Lumea noastră / Marea Neagră
Salvamarii care mor
Andreea Pavel, Claudiu Popescu
Ce înseamnă să fii salvamar în România? Ce obligații și ce drepturi ai când trebuie să îți riști viața încercând să salvezi alte vieți?
În urmă cu opt ani, și-a făcut propriul ziar în Constanța, „ca să-mi asigur libertatea mea cea de toate zilele”. Spune că a mers: „Libertatea mea se numește de-atunci Info Sud-Est și coafura încă rezistă :)”
Ce înseamnă să fii salvamar în România? Ce obligații și ce drepturi ai când trebuie să îți riști viața încercând să salvezi alte vieți?
Câteva zeci de copii din orașul Isaccea (Tulcea) învață, de la începutul școlii, într-o capelă mortuară. Am vrut să aflăm de la cei din comunitate cum s-a ajuns la această soluție.
Mai multe sacoșe cu bani cărate la partid, o sinucidere și câțiva experți care au întors capul atunci când o cetate antică era mutilată sub ochii lor. Așa a început distrugerea Capidavei.
Ediția aniversară de 20 de ani a Nopții Muzeelor va fi marcată anul acesta printr-un protest fără precedent pentru lumea culturală din România. Angajați din muzee și biblioteci din toată țara vor ieși în stradă la București, iar instituțiile pe care le reprezintă vor fi închise în noaptea în care, în mod obișnuit, primeau sute de mii de vizitatori. Lucrătorii din muzee și biblioteci spun că sunt în acest moment de departe pe ultimul loc în sistemul salarial public din România și că s-a ajuns la „un moment de tensiune maximă”.
Am vorbit cu mai mulți artiști și operatori cultural implicați în protestele care au loc în sectorul independent.
Ilustratoarea Sorina Vazelina a creat o serie de benzi desenate pe tema reducerilor de fonduri din cultură.