Carte / Călătorii
Drumul lui Constantin
Scena9
Citește un fragment din cartea care reface în zilele noastre traseul sculptorului Constantin Brâncuși, de la Hobița până la Paris.
Citește un fragment din cartea care reface în zilele noastre traseul sculptorului Constantin Brâncuși, de la Hobița până la Paris.
Maria Guțu e o fotografă tânără din Republica Moldova. Urcă în microbuz și coboară într-un sat de la capăt de linie, prin care se plimbă până găsește oamenii cărora le realizează portrete pline de empatie și de pace.
Un fotograf din Chișinău explorează o lume la doar 100 de kilometri distanță.
Cât de bine ne cunoaștem vecinii? Ce știm despre încercările trecute și prezente prin care trec oamenii cu care împărtășim granițe fizice?
Cinci prieteni documentariști călătoresc în jurul Mării Negre. Patru dintre ei sunt acum în război.
Despre granițele și punțile de legătură în Europa de Sud-Est, despre tezaurele naturale și omenești care așteaptă sa fie descoperite: un interviu cu Kapka Kassabova, autoarea cărții Frontiera.
Acum 15 ani, un român pleca într-una dintre cele mai stranii, dificile și absurde călătorii din istoria navigației: traversarea Oceanului Arctic într-o barcă de șase metri lungime.
În vremuri de restricții și granițe închise, ție de ce oraș de pe lumea asta ți-a fost cel mai dor?
Împreună cu prietenii de la Cărturești, am pregătit câteva recomandări: pentru cei care anul ăsta n-au avut parte de vacanță și le e dor de drum, pentru cei care au așteptat extrasezonul pentru a evada câteva zile.
În plină pandemie care ne restrânge libertatea de mișcare, noua carte de călătorie prin România a sociologului Mirel Bănică e ghidul perfect.
Am plecat singură cu trenul din România în Ucraina, ca să fug de mine. Întâlnirea cu un supraviețuitor al Gulagului m-a ajutat să înțeleg că nu fuga e calea.
În 1890, a făcut călătoria vieții lui, de la Moscova până pe insula Sahalin, acolo unde a stat câteva luni. Citește câteva fragmente din corespondența lui și din „Insula Sahalin”, una dintre cele mai fascinante cărți semnate de Cehov.
Ne-am pus cărți noi în bagaj și am plecat acasă de sărbători. Pe drum, am citit despre acasă al altora, despre maturizare și rănile familiilor, despre empatie și dezvrăjire.
Mircea Reștea a fost la cel mai mare târg anual din Estul Europei și a stat de vorbă cu românii care-și vindeau produsele, de la haine, la statui.
În anul în care împlinim șase ani de când trăim în mașină, ne-am dus mamele pe rând într-o vacanță cu autorulota.
Citiți un fragment din „Endurance. Incredibila călătorie a lui Shackleton”, una dintre cele mai spectaculoase povești de supraviețuire ale secolului XX.
Un reportaj video de Octavian Coman care urmărește cum este readus la viață un traseu de mocăniță din Transilvania.
Am stat câteva zile în Timișoara că să iau pulsul viitoarei Capitale Culturale Europene.
Am citit notele de călătorie ale lui Jean Bart ca să aflu cum se vedea America prin ochii unui român la începutul secolului 20.
Artistul Jean-Lorin Sterian povestește despre experiența sa în Cuba și despre participarea lui la prima bienală independentă din istoria țării.
„Rătăcitorii” e un roman, dar construit din fragmente, asemenea unui volum de povestiri. Fragmente de povești, fragmente aparținând unor temporalități, spații, stiluri și genuri diferite.
Intuiția, care este adesea o formă a prejudecății, îmi spunea că romanele lui Cătălin Dorian Florescu, scriitor elvețian de origine română, sunt prea dulcegi pentru gustul meu.
O explorare a jurnalelor scrise de exploratori români care și-au luat lumea în cap și-au ajuns în Europa, Asia, Africa și Antarctica.
Ediția aniversară de 20 de ani a Nopții Muzeelor va fi marcată anul acesta printr-un protest fără precedent pentru lumea culturală din România. Angajați din muzee și biblioteci din toată țara vor ieși în stradă la București, iar instituțiile pe care le reprezintă vor fi închise în noaptea în care, în mod obișnuit, primeau sute de mii de vizitatori. Lucrătorii din muzee și biblioteci spun că sunt în acest moment de departe pe ultimul loc în sistemul salarial public din România și că s-a ajuns la „un moment de tensiune maximă”.
Am vorbit cu mai mulți artiști și operatori cultural implicați în protestele care au loc în sectorul independent.
Ilustratoarea Sorina Vazelina a creat o serie de benzi desenate pe tema reducerilor de fonduri din cultură.