Generația 9 / Actori
Și eu sunt rom!
Ana Maria Ciobanu
Gilbert Ionuț Habet a jucat la 16 ani rolul unui sclav rom în scurtmetrajul „Bilet de iertare”. La 20 ani, vede rasism zilnic, dar acum știe cât de veche e rana.
Gilbert Ionuț Habet a jucat la 16 ani rolul unui sclav rom în scurtmetrajul „Bilet de iertare”. La 20 ani, vede rasism zilnic, dar acum știe cât de veche e rana.
Am văzut multe spectacole în ultima vreme în care am (re)întâlnit actori care m-au surprins în diferite feluri sau la care am remarcat o maturizare artistică.
Am ales câteva actrițe care mi-au atras atenția din acest punct de vedere în ultimii ani.
Am vorbit cu actrița Judith State despre felul în care dansul îi influenţează actoria, despre cum vede relaţia cu regizorul şi cu camera de filmat (spoiler alert: nu o intimidează) și despre cum îşi construieşte personajele.
O întâlnire cu actorul și regizorul italian Michele Placido, omul care l-a jucat pe comisarul Corrado Cattani în serialul „Caracatița”.
Înainte să devină un star cu ticuri provinciale – adică un afiș –, Jean-Paul Belmondo (1933-2021) a fost un corp. Un corp mereu agitat, prin care curgea nevoia de acțiune.
Citește un interviu cu Franco Nero, unul dintre cei mai importanți actori ai Europei postbelice.
O discuție despre școală, teatru și film cu Conrad Mericoffer, actorul care joacă rolul principal în filmul „Câmp de maci”.
Fără prea multe filme la activ, vreun serial TV sau o pleiadă de roluri principale, Maria este totuși una dintre cele mai recognoscibile actrițe din generația ei.
Am vorbit cu interpreta rolului principal din „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” despre școală, sex și despre cum toată arta e politică.
Cum reușesc artiștii independenți din Cluj să-și păstreze motivația și energia într-o societate care are prea puțin să le ofere ? Am vorbit cu câțiva dintre ei.
Am stat de vorbă cu câțiva tineri care-și doresc să devină actori, despre ce așteptări au de la facultate și cum și-ar vedea viitorul pe scena românească.
Cinci tineri care-și doresc să devină actori ne împărtășesc monoloagele pe care le-au pregătit pentru examenul de admitere la Facultatea de Teatru și Film din Cluj. De la clasicul Hamlet, la Nebunul lui Gogol.
Am vorbit cu absolvenți de teatru și de arte vizuale, ca să aflu mai multe despre ce înseamnă să fii un artist în devenire în România și despre relația dintre educație și muncă după facultate.
De vorbă cu Vlad Ivanov despre cinema și istorie, dar și despre învățatul limbii maghiare în cîteva luni și despre numărul de telefon al Tildei Swinton.
Care sunt spectacolele din București în care joacă cei mai cunoscuți actori ai momentului?
De Ziua Mondială a Teatrului, am pregătit o listă cu 11 actori care merită urmăriți pe scenele din România.
Am făcut o listă cu actrițe care merită urmărite pe scenele din țară.
Am stat de vorbă cu Ioana Iacob, protagonista filmului regizat de Radu Jude, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”.
Minunata carte din 1988 a lui James Naremore, „Actoria în cinema”, proaspăt apărută în română la Editura Tact, este, pe subiectul său, cea mai bună carte din câte cunosc.
Cum a ajuns un bărbat dintr-o comunitate tradițională din Ploiești, rom, heterosexual, cu trei copii acasă, să joace rolul principal dintr-un film cu o iubire gay.
Am stat de vorbă cu Bogdan Dumitrache (Boogie), despre cum e să-ți joci cel mai mare coșmar - adică despre rolul lui din „Pororoca” (2017, r. Constantin Popescu).
S-a lansat a doua ediție a rezidențelor Fresh Start de la Reactor. I-am întrebat pe cei care au luat startul anul trecut în actorie, regie, scenografie, dramaturgie cine sunt și unde se află acum pe traseu.
O cafea și un interviu cu actrița care și-a făcut anul ăsta debutul în film și-a urcat pe scenă cu primul ei one-woman-show.
Ediția aniversară de 20 de ani a Nopții Muzeelor va fi marcată anul acesta printr-un protest fără precedent pentru lumea culturală din România. Angajați din muzee și biblioteci din toată țara vor ieși în stradă la București, iar instituțiile pe care le reprezintă vor fi închise în noaptea în care, în mod obișnuit, primeau sute de mii de vizitatori. Lucrătorii din muzee și biblioteci spun că sunt în acest moment de departe pe ultimul loc în sistemul salarial public din România și că s-a ajuns la „un moment de tensiune maximă”.
Am vorbit cu mai mulți artiști și operatori cultural implicați în protestele care au loc în sectorul independent.
Ilustratoarea Sorina Vazelina a creat o serie de benzi desenate pe tema reducerilor de fonduri din cultură.