Arte / Cinema
O iubire ca în filme
Victor Morozov
Cineasta maghiară Lili Horváth revine pe ecrane din 10 septembrie, cu „Pregătire pentru a fi împreună o perioadă nedeterminată”.
Cineasta maghiară Lili Horváth revine pe ecrane din 10 septembrie, cu „Pregătire pentru a fi împreună o perioadă nedeterminată”.
E momentul perfect pentru a (re)descoperi „Mélo”, capodopera în care Alain Resnais și-a permis să facă totul pe invers și care nu încetează să ne lase cu gura căscată. De văzut pe MUBI.
Zeci de obiecte cu poveste trimise din toate colțurile lumii de oameni care au trecut prin despărțiri ajung la Rezidența BRD Scena9 din București, în expoziția „Museum of Broken Relationships”.
Într-o relaţie, celălalt trebuie să-ţi devină familiar, fără a-şi pierde misterul. Să devină mai bun, rămânând, însă, omul de care te-ai îndrăgostit. Un filosof trece în revistă definițiile contradictorii ale iubirii.
Am fost la o nuntă de aur unde 64 de perechi au sărbătorit 50 de ani de căsătorie, ca să aflu cum reușesc doi oameni să rămână împreună pentru cea mai mare parte a vieții lor.
Citește un fragment din „Rămâi cu mine”, o poveste de iubire care se desfășoară în Nigeria ultimelor decenii.
Citiți un capitol dintr-un studiu depre iubire și dominare, orientare sexuală și independență afectivă.
Am întrebat-o pe cercetătoarea în istorie Marilyn Yalom cum s-a născut inimioara roșie, cu doi lobi, pe care o împărțim cu generozitate pretutindeni. Am ajuns până-n Evul Mediu.
Am săpat prin arhive ca să aflu cum se scria despre sex în presa anilor '90.
Am învățat de la profesorul de filosofie Cristian Iftode că iubire fără imaginație nu există.
Este iubirea o emoție pe care nu o putem controla? Poate iubirea să fie folosită pentru a disciplina pe cineva? Și multe alte întrebări la care cercetătorii caută să răspundă.
Episodul doi din serialul iubirii: dragoste și efuziuni erotice în presa comunistă.
Luna asta am citit iubire, de la Llosa la Naum, de la Nabokov la Alice Munro. Avem divorțuri și kink, sinucideri pasionale și relații deschise, de toate pentru toate inimile.
Noul film al lui Paul Thomas Anderson, „Phantom Thread”, vorbește despre mitul creatorului, relațiile de putere dintre bărbați și femei și despre cât de departe poate să ducă dorința de dominație.
Cu câteva zile înainte de Ziua Îndrăgostiților, gânditorul creștin Mihai Neamțu a conferențiat despre mai multe feluri de iubire, dar a ajuns să vorbească și despre Donald Trump.
În presa interbelică, Eros se manifesta la fel de divers ca și azi - romantism, „sado mazohism”, „psichopatie sexuală”, pornografie, adulter -, iar disputele pe marginea sexualității erau la fel de intense ca cele de săptămâna trecută.
Am vorbit cu Daniel Jones, editorul rubricii „Modern Love” din New York Times, despre legăturile ascunse dintre iubire și scris.
E foarte greu în ziua de azi să discuți în spațiul public despre bunătate. Orice încercare este primită cu râsete ironice, cu sarcasm facil și cu un cinism ce se vrea a fi înțelept.
Cronică: „Liliom” de la unteatru, un spectacol cu un triunghi amoros mănat de cele mai bune intenții și minat de cele mai rele instincte.
În seara de 22 iunie 2016, la doar o zi după ce împlinise 73 de ani, Andrei Şerban himself a jucat teatru.
Ediția aniversară de 20 de ani a Nopții Muzeelor va fi marcată anul acesta printr-un protest fără precedent pentru lumea culturală din România. Angajați din muzee și biblioteci din toată țara vor ieși în stradă la București, iar instituțiile pe care le reprezintă vor fi închise în noaptea în care, în mod obișnuit, primeau sute de mii de vizitatori. Lucrătorii din muzee și biblioteci spun că sunt în acest moment de departe pe ultimul loc în sistemul salarial public din România și că s-a ajuns la „un moment de tensiune maximă”.
Am vorbit cu mai mulți artiști și operatori cultural implicați în protestele care au loc în sectorul independent.
Ilustratoarea Sorina Vazelina a creat o serie de benzi desenate pe tema reducerilor de fonduri din cultură.