Schimbare / Mediu
Un nou Parlament, o nouă poveste despre mediu și climă
Patricia Cîrtog, Marian Ignat, Ioana Zamfir, Irina Maria Iliescu
După haosul alegerilor, mai avem loc de discuții pentru mediu în Parlament?
Studentă la Psihologie în Cluj-Napoca și jurnalistă la Gen, revistă, Exercițiul 18 și Noua.Info. O puteți găsi pe mail, la cirtog(punct)patriciam(at)gmail(punct)com.
După haosul alegerilor, mai avem loc de discuții pentru mediu în Parlament?
Ce promit partidele care participă la alegerile parlamentare din weekend pentru combaterea crizei acute de mediu care ne afectează?
Iată ce au făcut parlamentarii din mandatul 2020-2024 pentru a rezolva unele dintre cele mai mari probleme de mediu cu care se confruntă România.
Industria modei a ajuns a doua cea mai poluantă din lume, după industria energiei. Pe lângă impactul devastator pentru mediu, hainele de pe noi ascund adesea exploatarea muncitorilor din fabrici îndepărtate. Discutăm pe larg despre costurile ascunse ale hainelor și posibile soluții pentru un viitor mai puțin nociv al acestei industrii.
Doi muzicieni din Cluj oferă educație muzicală copiilor din medii vulnerabile. De ce muzică și de ce are sens să știe cine a fost Mozart? Răspund patru oameni care predau muzică în medii și cu scopuri diferite.
Fotografa Mihaela Noroc a călătorit în peste 70 de țări ca să arate cât de diversă e frumusețea feminină în proiectul „Atlasul Frumuseții”. Cea mai nouă carte a sa, „Lumea fetelor: Portrete și povești din jurul pământului”, e un dar pentru cei curioși să afle cum trăiesc fetele din jurul lumii.
Schimbările climatice vin și cu anxietate, teamă și emoții complicate, nu doar cu dezastre naturale. Uite ce spune o psihoterapeută activistă de mediu despre asta.
De vorbă cu scriitoarea Alina Purcaru despre splendoare, feminism și maternitate.
Am povestit cu scriitoarea rusă Guzel Iahina despre ce rămâne în urma atrocităților din prezent și despre rolul scriitorului în realitatea actuală.
O foarte tânără jurnalistă și studentă la Psihologie își dă seama că se confruntă cu o criză identitară și pleacă în căutarea unor răspunsuri.
Ediția aniversară de 20 de ani a Nopții Muzeelor va fi marcată anul acesta printr-un protest fără precedent pentru lumea culturală din România. Angajați din muzee și biblioteci din toată țara vor ieși în stradă la București, iar instituțiile pe care le reprezintă vor fi închise în noaptea în care, în mod obișnuit, primeau sute de mii de vizitatori. Lucrătorii din muzee și biblioteci spun că sunt în acest moment de departe pe ultimul loc în sistemul salarial public din România și că s-a ajuns la „un moment de tensiune maximă”.
Am vorbit cu mai mulți artiști și operatori cultural implicați în protestele care au loc în sectorul independent.
Ilustratoarea Sorina Vazelina a creat o serie de benzi desenate pe tema reducerilor de fonduri din cultură.