DEZinfo / dezinfo
Cum să înțelegem ce se întâmplă azi în Moldova
Nicolae Țîbrigan
Un cercetător științific al Academiei Române explică într-o analiză cum arată agresiunea hibridă a Federației Ruse asupra Moldovei.
Un cercetător științific al Academiei Române explică într-o analiză cum arată agresiunea hibridă a Federației Ruse asupra Moldovei.
Poetul Claudiu Komartin a adunat ipoteze conspiraționiste care ne-au umplut internetul în pandemie și le-a reunit într-un volum de poezii.
În care un cercetător explică și demontează cele mai răspândite neadevăruri despre vaccinurile „ucigașe” împotriva COVID (și ne dă și câteva sfaturi cu privire la conspirații).
De unde și până unde au ajuns unii români să creadă că vaccinurile anti-COVID te omoară subit? Un cercetător explică.
În al doilea episod al seriei despre Pavel Coruț, scriitor prolific și contraspion, aflăm cine sunt bubulii și care sunt „interesele mari la mijloc” care vor să destabilizeze și astăzi România.
În praful istoriei noastre recente, am dat peste Coruț. Pavel Coruț. Scriitor și fost contraspion.
Cum vorbim în familie sau cu prietenii despre dezinformare? Cum așezăm politicos subiectul ăsta global pe masă, între felul principal și desert?
Cine susține că nu există secetă în România, că vom fi forțați să mâncăm insecte sau că va fi interzisă carnea de vită? Și mai ales de ce?
Cât de mult poate mass-media să distorsioneze percepția pe care o avem asupra realității? DEZinfo Talks își propun să găsească câteva răspunsuri.
Care sunt temele principale ale negaționismului climatic, cum ajung ele în România și cine le răspândește?
De unde ne informăm? Mai mult de la televizor sau de pe net? Ce ne convinge să deschidem un articol? Titlul sau încrederea în publicație? La ce folosim rețelele sociale? Mai mult pentru știri sau pentru ținut legătura cu familia și prietenii?
Am întrebat șase oameni relevanți din domeniul combaterii dezinformării și a falsurilor care sunt metodele lor de a se proteja de conținut fals și ce putem face noi pentru a nu cădea în plasa minciunilor de pe internet.
Când v-ați gândit ultima dată la cum funcționează imaginația voastră?
Ediția aniversară de 20 de ani a Nopții Muzeelor va fi marcată anul acesta printr-un protest fără precedent pentru lumea culturală din România. Angajați din muzee și biblioteci din toată țara vor ieși în stradă la București, iar instituțiile pe care le reprezintă vor fi închise în noaptea în care, în mod obișnuit, primeau sute de mii de vizitatori. Lucrătorii din muzee și biblioteci spun că sunt în acest moment de departe pe ultimul loc în sistemul salarial public din România și că s-a ajuns la „un moment de tensiune maximă”.
Am vorbit cu mai mulți artiști și operatori cultural implicați în protestele care au loc în sectorul independent.
Ilustratoarea Sorina Vazelina a creat o serie de benzi desenate pe tema reducerilor de fonduri din cultură.