Alexandra Ion

Alexandra Ion

(Osteo)arheolog și antropolog care spune povești despre fragmentarea și manipularea corpului uman postmortem, de la practici funerare neolitice la expunerea și colecționarea osemintelor în muzee. A publicat recent volumul Regi, sfinți si anonimi. Cercetători și oseminte umane în arheologia din România.

Știință / Istorie

Oasele din Oltenia care rescriu istoria umanității

Alexandra Ion

Într-un articol publicat recent în prestigioasa revistă „Nature”, o echipă internațională de cercetători face demonstrația unei descoperiri excepționale. Mai multe oseminte de animale găsite pe Valea Oltețului în anii '60 arată că aici, pe actualul teritoriu al României, se află cele mai vechi urme ale prezenței umane din Europa.

Carte / Spațiu

Primul pas pe Lună văzut din România comunistă

Alexandra Ion

De vorbă cu istoricul Tudor Mihăescu despre cum s-a văzut aselenizarea din România, una dintre puținele țări ale blocului estic incluse în turul de promovare al președintelui Richard Nixon și al astronauților din misiunile Apollo, și despre implicațiile culturale, politice, tehnologice și media ale acestui eveniment legendar.

Știință / Istorie

Un botanist aztec, un navigator danez, un astronom uzbec. Despre cei puțin cunoscuți care au modelat știința modernă

Alexandra Ion

Am stat de vorbă cu cercetătorul James Poskett despre „Orizonturi. Originile globale ale științei modernei”, cartea sa recent apărută la Editura Trei. Poskett scrie o istorie a științei în care protagoniștii nu sunt superstarurile cu care ne-a obișnuit canonul, ci nume puțin cunoscute, din afara spațiului occidental. Chiar dacă moștenirea lor este cât se poate de valoroasă, a fost de cele mai multe ori trecută cu vederea.


Tema de gândire

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK