Video / Natură
VIDEO Verde abuzat
Octavian Coman
În București se taie ilegal copaci după niște tipare deja încetățenite. Care e miza tăierilor și cine sunt cei care încearcă să le oprească?
Jurnalist independent.
În București se taie ilegal copaci după niște tipare deja încetățenite. Care e miza tăierilor și cine sunt cei care încearcă să le oprească?
Un activist de mediu se luptă să înființeze un geoparc UNESCO în județul Vâlcea. Din teama de eventuale restricții pe care le-ar aduce forma asta de organizare, unii localnici i se opun vehement.
Printre rapoarte și turnătorii, arhivele fostei Securități conțin numeroase fotografii din operațiunile de filaj. Imaginile menite să susțină vinovății, din perspectiva regimului comunist, dau amploarea unei epoci a iscodirii.
Am petrecut ziua de 31 decembrie 2020 împreună cu vârstnicii din Centrul „Speranța” pentru a vedea cum i-a afectat izolarea din cauza pandemiei.
Am străbătut țara pentru a fotografia din dronă „tăieri la ras” - defrișări brutale, care arată dimensiunile dezastrului petrecut în ultimii 30 de ani în pădurile României.
La comemorarea morții lui Mihai Eminescu, pe la mormântul poetului s-au perindat politicieni, preoți, reprezentanți ai unor asociații patriotice, dar și membri ai unor grupări neo-legionare.
Pentru micii fermieri care au afaceri cu flori, coronavirusul a însemnat vânzări prăbușite spre zero.
„Nu aveți idee câți bătrâni singuri sunt”, povestește Lucian. „Bătrâni singuri care îmi plâng la telefon. E cumplit.”
Cum arată țara în vremea pandemiei? Doi reporteri au pornit au pornit din Sighetu Marmației, de la granița cu Ucraina.
Un reportaj video 360, care explorează lumea turiștilor români care aleg cazarea mobilă, pe patru roți.
De Ziua Armatei Române, câteva organizații de naționaliști români au mers la Valea Uzului să comemoreze eroii români morți în zonă în Primul Război Mondial.
La aproape 30 de ani de la premieră, pelicula „Balanței”, unul dintre cele mai importante filme românești, a fost digitalizată și restaurată.
Un peisaj cultural unic în lume e într-o situație vulnerabilă odată cu dispariția comunității de sași din România.
Maghiarii și românii se ceartă pe mormintele din Valea Uzului, un cimitir vechi de un secol, aflat la granița dintre județele Harghita și Bacău. De Ziua Eroilor, pe 6 iunie 2019, s-au întâlnit față-n față, iar cearta a degenerat.
Un reportaj video de Octavian Coman care urmărește cum este readus la viață un traseu de mocăniță din Transilvania.
Mihai Vârtejaru e restaurator autodidact de carte veche și, din apartamentul lui bucureștean, retrezește la viață cărți rare, unele vechi de sute de ani.
Ediția aniversară de 20 de ani a Nopții Muzeelor va fi marcată anul acesta printr-un protest fără precedent pentru lumea culturală din România. Angajați din muzee și biblioteci din toată țara vor ieși în stradă la București, iar instituțiile pe care le reprezintă vor fi închise în noaptea în care, în mod obișnuit, primeau sute de mii de vizitatori. Lucrătorii din muzee și biblioteci spun că sunt în acest moment de departe pe ultimul loc în sistemul salarial public din România și că s-a ajuns la „un moment de tensiune maximă”.
Am vorbit cu mai mulți artiști și operatori cultural implicați în protestele care au loc în sectorul independent.
Ilustratoarea Sorina Vazelina a creat o serie de benzi desenate pe tema reducerilor de fonduri din cultură.