Numărul 6 al revistei Scena9 înseamnă 27 de materiale scrise, fotografiate și ilustrate despre ce și cum greșim. Nu le poți găsi pe site-ul nostru sau pe alte ecrane fiindcă au fost create special pentru ediția pe hârtie - un adăpost de gândire și reflecție în vremuri cât se poate de turbulente. Au contribuit la ele aproape 50 de colaboratori și colaboratoare: jurnaliști, artiști, scriitori, cercetători și fotografi.
Uite câteva dintre titlurile pe care le găsești în Scena9 #6:
Științei să ne rugăm, eseu de Emanuel Fertig. Un tur critic prin câteva dintre gafele monumentale pe care mari instituții ale științei le-au făcut în comunicarea lor publică pe timpul pandemiei de COVID.
În lupta cu dependența, suntem singuri, reportaj de Ioan Stoleru, cu ilustrații de Maks Graur. Ce (nu) fac instituțiile statului ca să-i ajute pe cei care suferă de adicții.
Greșeli cu greutate, dialoguri de Andra Mureșan, cu ilustrații de Florin Enache. De vorbă cu un medic, o judcătoare, o psihoterapeută și un credit despre cât cântăresc greșelile în munca lor.
Fapte, reportaj de Andrada Lăutaru, cu fotografii de Bogdan Dincă. Cum îi ajută statul română pe cei mai tineri dintre infractori să nu repete greșelile care i-au adus în detenție?
Un drum către sfârșitul timpului, reportaj de Ioana Pelehatăi. Am fost la Cernobîl, acolo unde timpul era să se încheie în 1986 și unde a fost amenințat din nou în 2022, când Rusia a ocupat centrala nucleară.
plantăgunoi, eseu fotografic de Ioana Cîrlig. Ce forme noi de viață iau naștere în noul relief al gunoaielor?
Mame, reportere, un text la patru mâini de Oana Sandu și Ana Maria Ciobanu, cu ilustrații de Loreta Isac. Două jurnaliste privesc în urmă la relația complicată dintre maternitate și munca lor.
Album de familie, un eseu personal de Denisa Niță, cu ilustrații de Paula Rusu. Un bagaj greu de familie modelează definitiv relația cu sinele și cu ceilalți. O tânără hotărăște să deschidă un astfel de bagaj, în căutarea înțelegerii și – de ce nu? – a vindecării.
Ca o excursie de Crăciun, proză de Ionuț Sociu, cu ilustrații de Fernando Diaconu. ce-ar fi dacă într-o noapte de iarnă un călător ar lua taxiul spre un sat adormit de pe malul Prutului, pe drumuri înghețate, înconjurate de păduri.
„Pământul de sub picioarele noastre nu este niciodată cu adevărat solid“. Nicoleta Moise și Andra Matzal într-un dialog de la distanță cu chilianul Benjamin Labatut, unul dintre cei mai importanți scriitori contemporani.
Autorii & autoarele care au făcut posibilă Scena9 #6:
Texte: Iulian Bocai, Ana Maria Ciobanu, Doru Căstăian, Mihai Dragolea, Emanuel Fertig, Oana Filip, Mihai Ilioaia, Anca Iosif, Andrada Lăutaru, Gabriel Mager, Delia Marinescu, Andra Matzal, Mihai Mincan, Andra Mureșan, Nicoleta Moise, Denisa Niță, Ioana Pelehatăi, Oana Sandu, Codruța Simina, Andreea Soare, Maggie Smith, Ionuț Sociu, Ioan Stoleru.
Fotografii: Andrei Becheru, Ioana Cîrlig, Bogdan Dincă, Toma Hurduc, Iosif Király, Andrei Mateescu, Andriana Oborocean
Ilustrații: Beatrice Arzoiu, Oana Barbonie, Lucian Barbu, Simona Cîrlugea, Covrig, Fernando Diaconu, Florin Enache, Maks Graur, Loreta Isac, Elena Manea, Petra Martin, Denis Nanciu, Mircea Pop, Matei Rădulescu, Paula Rusu, Melinda Ureczki
Ilustrația de pe copertă: Mircea Pop
Design grafic: Alin Cincă
Editor coordonator: Andra Matzal