Filosofie / Carte
Tema iubirii la Mihail Neamțu
Iulian Bocai
Iubirea descrisă ca în 1880 în volumele „Vârstele iubirii. Cum transformăm întâmplarea în destin” și „Eros, Logos și Agape”.
Iubirea descrisă ca în 1880 în volumele „Vârstele iubirii. Cum transformăm întâmplarea în destin” și „Eros, Logos și Agape”.
Ce mai avem de învățat de la căsniciile victoriene? O cronică a cărții lui Phyllis Rose, „Vieți paralele”, care analizează mariajele unor scriitori și scriitoare precum Charles Dickens sau George Eliot.
Citește în avanpremieră un fragment din volumul „Fără instrucțiuni de folosire”, o serie de eseuri în care jurnalista Ioana Burtea explorează prin propriile povești teme precum abuzul, dragostea, munca sau prietenia.
În episodul trei al seriei Ioana Avădani, Cătălina Stanislav, Tudor Ganea și Nicoleta Moise scriu despre rockul de peste generații, relații cu șefii și poezii ce nu pot fi traduse.
În cel de al doilea episod al seriei Bagajul Cultural jurnalista Codruța Simina, poetul Florentin Popa și poetă și prozatoarea Ruxandra Cesereanu scriu despre iubiri adolescentine, literatură salvatoare și muzică contemplativă.
O nouă serie despre artefactele care ne leagă de oameni care ne-au fost și ne sunt aproape: prieteni și tovarăși de drum, părinți și mentori, iubiți și iubite, foști și foste.
Când ești copil poți să te împrietenești cu cineva pentru că aveți amândoi aceeași înălțime. Când ești adult, motivele sunt mai pestrițe.
Ce mai rămâne pentru imaginație atunci când un film își propune să arate absolut toate lucrurile care pot încăpea între o căsnicie complicată și un dezastru nuclear?
Al treilea roman al lui Sally Rooney, „Lume frumoasă, unde ești?” e construit pe o radiografie în mișcare.
Citește un fragment din „Repetiție pentru o lume mai bună” (Editura Polirom, 2022), noul roman al lui Mihai Radu.
Practic, toate cărțile lui Ionuț Chiva reprezintă sinteza efortului de a scrie despre nimic.
Arthur o înșală pe Dana. Cu un bărbat. O noapte întreagă, spusă din perspectiva ei, a lui și a lor împreună.
Cea mai celebră terapeută de cuplu din lume m-a învățat că iubirea nu mai e ce-a fost (iar ăsta nu-i neapărat un lucru rău).
Câtă generozitate și cât egoism încap între doi oameni?
Cel mai nou roman al lui Julian Barnes, o privire subtilă asupra felului în care o poveste de dragoste modelează o viață, poate fi cartea perfectă pentru vacanța de vară.
Citiți un fragment dintr-o roman de Maria Semple, în curs de apariție la Editura Litera, despre cât de bine-i cunoaștem pe cei mai apropiați și despre cum le putem descifra viețile din urmele de zi cu zi.
Într-un fragment din „Trezirea leilor”, de Ayelet Gundar-Goshen, un roman recent apărut la Nemira, un tânăr neurochirurg se confruntă cu reacțiile creierului pus în fața morții.
Un El şi o Ea se plimbă dintr-o cameră de așteptare, într-o garsonieră din Drumul Taberei, apoi într-o cafenea din parc şi trăiesc o poveste de dragoste sortită eşecului.
Am fost la Piatra Neamţ să vedem "Wolfgang", un spectacol care vorbeşte despre sechelele din familiile obişnuite, despre captivitate şi iubire.
Citiți primul capitol din „Ultraviolență”, un roman despre tăcere, despre depresie, singurătate și dragoste.
Go, have your mind blown, scria o prietenă pe Facebook după ce a văzut Plastic, cea mai recentă producție de la ArCuB în materie de teatru.
Acum trei săptămâni, între vuvuzele, mi-am permis să-ntreb: nu cumva știți niște tineri care vor să se căsătorească?
Două noi spectacole excepționale: „O mie de motive” și „O intervenție”.
Hai salut, eu cred că noi toți suntem câteodată într-o cyber lume și relațiile la distanță sunt o chestiune obișnuită.
Ediția aniversară de 20 de ani a Nopții Muzeelor va fi marcată anul acesta printr-un protest fără precedent pentru lumea culturală din România. Angajați din muzee și biblioteci din toată țara vor ieși în stradă la București, iar instituțiile pe care le reprezintă vor fi închise în noaptea în care, în mod obișnuit, primeau sute de mii de vizitatori. Lucrătorii din muzee și biblioteci spun că sunt în acest moment de departe pe ultimul loc în sistemul salarial public din România și că s-a ajuns la „un moment de tensiune maximă”.
Am vorbit cu mai mulți artiști și operatori cultural implicați în protestele care au loc în sectorul independent.
Ilustratoarea Sorina Vazelina a creat o serie de benzi desenate pe tema reducerilor de fonduri din cultură.