Film / Seriale
A treia oară-i cu noroc?
Dragoș C. Costache
Sezonul 3 din „The White Lotus” vrea să ne arate că HBO încă mai poate, creativ și cultural, chiar și într-o epocă a mediocrității agresive oferită de serviciile de streaming.
Sezonul 3 din „The White Lotus” vrea să ne arate că HBO încă mai poate, creativ și cultural, chiar și într-o epocă a mediocrității agresive oferită de serviciile de streaming.
Provocați de un nou serial, care aduce la zi povestea din filmul brazilian cult „Cidade de Deus” (2002), am stat de vorbă cu producători și actori implicați în realizarea seriei din 2024.
Astăzi se lansează pe Netflix „Problema celor trei corpuri”, o adaptare a romanului SF cult în care scriitorul chinez Liu Cixin imaginează ce s-ar putea întâmpla dacă o civilizație extraterestră chiar le-ar răspunde la telefon pământenilor. Am stat de vorbă cu David Benioff & DB Weiss, creatorii „Game of Thrones”, și Alexander Woo, care au lucrat timp de patru ani împreună pentru a aduce pe ecran acest serial.
Frank Spotnik, realizator Dosarele X, vorbește despre prezentul televiziunii și poveștile care ne ocupă ecranele.
Sezonul 4 al serialului HBO „True Detective” încearcă (din nou) să se reinventeze. Reușește, grație lui Jodie Foster și Kali Reis. Dar până când?
2023 a fost, fără îndoială, unul dintre cei mai buni ani în materie de seriale, așa că a venit momentul unui scurt bilanț.
În plin val de true-crime content, suferința a devenit divertisment pentru mii de oameni și sursă de inspirație pentru scenariști. Din asta s-au născut două dintre cele mai discutate seriale ale momentului de peste ocean. Să vedem ce e cu ele.
Am descoperit „Yellowjackets”, unul dintre cele mai bune seriale thriller din ultimii ani, și nu vorbește destulă lume despre el.
Am revăzut unul dintre cele mai bine cotate seriale din toate timpurile și m-am întrebat cum l-ar privi tinerii. Ce ne învață o (tragi)comedie despre războiul din Coreea în 2023?
Fascinația pentru poveștile (post)apocaliptice nu vine din masochism sau sadism, ci dintr-un soi de speranță arogantă.
Pentru că mă tot întreabă lumea „la ce te mai uiți?”, vin cu o listă personală de recomandări. Țin să vă avertizez că sunt fan true crime.
Înainte de lansarea noului sezon din „Gomorra” , am stat de vorbă cu regizorul Claudio Cupellini și cu Marco D’Amore & Salvatore Esposito, actorii principali din acest serial-fenomen care s-a clasicizat deja în Italia.
Într-o epocă în care avem mai multă nevoie de jurnalism bun ca niciodată, am revăzut filme și seriale care ne-au învățat (despre) meserie.
V-am pregătit o listă cu serialele noastre preferate de anul acesta.
Am fost la New York, ca să stau de vorbă cu realizatorii serialului-eveniment „Watchmen” - poate următorul Serial cu S mare.
Am stat de vorbă cu unii dintre cei mai importanți actori din „Game of Thrones” despre cei 8 ani intenși de lucru la unul dintre cele mai mari fenomene de TV-ficțiune.
Traversăm o epocă de aur a serialelor TV, care ar juca în lumea de azi rolul jucat în secolul al XIX-lea de romanele publicate în foileton.
Sacha Baron Cohen ne arată America lui Trump, Jean-Marc Vallée revine în TV cu „Sharp Objects”, iar sezonul al doilea din „The Handmaid’s Tale” e o struțo-cămilă obosită.
Despre conștiință, morală și inteligență artificială, cu Lisa Joy și Jonathan Nolan, scenariștii despre care se spune că au inventat serialul-puzzle.
Serialul „Comrade Detective”/„Tovarășul milițian” e o satiră surprinzător de autoreflexivă, dar care suferă de pe urma unei narațiuni șubrede din cauza clișeelor.
Vizionarea celui de-al cincilea sezon din „House of Cards” n-a fost o experiență plăcută, dar voiam atât de mult să îi mai acord o șansă, încât l-am urmărit de trei ori.
Cu o lună înaintea sezonului 7, am stat de vorbă cu 6 dintre actorii care joacă în cel mai popular serial al momentului.
David Lynch e un cineast convins că viața n-are noimă, și, pe deasupra, e capabil și doritor să se joace cu creierele „spălate” care tot caută un sens.
Ediția aniversară de 20 de ani a Nopții Muzeelor va fi marcată anul acesta printr-un protest fără precedent pentru lumea culturală din România. Angajați din muzee și biblioteci din toată țara vor ieși în stradă la București, iar instituțiile pe care le reprezintă vor fi închise în noaptea în care, în mod obișnuit, primeau sute de mii de vizitatori. Lucrătorii din muzee și biblioteci spun că sunt în acest moment de departe pe ultimul loc în sistemul salarial public din România și că s-a ajuns la „un moment de tensiune maximă”.
Am vorbit cu mai mulți artiști și operatori cultural implicați în protestele care au loc în sectorul independent.
Ilustratoarea Sorina Vazelina a creat o serie de benzi desenate pe tema reducerilor de fonduri din cultură.