Carte / Poezie
„Două-trei false crize existenţiale ”
Scena9
Citește două poezii din volumul „Zona de surescitare”, al poetei Laura Francisca Pavel.
Citește două poezii din volumul „Zona de surescitare”, al poetei Laura Francisca Pavel.
Citește două poezii din „Sutta”, cel mai nou volum al lui Florentin Popa.
Noii Cititori o descoperă pe Carmen Tiderle, „poeta copiilor din ziua de azi”.
Citește trei poezii din noul volum al lui Andrei Dósa. O carte despre familie, singurătate, alienare și societate.
Citește șapte poezii de James Appleby, traduse de poetul Alex Văsieș.
Doi jurnaliști merg la Festivalul de Poezie și Epigrame „Romeo și Julieta” la Mizil, unde descoperă arta prea puțin documentată a duelului epigramistic.
La Botoșani au fost ridicate două noi statui ale lui Mihai Eminescu, iar prin oraș au fost presărate versuri din "Luceafărul". L-am invitat pe scriitorul Dan Sociu să facă o plimbare prin oraș și să ne spună cum se mai simte poetul național în spațiul public, la început de 2024.
Noul volum al lui Dmitri Miticov – „Dmitri: INTJ” (OMG, 2023) – este o explozie formală, care adună laolaltă registre lexicale și grafice dintre cele mai diverse.
Mi se pare cel puțin nefericită lipsa de receptare a noului volum de poezie al lui George State, „Sarx” (Nemira, 2023). Păcatul cel mai mare este că abia dacă am zgâriat suprafața interpretărilor posibile.
De vorbă cu scriitoarea Alina Purcaru despre splendoare, feminism și maternitate.
Citește patru poeme din „20002020”, volumul proaspăt apărut al lui Constantin Vică, cunoscut, înainte de toate, ca cercetător în filosofia tehnologiei.
Poezia este linia fină care trasează drumul între trei adolescenți pasionați de traducerea lumii în cuvinte. Ce este literatura dacă nu întâlnirea dintre întrebările mele și întrebările tale?
„Noi vom fi mândri,/ voi veți plânge,/ dar și noi și voi suntem unii și aceiași,/ chiar dacă în război nu ne întâlnim prea des./ Noi, oamenii, voi, speranța.”
O apariție eveniment și o avanpremieră absolută: „Și tot mă ridic” de Maya Angelou apare la editura Vellant în traducerea Dianei Geacăr.
În cazul volumului de poezie „Cai verzi pe pereți” de Cristina A. Bejan, observ un nou fenomen îngrijorător: monetizarea identității est-europene, pe spatele aceluiași anticomunism de toate zilele.
Poetul Claudiu Komartin a adunat ipoteze conspiraționiste care ne-au umplut internetul în pandemie și le-a reunit într-un volum de poezii.
Andreea Chirică ilustrează în albastru și negru un poem al Norei Iuga.
„Tot mai multă splendoare” de Alina Purcaru este veriga lipsă dintre literatura feministă contemporană din România și poezia mai senzorială și mai cosmopolită a poeților ce au debutat după 2010.
Andreea Chirică ilustrează oboseala matinală și anxietățile globale, suprinse în poemul Cristinei Ispas.
Cu ce ajută poezia românească volumul „Nimic din ce face nu e vina ei”.
Citește o selecție din poezia Angelei Marinescu, care urmează să primească premiul special „Scrisul sau viața” la Gala Sofia Nădejde.
LSD fabricat la Cugir, cocaină importată din Cuba, sesiuni de nudism la 2 Mai. Acesta e imaginarul comunismului din „Gioco di mano” de Radu Demetriades.
Propunerea literară de vinerea aceasta e un poem despre școala de șoferi al scriitoarei clujene Dóra Mărcuțiu-Rácz.
Ediția aniversară de 20 de ani a Nopții Muzeelor va fi marcată anul acesta printr-un protest fără precedent pentru lumea culturală din România. Angajați din muzee și biblioteci din toată țara vor ieși în stradă la București, iar instituțiile pe care le reprezintă vor fi închise în noaptea în care, în mod obișnuit, primeau sute de mii de vizitatori. Lucrătorii din muzee și biblioteci spun că sunt în acest moment de departe pe ultimul loc în sistemul salarial public din România și că s-a ajuns la „un moment de tensiune maximă”.
Am vorbit cu mai mulți artiști și operatori cultural implicați în protestele care au loc în sectorul independent.
Ilustratoarea Sorina Vazelina a creat o serie de benzi desenate pe tema reducerilor de fonduri din cultură.