Muzică / Jazz
Un artist generos și două instrumente
Cristina Gârbea, Claudiu Popescu
Pianistul și țambalistul Cătălin Răducanu propune o călătorie muzicală care „sparge barierele culturale, sociale și etnice”.
Pianistul și țambalistul Cătălin Răducanu propune o călătorie muzicală care „sparge barierele culturale, sociale și etnice”.
Citește un interviu cu pianistul Daniel Petrică Ciobanu despre #SHARPclassics, o serie de concerte la București în spații neconvenționale în care muzica clasică nu-și găsește, de regulă, locul.
100 de ani de la nașterea compozitorului Luigi Nono și o întâlnire muzicală inedită la Săptămâna Internațională a Muzicii Noi.
Un interviu cu Marcin Wieczorek, un concurent al celebrului Concurs Internațional de Pian Frédéric Chopin.
O listă scurtă cu nume din secole și părți ale lumii diferite care scoate în față artiste care merită cunoscute mai bine.
O carte despre celebrul pianist român, Radu Lupu, îi celebrează viața și opera la mai bine de un an după moartea sa.
Fanfara Ciocârlia explodează muzica la o viteză gâtuitoare. Sunt o trupă legendară, cu aproape trei decenii de concerte în toată lumea, dar rețeta succesului li se pare simplă: modestie și muncă.
Am vorbit cu dirijorul principal al Filarmonicii George Enescu și fondatorul ansamblului Musica Ricercata despre cum îi aducem pe copii mai aproape de muzică, dar și descoperirea unui manuscris inedit.
Cât de asemănătoare sunt două genuri muzicale care la prima vedere par din lumi total diferite. Un articol din arhiva Scena9.
O conversație cu maestrul Cristian Mandeal despre arta comunicării muzicale, cu tot ceea ce presupune ea: determinare, flexibilitate, vocație, dedublare, curiozitate.
Cu siguranță, irepetabil.
Pe Strada Lăutarilor din Clejani, curtea lui Caliu răsună cu acorduri de vioară, țambal, contrabas și acordeon, în speranța că tradiția merge mai departe. Că nu moare. Încă.
Poate că popularitatea lui Nosfe (Șatra B.E.N.Z.) era pur și simplu cea a unui tată iubitor, cald și înțelegător pentru puștii de 12 ani și alți respinși.
În care se întâlnesc munca solitară și adesea lipsită de feedback a scriitoarei Lavinia Braniște cu cea, în multe feluri opusă, a muzicianului Eduard Gabia.
Un interviu cu unul dintre cei mai importanți compozitori ai muzicii clasice din actualitate.
Ne aducem aminte de Gabi Luncă, care ne-a părăsit recent, una dintre vocile remarcabile ale muzicii lăutărești, prin filtrul cântecelor ei triste ori ascuțite cu tematică maternă.
Citește un interviu cu Dan Iliescu, chitaristul care stă în spatele majorității hiturilor din repertoriul Timpuri Noi. Tot aici poți asculta un episod din podcastul Arhiva de Sunet, care stă la baza acestui dialog.
O adolescentă de 15 ani păstrează tradiția rușilor lipoveni, pe acorduri de harmonică.
Prima ediție a Festivalului „Ionică Minune” a însemnat două zile - ultramaraton de muzică lăutărească, cu artiști de la 9 la 60+ de ani.
Citește un fragment dintr-un roman biografic despre viața lui George Enescu, scris de Dan Coman.
E moralmente acceptabil să mai asculţi muzica lui Michael Jackson după ce afli că persoane care i-au fost extrem de apropiate îl acuză de pedofilie?
Andrei Ioniță are 24 de ani. „The Times” l-a numit unul dintre „cei mai captivanți violonceliști care s-au afirmat în ultimul deceniu”.
Am văzut „Bohemian Rhapsody” și am încercat să-mi explic fenomenul din spatele acestei mini-isterii colective - filmul e deja lider în box-office-ul românesc, deși e absolut mediocru.
Am fost să la festivalul Unfinished ca să văd ce are de spus Nicolas Jaar despre muzica lui, cum a copilărit și de ce a studiat literatură comparată la facultate.
Ediția aniversară de 20 de ani a Nopții Muzeelor va fi marcată anul acesta printr-un protest fără precedent pentru lumea culturală din România. Angajați din muzee și biblioteci din toată țara vor ieși în stradă la București, iar instituțiile pe care le reprezintă vor fi închise în noaptea în care, în mod obișnuit, primeau sute de mii de vizitatori. Lucrătorii din muzee și biblioteci spun că sunt în acest moment de departe pe ultimul loc în sistemul salarial public din România și că s-a ajuns la „un moment de tensiune maximă”.
Am vorbit cu mai mulți artiști și operatori cultural implicați în protestele care au loc în sectorul independent.
Ilustratoarea Sorina Vazelina a creat o serie de benzi desenate pe tema reducerilor de fonduri din cultură.