Carte / Clasici
Marele Eneas și poetul lui
Iulian Bocai
„Eneida”, între propagandă și poezie. O explorare a epopeii antice și a modului în care o studiem azi.
„Eneida”, între propagandă și poezie. O explorare a epopeii antice și a modului în care o studiem azi.
Cum ne amintim de una dintre cele mai influente artiste ale ultimelor decenii care a demonstrat că nu poate trăi altfel decât creând.
Pe 14 februarie am fost să văd „Titanic” la cinema. Da, știu.
La un secol după apariția romanului „Ulise”, Editura Polirom lansează o nouă traducere a capodoperei lui James Joyce, semnată de Rareș Moldovan.
Într-o zi de octombrie, în urmă cu 61 de ani, într-un cinematograf din New York, a avut loc premiera filmului „Mic dejun la Tiffany”.
12 filme de François Truffaut sunt acum disponibile pe TIFF Unlimited – ocazie nu doar de a încheia anul în compania unei lumi seducătoare și optimiste, ci și de a încerca să îi deslușim paradoxurile.
„Mank”, noua jucărie high-end a celor de la Netflix, în regia lui David Fincher, ni-l arată pe omul responsabil cu scenariul lui „Citizen Kane”, fără însă a regăsi mare lucru din grația acelui film mitic.
Un tur ghidat prin viața unui creator care a știut să concilieze paradoxurile cu grație, punând totul în slujba cinemaului.
„Balanța” lui Pintilie evocă o lume gata-gata să-și iasă de tot din țâțâni, parcă ieșită din mintea unui cocainoman. Filmul, proaspăt restaurat, e de văzut pe Netflix.
Pentru că Penguin UK va publica „Nostalgia” într-o colecție superprestigioasă (Modern Classics), am recitit cartea, publicată inițial în 1989, sub cenzură.
Duminică, la Cinema Elvira Popescu, regizorul Éric Rohmer ne trimite într-un decor litoral de carte poștală, unde câțiva oameni „ca noi” se angajează într-o echilibristică sentimentală.
Am vrut să aflăm ce ne mai spun azi filmele din Noul Val Francez – dar și să explorăm ce le-au spus criticilor de ieri.
„Creionul de tâmplărie”, cel mai recent volum al lui Mircea Cărtărescu, este mai mult o culegere decât o carte.
Meditațiile împăratului roman Marcus Aurelius sunt instrumentul perfect de self-help pentru cei care nu cred în self-help.
„Familia tradițională e compusă la Caragiale din trei părți: un soț bătrân, o nevastă tânără și infidelă, un amant mai tânăr decât soțul.”
Ediția aniversară de 20 de ani a Nopții Muzeelor va fi marcată anul acesta printr-un protest fără precedent pentru lumea culturală din România. Angajați din muzee și biblioteci din toată țara vor ieși în stradă la București, iar instituțiile pe care le reprezintă vor fi închise în noaptea în care, în mod obișnuit, primeau sute de mii de vizitatori. Lucrătorii din muzee și biblioteci spun că sunt în acest moment de departe pe ultimul loc în sistemul salarial public din România și că s-a ajuns la „un moment de tensiune maximă”.
Am vorbit cu mai mulți artiști și operatori cultural implicați în protestele care au loc în sectorul independent.
Ilustratoarea Sorina Vazelina a creat o serie de benzi desenate pe tema reducerilor de fonduri din cultură.