Carte / Femei
Cum am devenit feministă? O pledoarie pentru solidaritate și suroritate
Scena9
Citește fragmente de text dintr-o antologie ca un tablou unor idei, experiențe și posturi feministe din societatea românească actuală.
Citește fragmente de text dintr-o antologie ca un tablou unor idei, experiențe și posturi feministe din societatea românească actuală.
Citește un fragment din volumul lui Siddhartha Mukherjee, câștigător al Premiului Pulitzer.
Citește un fragment dintr-un volum despre propagandistul care l-a păcălit pe Hitler.
Citește un fragment din „Dorința de schimbare”, de bell hooks, un volumul despre masculinitate și nevoia de iubire.
Citește un fragment din volumul lui Edward J. Watts, o explorare a modului în care creștinismul a schimbat viața în Imperiul Roman.
Citește un fragment din „Determinat“ de Robert Sapolsky, cartea care îți explică de ce nu există liberul-arbitru.
Citește un fragment din volumul „Slujbe de mare rahat” al antropologului David Graeberși află dacă și munca ta e lipsită de sens.
Citește un fragment din „Un feminism decolonial”, de Françoise Vergès.
Citește un fragment din „Femei obişnuite. 900 de ani de istorie”, de Philippa Gregory, autoarea cunoscută pentru romanele sale despre regii și nobilii englezii.
Unul dintre cei mai longevivi conducători ai Europei, importantă figură politică, șoț al lui Sisi și purtător de favoriți legendari, împăratul Franz Joseph I a schimbat pentru totdeauna istoria continentului. Citește un fragment dintr-un volum despre viața acestuia.
Citește un fragment dintr-o carte despre pericolele schimbărilor climatice.
Citește un fragment dintr-o carte care explorează cultura cosmonauticii în România comunistă.
Citește un fragment din volumul „Cultura. Surprinzătoarele conexiuni și influențe dintre civilizații”.
Citește un fragment dintr-o carte scrisă de un câștigător al premiul Nobel, care explorează apariţia unei noi ştiinţe a minţii.
Citește un fragment din „Planeta mahalalelor”, de Mike Davis, o carte care încearcă să explice de ce săracii lumii sunt săraci.
Citește un fragment din cartea: „În căutarea românului perfect”, de Marius Turda, o privire necesera asupra trecutului nostru eugenist.
Întrebările pe care „Discursul filosofic” de Michel Foucault le deschide sunt mai interesante decât răspunsurile pe care le oferă.
Citește un fragment din „Discursul filosofic” de Michel Foucault.
Citește un fragment din volumul „Dragul meu Wallace. Istoria zilei în care sir Charles Darwin și-a pierdut eleganța”, o explorare a lucrurilor mai puțin cunoscute despre teoria evoluției.
Citește un fragment dintr-una dintre cele mai importante scrieri ale autoarei feministe bell hooks.
„A fost ca-n filme. Cea mai mare afacere a Securității”, de Liviu Tofan și Stejărel Olaru, este o nouă lucrare ce aspiră să facă lumină pe piața VHS-urilor circulate din mână în mână prin ultimii ani ai Republicii Socialiste România.
Citește un fragment din „Istoria filmului. O introducere” (volumul I), cartea eveniment care te poartă prin evoluția cinematografiei.
„Împăratul care nu putea să se pișe știind că se uită alții la el”, „Teoria erecției”, „Ne e frică nu de moarte, ci de ce facem cu ea” și alte gânduri a le lui Montaigne.
Citește un fragment din cartea „Corpuri care contează” de Judith Butler, care chestionează ideea că genul este ceva natural.
Ediția aniversară de 20 de ani a Nopții Muzeelor va fi marcată anul acesta printr-un protest fără precedent pentru lumea culturală din România. Angajați din muzee și biblioteci din toată țara vor ieși în stradă la București, iar instituțiile pe care le reprezintă vor fi închise în noaptea în care, în mod obișnuit, primeau sute de mii de vizitatori. Lucrătorii din muzee și biblioteci spun că sunt în acest moment de departe pe ultimul loc în sistemul salarial public din România și că s-a ajuns la „un moment de tensiune maximă”.
Am vorbit cu mai mulți artiști și operatori cultural implicați în protestele care au loc în sectorul independent.
Ilustratoarea Sorina Vazelina a creat o serie de benzi desenate pe tema reducerilor de fonduri din cultură.