Istorie / Sănătate
Epidemii care ne-au scris istoria
Constantin Bărbulescu, Octavian Buda, Sorin Grigoruță
Trei istorici scriu despre efectele epidemiilor de ciumă, holeră, pelagră și gripă spaniolă, care au lovit România în ultimele trei secole.
Conferențiar la Departamentul de Istorie modernă, arhivistică și etnologie din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș Bolyai” Cluj-Napoca. Centre de interes: istoria socială a medicinei românești în secolul 19, imaginea țăranului în dicursul elitei în secolul 19, etnologie românească, imaginarul corpului uman.
Trei istorici scriu despre efectele epidemiilor de ciumă, holeră, pelagră și gripă spaniolă, care au lovit România în ultimele trei secole.
Ediția aniversară de 20 de ani a Nopții Muzeelor va fi marcată anul acesta printr-un protest fără precedent pentru lumea culturală din România. Angajați din muzee și biblioteci din toată țara vor ieși în stradă la București, iar instituțiile pe care le reprezintă vor fi închise în noaptea în care, în mod obișnuit, primeau sute de mii de vizitatori. Lucrătorii din muzee și biblioteci spun că sunt în acest moment de departe pe ultimul loc în sistemul salarial public din România și că s-a ajuns la „un moment de tensiune maximă”.
Am vorbit cu mai mulți artiști și operatori cultural implicați în protestele care au loc în sectorul independent.
Ilustratoarea Sorina Vazelina a creat o serie de benzi desenate pe tema reducerilor de fonduri din cultură.