În lume / Fotografie
FOTO: Ei, americanii
Michele Bressan, Michele Bressan, Alexandru Paul, Dani Ghercă
America pre-electorală văzută prin obiectivele a trei artiști români, care au străbătut Statele Unite de la Est la Vest timp de o lună.
America pre-electorală văzută prin obiectivele a trei artiști români, care au străbătut Statele Unite de la Est la Vest timp de o lună.
O meditație fotografică despre viață, moarte și estetica memoriei într-o suburbie a Chișinăului, în cel mai mare cimitir din Europa.
Am stat de vorbă cu fotograful britanic afiliat Magnum Photos Stuart Franklin, despre adevăr, etică și cum ne uităm la natură. Mi-a zis că lui nu-i place deloc imaginea care l-a făcut celebru.
Arhiva de fotografie, fondată de un cuplu pasionat de istorie și patrimoniu, scoate la iveală viața și imaginile lui Sárdi Elemér, cel mai important fotograf din Clujul interbelic. Odată cu arhiva fotografului de etnie maghiară, găsită într-un târg de antichități, descoperim și identitatea a sute de evrei și personalități importante din viața de atunci a orașului.
Ce păstrăm din înțelepciunea tradițională pentru a inova spre un viitor mai bun.
În Brazilia zeci de milioane de oameni suferă de foamete. Membrii unei mișcări de muncitori agricoli sunt hotărâți să schimbe asta.
Mikhail Palinchak (n. 1985) documentează războiul care-i distruge țara.
Pentru proiectul „The Bear Necessities”, Ioana Moldovan a vorbit cu biologi, ONG-iști și vânători, care nu se pot pune de acord a cui responsabilitate sunt urșii din România.
Astăzi și mâine poate fi vizitată la Rezidența BRD Scena9 expoziția Mamă/Fiică, o colecție de portrete realizate de fotojurnalistul Bogdan Dincă, însoțite de fragmente audio din timpul discuțiilor dintre cele 14 cupluri de fiice și mame.
Până pe 5 iunie, puteți vizita la galeria Artep din Iași expoziția „Panorama”, a fotografului Nicu Ilfoveanu.
După un an în care ne-am distanțat, iar îmbrățișările și atingerile au ajuns să ne pară periculoase, am căutat fotografii de arhivă care, cu blândețea și afecțiunea din viețile unor necunoscuți, pot fi balsam anti-tristețe.
O viață de om care a documentat în imagini viața din jurul lui: 35 de ore de film de 16 mm, 21.000 de metri de peliculă, 2 milioane de negative foto.
În noua expoziție de la Switch Lab, fotograful Mihai Șovăială pune față în față situri arheologice și relicve contemporane.
Ce distanță poate fi între plan și realitate și ce forme poate lua ea? O expoziție de fotografie ne dă tema asta de gândire prin șase povești documentare.
O artistă din Iași a locuit alături de trei familii de români stabilite în diferite orașe ale Europei de Vest. Și-a transformat documentarea într-o serie de trei cărți.
Când nu scrie, Atilla Bartis, scriitor maghiar din Târgu Mureș, găsește povești vizuale de arătat.
Un proaspăt absolvent al Universității de Arte din Iași se întoarce la Combinatul de Utilaj Greu din oraș, care în copilărie îl impresiona cu vuietul lui. Azi, peste „Ultimul colos” s-au lăsat ruinea și liniștea.
Am stat de vorbă cu cercetătoarea și fotografa Enikö Nagy, care a străbătut Sudanul și a cunoscut zeci de triburi, pentru a le recupera filosofia și cultura.
Expoziția Arhiva fotografică și istoria în transformare scoate în fața publicului o primă selecție din colecția lui Mihai Oroveanu, istoric de artă, fotograf și fondator al Muzeului
Află, călătorule, că și pe-aici sunt tiribombe, doar că-s gratuite.
Acest proiect foto este o căutare a propriei identități. Încerc să îmi descopăr rădăcinile și să răspund la întrebarea „Ce ne face să numim acasă locul în care am crescut?”.
Cea mai nouă expoziție a Aurorei Kiraly explorează ceea ce are fotografia de oferit astăzi ca mod de a privi lumea.
Eli Lotar a fost un super fotograf și, printre altele, fiul lui Tudor Arghezi. Am fost la retrospectiva lui de la Paris.
Dincolo de discuțiile despre diafragmă, ISO, timp de expunere şi zona 51, îți recomand să ieşi la stele.
Ediția aniversară de 20 de ani a Nopții Muzeelor va fi marcată anul acesta printr-un protest fără precedent pentru lumea culturală din România. Angajați din muzee și biblioteci din toată țara vor ieși în stradă la București, iar instituțiile pe care le reprezintă vor fi închise în noaptea în care, în mod obișnuit, primeau sute de mii de vizitatori. Lucrătorii din muzee și biblioteci spun că sunt în acest moment de departe pe ultimul loc în sistemul salarial public din România și că s-a ajuns la „un moment de tensiune maximă”.
Am vorbit cu mai mulți artiști și operatori cultural implicați în protestele care au loc în sectorul independent.
Ilustratoarea Sorina Vazelina a creat o serie de benzi desenate pe tema reducerilor de fonduri din cultură.