Carte / Femei
Cum am devenit feministă? O pledoarie pentru solidaritate și suroritate
Scena9
Citește fragmente de text dintr-o antologie ca un tablou unor idei, experiențe și posturi feministe din societatea românească actuală.
Citește fragmente de text dintr-o antologie ca un tablou unor idei, experiențe și posturi feministe din societatea românească actuală.
În ultima săptămână, am urmărit activitatea din grupuri de mame pentru a înțelege cum se infiltrează propaganda politică și ideile extremiste. Printre mesaje despre sănătatea copiilor, am găsit postări care-l glorificau pe Putin, promovau teorii ale conspirației și susțineau pe Călin Georgescu. Am discutat cu câteva femei și cu două specialiste în drepturile femeilor pentru a înțelege de ce a prins discursul politicianului în rândul mamelor.
Am vorbit cu scriitoarea irlandeză Naoise Dolan despre simțul umorului, relațiile dintre oameni și despre faptul că patriarhatul și misoginia sunt căi neadevărate de a vedea femeile.
Ursula Philippi este prima femeie organistă din istoria de cinci secole a Catedralei Evanghelice din Sibiu. Artista povestește despre cum a studiat în anii ’70 pe singurul loc scos la concurs pentru orgă și cum nu s-a putut despărți niciodată de instrumentul la care a cântat toată viața.
Este etică perforarea lobilor urechilor copiilor? O discuție despre standarde de frumusețe, discriminare de gen și tradiție.
Citește un fragment dintr-o carte de literatură (și, simultan, album de artă contemporană) care reunește zece autoare și artiste.
Trei artiste importante ale muzicii lăutărești povestesc despre ce înseamnă maternitatea pentru ele. Despre cum o privesc acum, când se bucură și de nepoți, și ce eforturi au făcut pentru a avea o carieră în muzică.
Annemari este autoare și activistă. Prețuiește momentele în care fiul și fiica ei îi solicită „ședințe de familie” și îi ascultă curioasă, amintindu-și să nu le dea sfaturi, ci mai degrabă să-i sprijine cu întrebări. Vorbește despre relația cu mama ei, despre adopție și despre cum e să fii mamă singură pentru doi adolescenți.
Candidații la prezidențiale vorbesc despre drepturile femeilor, dacă sunt întrebați. La mai puțin de o lună până la alegeri, am vrut să vedem dacă femeile își găsesc locul în programele politice ale prezidențiabililor și care consideră ei că sunt principalele probleme ale femeilor din România.
Cercetătoarea și activista Ionela Pădure povestește despre greul primilor ani de maternitate, despre depresie și cât de eliberator a fost primul „te iubesc”, despre călătoria identitară când ești nevoită să-i explici unui copil rasismul din jur.
Cum îți deconstruiești identitatea după ce ai devenit mamă? Cum te întorci la munca creativă după pauza de maternitate - sau pleci vreodată? Cum te influențează generațiile de femei pe lângă care ai crescut? Sunt întrebări la care răspunde dramaturga Mihaela Michailov, în primul episod care deschide un sezon nou al podcastului „mame”.
În octombrie 2017 nășteam natural într-un spital de stat din București. Șapte ani mai târziu, la început de toamnă, alături de Laura Grunberg, Crina Radu și cu susținerea Asociației Moașelor Independente prezentam rezultatele primei cercetări din România pe tema violenței obstetrice. Nu știam până acum că și nevoile mele, cele de mamă, contează.
Pe scriitoarea Valentina Șcerbani am cunoscut-o în urmă cu câteva zile la FILIT Chișinău, festival de literatură și traducere aflat la a doua ediție în capitala Republicii Moldova.
Am discutat cu coordonatorii antologiei de proză scurtă scrisă de femei „Retroversiuni. Blocaje”, Cristina Ispas și Victor Cobuz, pentru a înțelege mai mult despre harta pe care o oferă o astfel de radiografiere și felul în care se desprinde raportarea autoarelor la feminism.
Pornografia neconsensuală creată cu ajutorul deepfake reprezintă 98% din totalul video-urilor realizate cu acest tip de tehnologie. În 99% din cazuri victimele sunt femei şi fete. În ultima vreme, imaginile sintetice cu conținut sexual explicit au devenit o metodă de bullying în şcoli, chiar şi printre copii de 11-12 ani. Am analizat fenomenul ca să aflăm ce e de făcut, dacă există sprijin pentru victime în România și ce fac legiuitorii.
La 87 de ani, Tanti Profira povestește despre cum se măritau fetele odată, despre rolul femeii și despre înțelepciunea babelor, despre cum „nu mai știm să vedem binele mic.”
Citește un fragment dintr-una dintre cele mai importante scrieri ale autoarei feministe bell hooks.
După ce și-a pierdut mama în mod tragic, Cristina și-a dorit să vorbească public despre ce înseamnă să treci prin cea mai mare traumă pe care un copil o poate experimenta. Își dorește ca noi toți să înțelegem, astfel, consecințele cele mai crunte ale fenomenului violenței domestice.
Pshiterapeuta Monica Mereuță vorbește în podcastul „mame” despre cum a trecut de la dorința de a deveni mamă la momentul când a pierdut sarcina, și despre cum a făcut față acestei experiențe dificile din ultimul an. Vrea să alunge din singurătatea și neputința cu care se confruntă femeile care pierd sarcini.
Alexandru Matei, arată mai multe mărturii, se folosea de poziția lui de profesor și de prestigiul intelectual pentru a pretinde diferite favoruri (sexuale, amoroase, profesionale) de la femeile pe care le aborda, fie că erau sau nu studentele lui.
Am vorbit cu tinere din Caucaz, unde femeile pot fi ucise de propria familie dacă le „pătează onoarea”, despre abuzurile pe care le-au trăit, despre cum au reușit să evadeze și despre cum arată noile lor vieți, departe de Rusia.
4B, o mișcare feministă radicală din Coreea de Sud, încearcă să remodeleze complet cultura patriarhală, prin refuzul oricărui tip de relații cu bărbații. Ce a determinat mii de femei să ia această decizie care le schimbă viața și ce consecințe are în societate?
O listă scurtă cu nume din secole și părți ale lumii diferite care scoate în față artiste care merită cunoscute mai bine.
Ediția aniversară de 20 de ani a Nopții Muzeelor va fi marcată anul acesta printr-un protest fără precedent pentru lumea culturală din România. Angajați din muzee și biblioteci din toată țara vor ieși în stradă la București, iar instituțiile pe care le reprezintă vor fi închise în noaptea în care, în mod obișnuit, primeau sute de mii de vizitatori. Lucrătorii din muzee și biblioteci spun că sunt în acest moment de departe pe ultimul loc în sistemul salarial public din România și că s-a ajuns la „un moment de tensiune maximă”.
Am vorbit cu mai mulți artiști și operatori cultural implicați în protestele care au loc în sectorul independent.
Ilustratoarea Sorina Vazelina a creat o serie de benzi desenate pe tema reducerilor de fonduri din cultură.