiecare rolul lor în desfășurarea acțiunii și cartea este hazlie, perfectă pentru cititorii tineri. Ce îi lipsește însă? Deoarece unele întâmplări nu sunt suficient detaliate, se pierde șirul povestirii pe alocuri, iar cititorul rămâne în urmă, nelămurit.
Pe de altă parte, personajele sunt foarte bine construite. Simt că se pune mult accent pe ele, fiind descrise mai mult. Un fapt bun este atenția pe care o primește personajul principal. Adesea, în alte lecturi, personajul principal nu ajută semnificativ la formarea acțiunilor; aici însă Beatryce ia parte la majoritatea întâmplărilor.
Un alt lucru pe care îl găsesc interesant este perioada în care se desfășoară povestea. Aceasta are loc în Evul Mediu, în Anglia, ceea ce limitează posibilitățile personajelor de a-și atinge scopurile.
Cartea nu este exagerat de lungă, la doar 250 de pagini. Poate fi devorată de un microbist al cărților în mai puțin de o săptămână, aceasta fiind, cum am menționat mai devreme, hazlie și distractivă. Merită fără nicio îndoială citită! Eu m-am simțit mândru să dau de așa lectură și să o termin. (Andrei Gogioiu, 12 ani, Târgoviște)
🔳 🔳 🔳
Oare ce se poate întâmpla cu o fată amnezică, o capră și niște prieteni misterioși?
Kate di Camillo ne invită în cartea Beatryce și profeția să descoperim lumea medievală, cu toate neajunsurile ei, îndulcită însă cu o notă modernă, dată de personajul feminin atipic pentru acea perioadă. Începutul amuzant și ușor derutant îl lasă pe cititor cu o mulțime de întrebări pe care naratorul le clarifică ulterior.
Totuși, personajele deosebite, ale căror destine se împletesc neașteptat și tehnica interesantă de a povesti fac romanul captivant și ușor de citit. Dacă cititorii au dificultăți în înțelegerea textului, ilustrațiile sugestive susțin frumos narațiunea.
Beatryce, personajul principal, parcurge un drum al maturizării și își ia viața în propriile mâini, chiar dacă este asaltată de provocări. Fetița speriată se transformă într-o eroină neînfricată. Finalul romanului rezolvă conflictele ivite în stilul specific basmelor, adevărul și cunoașterea învingând minciuna și ignoranța.
Cartea pune în prim-plan iubirea și poveștile, punând accent de asemenea și pe importanța învățării. Cititorii primesc o lecție de viață valoroasă și îndemnul de a duce mai departe dorința de a citi. (Sara Sima, 10 ani, Piatra Neamț)
🔳 🔳 🔳
Cartea are un început destul de abrupt care devine tot mai lent, pentru că descoperim că adevărata poveste începe la mijlocul unei povești și mai mari. La început, Beatryce este deja la mânăstire, și abia mai târziu aflăm că povestea a început când fata a fugit de la conacul familiei ei, după uciderea profesorului și a celor doi băieți.
Eu cred că că fratele Edik, Cannoc și Jack Dory au mers cu Beatryce, deoarece simțeau că au un loc a lor și cineva chiar ține la ei, și chiar există oameni care vor o schimbare.
Mi-a plăcut această carte, pentru că au fost anumite părți în care era atât de mult suspans, că citeam până la pagina 200 ca să aflu ce se întâmplă. Are anumite părți care par plictisitoare, dar, de fapt, diferența se vede după ce citești mai mult. Nu mi-a plăcut că, dintr-o anumită perspectivă, povestea nu ar fi avut sens: Beatryce provenea dintr-o familie nobilă, așa că de ce a mers fără vreun avocat la rege? Cred că i-ar fi fost mai greu să găsească unul, pentru că nu exista Facebook pe atunci.
O recomand copiilor care adoră istoria, deoarece se vede clar că autoarea s-a interesat despre gândirea oamenilor din acea perioadă a istoriei. După părerea mea, cartea vorbește despre cât de îngustă era gândirea în Evul Mediu. (Dumitru Ungureanu, 10 ani, București)
🔳 🔳 🔳
Beatryce și profeția e o carte mult diferită de altele pe care le-am citit. Deși începutul e puțin încâlcit și neașteptat, am citit-o cu plăcere și nerăbdare. Am găsit interesant felul în care povestea conținea poveștile de viață ale personajelor și cum visele acestora aveau ceva în comun, chiar dacă nu se mai întâlniseră vreodată. Autoarea te face să vrei să descoperi singur care ar putea fi misterul profeției.
Pentru Beatryce mi-a părut rău încă de la început că era atât de bolnavă și nu părea să aibă șanse de supraviețuire. Undeva, spre sfârșit, se spune că „aceasta ar putea fi povestea unei lumi care ar putea să vină”. Ar fi îngrozitor ca o fată să fie urmărită de garda regelui doar pentru că știe să citească!
Personajul meu preferat a fost Cannoc, optimistul care râdea și cânta mereu. Nu am mai auzit ca un conducător să lase tronul baltă, așa cum a făcut el. Fratele Edik mi-a fost tare simpatic pentru darul său de a vedea binele și frumosul din lume. Pe ciudata capră Answelica, cea pe care călugării o considerau un diavol, eu am văzut-o a fi un fel de înger păzitor pentru Beatryce.
Ca în orice poveste, găsim și personajele negative: nemilosul soldat criminal, ticălosul sfetnic și naivul rege. Așa e și în viață – violența, nepăsarea, minciuna, prostia conduc doar la rău.
Ilustrațiile sunt foarte inspirate, imaginile trimit direct la Evul Mediu, iar pe chipurile personajelor se citesc ușor emoțiile și gândurile lor. Vă doresc să descoperiți în această vacanță dacă Beatryce din neamul Abelard își mai regăsește mama și dacă profeția sirenei chiar se împlinește. (Luca Selegean, 12 ani, Arad)
🔳 🔳 🔳
O carte fascinantă plină de aventuri care urmărește povestea unei fetițe de doar zece ani, extrem de curajoasă și inteligentă. În această carte fiecare pagină te face să te simți ca și cum ai fi acolo, alături de Beatryce, într-o lume plină de detalii și locuri fantastice. Pe parcursul aventurii, alături de prietenii săi loiali și amuzanți, Beatryce învață despre curaj, prietenie și importanța de a crede în sine, lecții foarte valoroase și pentru noi.
Chiar dacă uneori, acțiunea mi s-a părut a fi puțin prea rapidă și mi-a fost greu să țin pasul cu toate întâmplările, cartea mi-a ținut mereu atenția trează și m-a făcut să vreau să aflu mai multe, misterul din jurul profeției fiind foarte captivant.
În concluzie, pot spune că este o carte minunată, potrivită pentru cei care iubesc aventurile, plină de momente palpitante și de lecții frumoase despre prietenie și curaj. Așadar, dacă îți place să citești despre călătorii magice și călătorii fantastice, cu siguranță vei îndrăgi această poveste! (Ana Argatu, 12 ani, Videle)