Carte / Femei
„Cred că toate femeile sunt rebele pe dinăuntru”
Alina Purcaru
Dialog cu autoarea turcă Defne Suman, o povestitoare-călătoare atentă la derapajele puterii, interesată de memorie și de pliurile istoriei.
Alina Purcaru e scriitoare, jurnalistă și traducătoare. Îi plac pisicile, ceaiul negru și piețele de vechituri. Ultimul ei volum de poezii este Tot mai multă splendoare (Cartier, 2022). Împreună cu Paula Erizanu, Purcaru a coordonat antologia în trei volume Un secol de poezie română scrisă de femei (Cartier).
Dialog cu autoarea turcă Defne Suman, o povestitoare-călătoare atentă la derapajele puterii, interesată de memorie și de pliurile istoriei.
„Lumea”, de Simon Sebag Montefiore, e un tur de forță erudit, iar despre această construcție am stat de vorbă cu autorul ei, în zarva de la ultima ediție a Târgului de carte Gaudeamus și sub efectul ultimelor tulburări politice din România.
Am vorbit cu scriitoarea irlandeză Naoise Dolan despre simțul umorului, relațiile dintre oameni și despre faptul că patriarhatul și misoginia sunt căi neadevărate de a vedea femeile.
L-am întâlnit pe laureatul Premiului Nobel pentru Literatură Abdulrazak Gurnah la FILIT Iași și am descoperit un interlocutor blând, dar ferm, care își exprimă ideile și opiniile cu relaxare și cu o onestitate refractară la orice fel de complezențe.
Am discutat cu coordonatorii antologiei de proză scurtă scrisă de femei „Retroversiuni. Blocaje”, Cristina Ispas și Victor Cobuz, pentru a înțelege mai mult despre harta pe care o oferă o astfel de radiografiere și felul în care se desprinde raportarea autoarelor la feminism.
Un interviu cu scriitorul francez Thomas Schlesser, autorul romanului „Ochii Monei”, despre o fetiță de zece ani care riscă să-și piardă vederea. Bunicul ei o duce să vadă opere de artă din marile muzee pariziene, pentru a păstra amintirea unor splendori.
Și mai multe recomandări de lecturi estivale, de la cercetătoare, muziciene, jurnaliste, regizori - și alți cititori de vară. Tu ce citești vara asta?
Cum pentru fiecare cititul de plăcere înseamnă altceva, am strâns mai multe voci de cititoare și cititori cunoscuți, din foarte multe domenii, care să povestească despre propriul regim de lecturi estivale și să facă și ceva recomandări.
Am discutat cu scriitoarea Stephanie Bishop despre riscurile de a chestiona vocal autoritatea, despre relația dintre feminism și literatură, dar și despre felul în care poate ea să ajute studentele și studenții care vor să scrie ficțiune.
Romanele ei deschid lumi complexe, iar temele grele în jurul cărora gravitează le dau adâncime, credibilitate și impact.
Scriitoarea Simona Antonescu povestește cum s-a luptat cu materia trecutului pentru a aduce la lumină o figura unei femei trădate de istorie: doamna Chiajna. E cea care a preluat în forță frâiele puterii în Țara Românească, după moartea soțului ei, atrăgându-și dușmani și o faimă sulfuroasă, întinsă peste secole.
Un calendar de advent cu recomandări de carte. Avem sugestii din ficțiune și non-ficțiune, literatură românească sau internațională, pentru copii sau pentru oamenii mari.
Ediția aniversară de 20 de ani a Nopții Muzeelor va fi marcată anul acesta printr-un protest fără precedent pentru lumea culturală din România. Angajați din muzee și biblioteci din toată țara vor ieși în stradă la București, iar instituțiile pe care le reprezintă vor fi închise în noaptea în care, în mod obișnuit, primeau sute de mii de vizitatori. Lucrătorii din muzee și biblioteci spun că sunt în acest moment de departe pe ultimul loc în sistemul salarial public din România și că s-a ajuns la „un moment de tensiune maximă”.
Am vorbit cu mai mulți artiști și operatori cultural implicați în protestele care au loc în sectorul independent.
Ilustratoarea Sorina Vazelina a creat o serie de benzi desenate pe tema reducerilor de fonduri din cultură.