În afara bulei / Moldova
Arta ne-uitării în orășelul Blajinilor
Clara Abdullah, Anton Polyakov
O meditație fotografică despre viață, moarte și estetica memoriei într-o suburbie a Chișinăului, în cel mai mare cimitir din Europa.
O meditație fotografică despre viață, moarte și estetica memoriei într-o suburbie a Chișinăului, în cel mai mare cimitir din Europa.
Valeria* s-a mutat în România din Republica Moldova când avea doar 15 ani. Aici a început să-și pună întrebări importante despre identitatea ei, familie și oamenii din jur. Treptat, locul acesta, aflat la 600 kilometri de unde s-a născut, a devenit „acasă”.
Limba maternă a Victoriei, Elenei, Iuliei și Alexandrei e rusa. Româna au învățat-o la școală, însă insuficient pentru a o vorbi liber. Așa că de peste doi ani se adună în fiecare duminică pentru a-și îmbunătăți româna – prin poezie contemporană.
Pe desele ei drumuri între Chișinău și Iași, Iași și Chișinău, o tânără studentă transformă necunoscutul în acasă și cunoscutul în dor - toate la bordul rutierei lui ghea Mișa.
Pentru că luna trecută Festivalul Internațional de Literatură de la Odesa a poposit la București, două jurnaliste și scriitoare au discutat despre cum se vede şi cum se scrie istoria pe linia Chişinău-Bucureşti-Londra.
Citește un fragment din cel mai nou roman al Liliei Calancea, „Alionușka”.
Un interviu cu regizorul surprizei cinematografice a anului, o comedie neagră din Republica Moldova despre un război în care, în urma propagandei, vecini sau membri ai familiei îți devin dușmani peste noapte.
Hitul moldovenesc „Carbon” ajunge și pe marile ecrane din România. Lăsăm scepticismul la intrare, iar la final ne vine să șoptim: „Încântați de cunoștință!”
Citește un fragment din romanul Lorinei Bălteanu „Legată cu funia de pământ”.
Un cercetător științific al Academiei Române explică într-o analiză cum arată agresiunea hibridă a Federației Ruse asupra Moldovei.
Fă cunoștință cu tinerii care dau o mână de ajutor atât refugiaților ucraineni, dar și autorităților din Republica Moldova.
Fotograful Mikhail Kalarashan a surprins 9 mai, Ziua Victoriei, pe străzile din Chișinău. La câteva zeci de kilometri sunau alarmele antiaeriene.
Până n-am ajuns la statuia lui Ștefan cel Mare din piața centrală a Chișinăului eram aproape convinsă că aniversarea Centenarului Unirii o să treacă neobservată în Republica Moldova.
Spre deosebire de alte muzici pop românești, Carla’s oferă contextul. Ne spun povestea, din copilărie și până la maturitate. Și tocmai povestea asta face ca totul să se răsucească în noi. Să rămânem cu ei.
Nicoleta Esinencu este unul dintre cei mai apreciați dramaturgi de pe scena independentă din Republica Moldova. Am stat de vorbă într-o cafenea din Chișinău despre teatru și independență.
Cea mai nouă expoziție a artistului moldovean Pavel Brăila șterge cu detașare, umor și inteligență clișeele artei contemporane.
O tură foto prin Republica Moldova, chiar în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Ediția aniversară de 20 de ani a Nopții Muzeelor va fi marcată anul acesta printr-un protest fără precedent pentru lumea culturală din România. Angajați din muzee și biblioteci din toată țara vor ieși în stradă la București, iar instituțiile pe care le reprezintă vor fi închise în noaptea în care, în mod obișnuit, primeau sute de mii de vizitatori. Lucrătorii din muzee și biblioteci spun că sunt în acest moment de departe pe ultimul loc în sistemul salarial public din România și că s-a ajuns la „un moment de tensiune maximă”.
Am vorbit cu mai mulți artiști și operatori cultural implicați în protestele care au loc în sectorul independent.
Ilustratoarea Sorina Vazelina a creat o serie de benzi desenate pe tema reducerilor de fonduri din cultură.