Film / Animație
Cronici la dublu: Animale, călătorii, alegorii
Dragoș C. Costache
Două filme pentru copii, dar în același timp pentru adulți, spun lucruri profunde despre viață în limbaje complet diferite.
Două filme pentru copii, dar în același timp pentru adulți, spun lucruri profunde despre viață în limbaje complet diferite.
Pe parcursul lunii martie, festivalul aduce în patru orașe din țară animații care îmbină science-fictionul și filosofia. Uite ce filme ne-au atras nouă atenția.
„Ăsta e ultimul film al lui Miyazaki, dar ar putea la fel de bine să fie și primul” – cu gândul ăsta am ieșit de la „Băiatul și stârcul”.
O discuție cu două tinere cititoare despre seria anime „Bungou Stray Dogs”, care convinge (pre)adolescenți din toată lumea să se apuce de citit clasicii literaturii universale.
„Apollo 10 ½”: ironia blândă, caracteristică esențială a cinemaului lui Linklater, se dezvăluie aici încă din titlu. Nu acea misiune legendară de care a auzit toată lumea, ci industria lucrativă construită în jurul său.
Anime-ul „Sonny Boy” este un exercițiu de stil și o alegorie criptică despre adolescență și maturizare. Sau un loc sau un anotimp sau un sentiment. „Sonny Boy” nu există.
„Fata revoluționară Utena” e un anime clasic, despre identitate și sexualitate, dueluri, trandafiri, foarte mulți trandafiri, și sfârșitul lumii.
De vorbă cu unul dintre regizorii și animatorii din spatele serialelor „BoJack Horseman” și „Tuca & Bertie”, despre succes, seriale anulate și viitorul (post-pandemic) al animației.
O cercetătoare americană descoperă animația rusă și est-europeană într-o carte publicată de curând.
De curând, pe Netflix a apărut întreaga filmografie a regizorului japonez Hayao Miyazaki.
„Have a nice day” e o animație neo-noir, fix așa cum ar fi făcut-o Tarantino pe ketamină. A fost atât de incomodă pentru guvernul chinez, încât a intervenit și a retras-o din competiția de la Festivalul de la Annecy.
Cu pisici tripa(n)te, dovlecei, un domn minuscul, steampunk, științe, vise din copilărie și antieroi sexiști.
Chiar nu ai nevoie să baţi toba în târg că ai creat primul moment exclusiv gay din istoria Disney, adică fix ceea ce a făcut Bill Condon, regizorul filmului „Frumoasa şi Bestia”.
Mihai Păcurar povestește despre prima lui animație, un basm psihedelic despre comunicare în viața virtuală.
Animatorul de la „Fantastic Mr. Fox”, regizat de Wes Anderson, îți arată câtă migăleală, măiestrie și muncă încap într-un film de animație stop motion.
De vorbă cu Paul Mureșan despre cel mai nou clip Deliric&Silent Strike, pe care Paul l-a animat cu imagini ale înstrăinării noastre de zi cu zi.
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie va găzdui o serie de proiecţii speciale cu temă felină, de la lungmetraje clasice până la unele recente.
Un desen animat cu crenvurști te face să te gândești la problemele societății actuale, de la discriminarea etnică şi sexuală până la îndoctrinarea religioasă.
O viziune fugară undeva, pe la minutul 39: primul cuplu de lesbiene care apare vreodată într-un film Disney.
M-am dus să văd miracolul animației la lucru, la ediția a șasea de Animation Worksheep. Am găsit migăleală și roboți.
Ediția aniversară de 20 de ani a Nopții Muzeelor va fi marcată anul acesta printr-un protest fără precedent pentru lumea culturală din România. Angajați din muzee și biblioteci din toată țara vor ieși în stradă la București, iar instituțiile pe care le reprezintă vor fi închise în noaptea în care, în mod obișnuit, primeau sute de mii de vizitatori. Lucrătorii din muzee și biblioteci spun că sunt în acest moment de departe pe ultimul loc în sistemul salarial public din România și că s-a ajuns la „un moment de tensiune maximă”.
Am vorbit cu mai mulți artiști și operatori cultural implicați în protestele care au loc în sectorul independent.
Ilustratoarea Sorina Vazelina a creat o serie de benzi desenate pe tema reducerilor de fonduri din cultură.