Cine ajunge prima oară la Brăila nu are cum să nu fie cucerit de bijuteria care a fost în secolul trecut acest oraș-port pe Dunăre, ale cărei străluciri mai palpită pe ici, pe colo. Case bântuite, mari moșieri și ce-au lăsat în urma lor, aurele Anei Aslan și-a lui Mihail Sebastian, viață boemă pe faleză, amalgam de etnii, toate și-au pus amprenta și asupra creației lui Radu Afrim. Regizorul nu e la prima colaborare cu Teatrul Maria Filotti, dar cu SUNTRACK (În căutarea sunetului pierdut într-un oraș cu soare) realizează un soi de odă adusă Brăilei de atunci și de acum, prin intermediul muzicii, după cum însuși declară în caietul-program: „Am vrut să fac un spectacol cu oameni ai locului. N-am vrut să acopăr toate sunetele locului. Și mai ales nu m-am lăsat copleșit de gloria trecutului muzical al Brăilei. Am încercat să înțeleg oferta prezentului. Și s-o accept. Spectacolul e un fel de docu-fiction inocent, făcut în mare parte cu oameni care n-au mai călcat pe scena teatrului.”
Afrim găsește pretextul să aducă pe scenă, printre frânturi de dialoguri adolescentine, bucăți din muzicile locului: un regizor alcoolic aflat într-o pană de ispirație, secundat de o scenografă, caută prin jurul Brăilei ceea ce ar putea fi muzica perfectă pentru următorul lor spectacol. Așa ajungem să fim martori ai unor înregistrări cu personaje găsite pe stradă sau prin curți umbrite - bătrâni ucraineni cântând melodiile copilăriei lor, copii de etnie romă fredonând manele sau melodii bisericești, tineri iubitori de electro sau chiar povești melodioase despre orașul de demult. Pe scenă se cântă live hip-hop și muzică pop, dar se interpretează și melodii tradiționale tătărești și turcești. (M-a dus cu gândul la asta.) Doza de real e dată și de găselnița, deloc nouă în teatrul afrimian, ca toate personajele să poarte numele real al actorilor.
E adevărat că nu sunt timpuri de cântat pe drum. Doar copiii şi nebunii o mai fac. Pot eu să adun copiii și nebunii şi să fac un spectacol cu ei? OK. Să zicem că adun câţiva copii să-mi cânte. O să ziceți: „Păi ce, ăştia-s emblematici pentru muzica Brăilei? Domnule, dumneata ai intrat într-o arhivă de sunete peste care a trecut Dunărea de câteva ori şi o revoluţie şi cauţi un soundtrack demult pierdut. Notă cu notă. Al unui oraş pierdut. Casă cu casă.”
Spectacolul e viu și plin de culoare datorită scenografiei realizate de Irina Moscu și merită să fie văzut din cel puțin trei motive: 1. trupa de liceeni, adolescenții pe care regizorul din spectacol îi cheamă în proiect, generația nouă a Brăilei care ascultă Justin Bieber și joacă pentru prima oară alături de actori profesioniști, reușind niște roluri foarte convingătoare; 2. umorul lui Radu Afrim, toate giumbușlucurile lexicale pe care le presară prin spectacolele sale și care aici se leagă atât de natural, poate și pentru că textul în sine pare o joacă, doar a luat naștere în timpul repetițiilor (cum s-a mai întâmplat și cu Castingul dracului, spectacol realizat la Mureș); 3. Alin Florea, în rolul regizorului, care construiește un personaj depresivo-melancolic alături de care râzi cu lacrimi.
SUNTRACK… creează o punte foarte bună între nostalgia pentru un oraș pe alocuri pus pe piedestal - Afrim strecoară printre hohotele de râs și informația, spusă de Mița Filotti, actrița-emblemă a locului, că unele dive de la teatrul național au avut preferințe legionare - și prezentul îndoielnic în care tinerii nu își găsesc locul sau nu reușesc să depășească micile drame amoroase cu care își ocupă timpul. E-o comedie 100%, cum rar se-ntâmplă la Afrim, care-o să vă facă poftă de-un weekend pe străzile prăfuite ale Brăilei.
SUNTRACK (În căutarea sunetului pierdut într-un oraș cu soare) s-a văzut la București în cadrul Festivalului Comediei Românești - festCO, unde un alt spectacol marca Radu Afrim, despre care am scris aici, a adjudecat toate premiile (cel mai bun spectacol, cel mai bun regizor, cea mai bună scenografie, cea mai bună interpretare). Următoarele reprezentații pot fi urmărite în programul Teatrului Maria Filotti din Brăila.
SUNTRACK (În căutarea sunetului pierdut într-un oraș cu soare)
Regie și scenariu: Radu Afrim
Scenografie: Irina Moscu
Video: Mihai Matei
Distribuție: Alin Florea, Narcisa Novac, Corina Georgiana Borș, Valentin Terente, Irina Anghel, Mihai Jalbă, Andrei Moraru, Florin Stan, Dorian Ciutacu, Alexandra Grosu, Andreea Teodora Colț, Nigeari Caramanlâ, Nedejdia Isac