Carte / Thriller
Cringe
Mihai Iovănel
Marin Mălaicu-Hondrari nu se grăbește. „Clandestin”, al cincilea lui roman, apare la nouă ani după romanul no. 4, „Războiul Mondial al Fumătorilor”. Nici când descrie acțiunile personajelor nu se grăbește.
Marin Mălaicu-Hondrari nu se grăbește. „Clandestin”, al cincilea lui roman, apare la nouă ani după romanul no. 4, „Războiul Mondial al Fumătorilor”. Nici când descrie acțiunile personajelor nu se grăbește.
„Tata mută munții” pare un film sufocat din cauza efortului prost dozat: începe în trombă, apoi își autodevorează acțiunea prin repetiție (tatăl vrea mai mult și mai mult), ajungând la final cu toată emoția risipită.
„I Care a Lot”, noul thriller de pe Netflix, ne pune în față niște eroi în care nimeni nici măcar nu mai picură efortul de-a ne face să credem.
Cele 200 de pagini promit o lectură rapidă, dar nu va fi așa. Primele capitole seamănă cu un puzzle sau cu un rebus. Sau, și mai bine, cu un joc adventure.
Pentru că încă suntem în august, o lună de vacanță, am ales două thrillere fără ambiții literare, scrise în media literaturii de consum, dar care au unele ambiții intelectuale.
„Istoria secretă” de Donna Tartt cuprinde un lung șir de aluzii culturale a căror descifrare este un roman polițist în sine.
În cel mai bun roman al său, „Contaminare”, Mihai Radu aduce laolaltă un hacker, un ofițer SRI și o femeie „încă tânără”.
Oana Stoica scrie despre „In a forest Dark and Deep” - un thriller psihologic scris de Neil LaBute, cu Mihaela Sârbu și Tudor Chirilă.
„Testamentul lui Abraham” este un thriller conspiraționist, care imaginează societăți secrete și povești cu Alexandru Macedon, papa Ratzinger și Donald Trump, Biblioteca din Alexandria, Eldorado, Holocaust ș.a..
Ediția aniversară de 20 de ani a Nopții Muzeelor va fi marcată anul acesta printr-un protest fără precedent pentru lumea culturală din România. Angajați din muzee și biblioteci din toată țara vor ieși în stradă la București, iar instituțiile pe care le reprezintă vor fi închise în noaptea în care, în mod obișnuit, primeau sute de mii de vizitatori. Lucrătorii din muzee și biblioteci spun că sunt în acest moment de departe pe ultimul loc în sistemul salarial public din România și că s-a ajuns la „un moment de tensiune maximă”.
Am vorbit cu mai mulți artiști și operatori cultural implicați în protestele care au loc în sectorul independent.
Ilustratoarea Sorina Vazelina a creat o serie de benzi desenate pe tema reducerilor de fonduri din cultură.