Podcastul mame a pornit în primăvara lui 2018, în redacția Decât o Revistă, când ne-am hotărât să aducem la microfon conversațiile private pe care le aveam despre maternitate și muncă. De atunci, am intervievat zeci de femei despre ce înseamnă, pentru ele, să fie mame și despre dinamica tensionată dintre a crește un copil și a-ți păstra identitatea profesională.
La început, fiind amândouă reportere, ne împărțeam la chat-urile între dileme și bucurii alături de bebeluși și narațiuni pe care le-am fi documentat și nu aveam când.
Solidaritatea maternității pe care am împărțit-o prin mesaje a îmblânzit mult din singurătatea zilelor când nu vorbeam cu nimeni în afară de bebeluși. Am vrut să documentăm cum se simt și alte femei pe sârma asta complicată care se întinde între viața de acasă și cea a unei meserii creative. Iar fiecare conversație înregistrată ne-a apropiat de o lume în care femeile vorbeau pe șleau despre vinovăție, despre presiunea și imposibilitatea de-a le face pe toate, despre ce-au învățat de la mamele și bunicile lor și proiecțiile societății vis-a-vis de mame.
Scriam la începuturile podcastului că-l pornim în speranța că dialogul va mai îmblânzi din singurătate: „Ne-am dori ca interviurile acestea să devină repere de discuții, nu doar pentru mame la început de drum, ci și pentru partenerii și familiile lor, prieteni cu și fără copii, colegi, șefi. Astfel, am putea vorbi mai sincer despre inegalitățile și provocările dintre maternitate și muncă sau despre cum ne creștem copiii azi, pentru ca din ce în ce mai mulți dintre noi, părinții, să nu se mai simtă singuri.”
Apoi am explorat importanța ascultării, din perspective diferite- familie, școală, sistem medical, justiție, sistemul de protecție a copilului.
Am schimbat mii de mesaje despre munca de acasă, în izolare cu copiii și ne-am înregistrat de la distanță în timpul stării de urgență pentru că aveam nevoie să vorbim, dar și să nu uităm acele luni.
Pe măsură ce copiii noștri au crescut, am simțit că ne mutăm din nou conversațiile în privat sau în grupuri închise pentru mame și că încă lipsește din spațiul public o înțelegere realistă asupra maternității, în nuanțe mult mai diverse. Copiii creșteau, dar intensitatea singurătății nu părea să scadă.
Un studiu realizat de University College London a arătat că 83% dintre mamele cu vârsta sub 30 de ani se simt singure în unele momente, în timp ce 43% au declarat că se simt singure tot timpul. Singurătatea contribuie la depresie, iar multe mame au declarat în cadrul studiului că maternitatea le-a adus și un sentiment de deconectare emoțională. Femeile au povestit că sprijinul primit din partea partenerilor, familiei extinse sau comunităților a fost diferit de proiecțiile pe care le aveau înainte de a deveni mame. Iar cercetarea a relevat că, în special mamele din comunitățile dezavantajate poartă o dublă povară din cauza stigmatului și a suportului social extrem de scăzut.
Am vrut și vrem ca podcastul să lărgească această rețea de suport pentru toate femeile care devin mame, dar și un prilej prin care maternitatea devine un subiect important în discuția publică, discutat lucid, nuanțat, departe de clișee.
Echipa:
Documentare: Oana Sandu, Ana Maria Ciobanu
Muzică: Răzvan Gabăr
Identitate vizuală: Loreta Isac Cojocaru