„Nu prea mă interesează politica și nici nu ține de mine, dar mămici, ce ați votat? Tot ce aș vrea ar fi ca mamele singure să primească un ajutor mai mare, copiii să aibă o alocație mare, nu o bătaie de joc… Deci ce ați votat, dacă ați votat? Eu am 27 de ani și e a doua oară când votez. Am votat independent, am votat Călin, deși nu prea am știut nimic despre el. Am văzut doar câteva interviuri, am votat doar ca să nu mai votez aceiași hoți”.
Este una dintre postările de pe un grup de Facebook destinat mamelor, care numără peste 50.000 de membre. În scurt timp de la publicare, a strâns aproximativ 200 de comentarii, majoritatea pro-Georgescu. Face parte dintr-un val de mesaje pro-Georgescu care au circulat recent în astfel de grupuri, unde de obicei se schimbă sfaturi despre creșterea copiilor și experiențe ale maternității, dar care au devenit camere de ecou pentru idei promovate de candidatul ultranaţionalist și de soția sa, Cristela Georgescu.
„Grupurile de mame din România reprezintă un fenomen social. Această categorie este, în general, neglijată de sistem, ceea ce le determină să voteze anti-sistem”, explică Ionela Băluță, profesoară la Facultatea de Științe Politice a Universității din București și directoare a Centrului pentru Politicile Egalității de Șanse. „În trecut, femeile aveau rețele tradiționale de sprijin, bazate pe familie extinsă. Acum, aceste rețele lipsesc. Oficial, adică din partea statului, nu li se oferă acest suport.” De altfel, femeile au fost în general aproape invizibile în programe electorale ale candidaților la președinție din acest an.
Această marginalizare explică, în parte, de ce discursurile soților Călin și Cristela Georgescu a ajuns să rezoneze puternic în unele grupuri dedicate mamelor. Retorica anti-sistem, împletită cu promisiuni de sprijin pentru familie, răspunde unei nevoi profunde de apartenență și protecție într-un context precar, care deseori le ignoră. Aceasta promovează, printre altele, idei anti-știință, susținute de figuri ca Ditta Depner, „terapeut holistic” care încurajează nașterile la domiciliu, sau mesaje prin care susține, printre altele, că femeile pot face cancer dacă își critică bărbații.
În ultima săptămână, am urmărit activitatea din mai multe grupuri de mame, în încercarea de a înțelege cum își fac loc propaganda politică și ideile extremiste în aceste comunități. Printre mesaje despre viroze ale copiilor, am dat peste postări care-l glorificau pe Putin și promovau teorii ale conspirației, și nenumărate mesaje de susținere pentru Călin Georgescu.
Am stat de vorbă cu câteva mame care și-au exprimat susținerea pentru acest candidat, dar și cu două specialiste în drepturile femeilor și drepturile reproductive. Le-am invitat să explice de ce mesajele soților Georgescu au rezonat atât de puternic în rândul acestor comunități.
Unele grupuri de Facebook pentru mame, un microcosmos pentru dezinformare
La două zile după afișarea rezultatului din primul tur al alegerilor prezidențiale, într-un grup de Facebook unde mamele împărtășesc sfaturi, apare un sondaj: „Noi cu cine votăm?”
În comentarii, femeile explică de ce Georgescu ar fi varianta mai bună. Cele mai dese argumente în favoarea lui sunt faptul că nu ne va băga în război și că va promova valorile familiei tradiționale. De asemenea, femeile încearcă să-i justifice declarațiile care nu susțin drepturile femeilor, pe care le consideră scoase din context, și ideea că România nu ar fi potrivită să aibă o femeie președinte.
O postare îl prezintă, în același grup, pe Vladimir Putin că un apărător al țării, patriot, demn de respect.
O altă femeie se plânge că nu mai poate să reposteze clipuri cu Georgescu pe TikTok și postarea ei adună 345 de comentarii: cele mai multe femei spun că sunt cenzurate pe internet, trimit videouri explicative, conspirative despre mișcarea AntiFa, despre care spun că ar fi în spatele protestelor tinerilor.
De fiecare dată când sunt aduse în discuție declarațiile lui Călin Georgescu referitoare la naștere sau la drepturile femeilor, majoritatea membrelor care comentează spun că au fost scoase din context și că el nu este încă înțeles. Din numeroase mesaje de susținere, răzbate frica: frica de război, de migranți, de minorități sexuale.
„L-am descoperit când am devenit mămică și am zis că vreau să mă implic”
Laura Răcilă are 36 de ani, este psihiatru pentru copii și locuiește în Miercurea Ciuc. „L-am descoperit pe Călin Georgescu când am devenit mămică,” îmi povestește într-o discuție la telefon. „Eram chiar în perioada pandemiei și am zis că vreau să mă implic, nu să stau și să cârcotesc. Așa am dat de Asociația Pământul Strămoșesc”, povestește femeia.
Asociația Pământul Strămoșesc a fost lansată în 2021 și are drept scop punerea în aplicare a „proiectului de țară” al lui Călin Georgescu.
Laura spune că s-a regăsit în proiectul lui de țară „Hrană, Apă, Energie” și că aveau aceleași valori – „autenticitatea și creativitatea românilor”. Se adunau mai mulți oameni la un loc și discutau despre diverse lucruri, predominant legate de agricultură. De exemplu, la o întâlnire au învățat cum pot transforma cânepa în energie. În timp s-a format o mică comunitate.
La începutul strângerii de semnături, femeia spune că ea și ceilalți susținători s-au împărțit pe județe și au ajutat cum au putut. Ea a tradus materialele lui Georgescu în limba maghiară. „Am făcut-o pentru că am fost convinsă că vreau să-l fac cunoscut. Doar din acest motiv. Nu m-a plătit să îi fac reclamă, ci am fost convinsă, și toți care am participat la așa ceva am fost convinși, fără să ne spună cineva, ce să facem”.
Când o întreb ce părere are despre declarațiile lui referitoare la drepturile femeilor, UE, NATO, războiul din Ucraina sau susținerea mișcării legionare, Laura spune că toate sunt scoase din context. „Eu am înțeles foarte bine mesajul: că nu e vorba de războiul nostru, e vorba de un război al unei alte țări, iar Putin este un patriot la el în țară. Asta nu înseamnă că îl ador sau că sunt de acord cu ceea ce face el.”
Femeia spune că e de acord cu Georgescu și atunci când afirmă că „nașterea prin cezariană e o tragedie. Se rupe firul divin”. Și ea a născut prin cezariană, fiindcă au existat complicații. „Deci, în anumite cazuri asta este situația, nu ai ce să faci, dar mesajul lui nu este despre cazurile cu adevărat cu indicații, ci despre ceea ce se practică. Mie mi s-a spus să vin cu programare și am refuzat. Am venit când a fost pregătit copilul să vină, apoi s-a decis că nasc prin cezariană”.
Adriana are 25 de ani și locuiește în Germania, împreună cu soțul ei și fiica lor în vârstă de patru ani. La fel ca Laura, și ea a născut prin cezariană. Cu toate acestea, la ea nu au fost complicații, însă spune că medicii nu au încurajat-o să nască natural.
Spune că a plecat din țară din cauza problemelor cu banii. Chiar înainte să ia decizia de a emigra, cei doi soți au pus bazele unei mici afaceri. Au cumpărat niște capre și au încercat să-și facă o fermă, dar lucrurile nu s-au legat exact cum au vrut. Așa că programul politic al lui Călin Georgescu li s-a potrivit la fix, povestește tânăra.
Momentan face un curs de limbă și așteaptă să își găsească și ea un job. Soțul ei lucrează într-un depozit Kaufland din Germania, așa că probabil va face și ea același lucru. De soții Georgescu a aflat prin clipuri distribuite de prieteni.
„Am început să îi distribui clipurile pe social media pentru că am observat că în mass-media, în România, în televiziune, domnul nu apare deloc,” explică Adriana. „Nu înțeleg de ce nu este chemat la emisiuni, așa că încercăm noi să ajutăm pe partea cealaltă să ajungă cât mai multă lume.”
L-a votat în primul tur pentru că este „patriot” și susține „familia creștină”.
Andreea are o fetiță în vârstă de șase ani și a fost destul de vocală pe grupurile de mame, unde și-a arătat susținerea pentru Călin Georgescu pentru al doilea tur. Spune că i se pare un om sincer și că voia cu orice preț să nu mai audă de clasa politică anterioară.
„Fiecare votează cu cine vrea și cu cine consideră că ar putea fi mai bun, dar pe doamna Lasconi mi se pare că o preocupă prea mult Ucraina. Sincer vă spun, pe noi nu ne interesează, cu toate că ne pare rău pentru ce s-a întâmplat și pentru război și așa mai departe”, continuă femeia. „Dar ne interesează România, ce o sa aibă copiii noștri în România, cum vor trăi, ce mâncam. La urma urmei, nu-l interesează pe Zelenski ce fac românii dacă se întâmplă ceva în țară”.
Declarațiile lui Călin Georgescu referitoare la drepturile femeilor nu o sperie. Dimpotrivă.
„Vă dau un exemplu, m-am chinuit cinci ani de zile să rămân însărcinată și am rămas până la urmă și după, am pierdut sarcina la 4 luni și jumătate, în condițiile în care în spitalul unde am fost internată erau femei care făceau avorturi de bunăvoie, pe bandă rulantă. Există atâtea metode de contracepție în ziua de astăzi. De ce să vrei să omori? Că până la urmă, chiar dacă e un embrion, e un suflet acolo, totuși. Mi se pare cea mai bună idee să fie interzis avortul”.
Ramona spune și ea că Georgescu este cea mai bună variantă pe care a avut-o la aceste alegeri. Are 38 de ani, locuiește în București și are o fiică. Își dorește să vadă schimbări în bine pentru părinți, alocații mai mari, susținere pentru producători locali și pace.
„Dragile mele mame carpatine”
Toate femeile cu care am vorbit o urmăreau și pe Cristela Georgescu, soția candidatului la alegerile prezidențiale. Pe site-ul ei, Cristela se prezintă drept „practician și educator holistic experimentat, specializat în sănătate naturală, nutriție integrativă, detoxifiere și regenerare celulară, iridologie clinică, terapii de echilibrare energetică, speaker îndrăgit și autor al mai multor programe educaționale dedicate familiilor, comunităților și firmelor”.
Popularitatea acesteia în grupurile de mame se datorează activității ei începută în urmă cu peste zece ani. Inițial, mesajele ei erau publicate pe blog, dar treptat, s-a mutat pe YouTube și pe alte rețele de socializare, printre care TikTok, unde are 120.000 de urmăritori. Mesajele pe care le transmite sunt legate de parenting, rolul femeii în societate, educația copiilor, la pachet cu medicină alternativă sau teorii anti-vacciniste.
La prima vedere, multe dintre ideile pe care le transmite par de bună credință. Vorbește despre cum copiii trebuie să învețe liberi, critică sistemul educațional din România, care e punitiv și sădește competiția între copii și, cel mai important, subliniază rolul mamei, despre care spune este esențial în societate.
Ca să afli mai multe, îi poți cumpăra cărțile sau cursurile. De exemplu, pentru șase ore de curs înregistrat „Mai întâi mama, apoi copilul”, trebuie să plătești 970 lei. Cursul promite să le învețe pe femei cum să se cunoască pe sine, pentru ca mai apoi să poată să atingă idealul: să devină mame.
La pachet însă cu sfaturile despre maternitate, vin numeroase teorii pseudo-științifice, business-uri solide care promit leacuri minune și soluții simple la probleme complicate, mesaje politice.
Din rețeaua de colaboratori ai Cristelei Georgescu fac parte nume ca Sorina Soescu, formatoare în medicină homeopată, care promovează vindecarea prin remedii naturale, Ditta Depner, una dintre promotoarele sarcinii la domiciliu, care într-un video recent pe TikTok încuraja mamele să nu accepte diagnosticul doctorilor care le spun că există probleme cu sarcina și „să-și urmeze intuiția”.
Un alt apropiat este Pavel Chirilă, „părintele homeopatiei românești”, cum îl numesc numeroase site-uri. Chirilă este un cunoscut antivaccinist și unul dintre liderii Coaliției pentru Familie, care în urmă cu trei săptămâni a primit cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. În ultimii ani a promovat o terapie controversată pentru pacienții cu probleme la plămâni – oxigenoterapia hiperbară. În 2022, cântărețul de muzică populară Petrică Mîțu Stoian a ieșit din clinica lui Chirilă tușind sânge și a murit câteva ore mai târziu la secția de ATI a Spitalului Județean Reșița. Parchetul a deschis un dosar pe numele lui Pavel Chirilă, pentru ucidere din culpă.
Acum două săptămâni, pe canalul de YouTube al lui Călin Georgescu, a apărut un clip de susținere în care Pavel Chirilă îl felicită pentru curaj și spune că îl va vota pe candidatul independent la alegerile prezidențiale.
În 2011, Cristela Georgescu publica pe site-ul ei o scrisoare a lui Chirilă, în care acesta cere instituțiilor să nu aprobe legea vaccinării obligatorii.
„Iubitul Dr. Pavel Chirilă ne transmite indirect, prin intermediul unei scrisori deschise, adresată conducerii României ieri seară:
«Îndemn mamele din România să se roage pentru discernământul Dumneavoastră. Toți cei care vor să ne contamineze cu frică, o fac pentru că de fapt LOR le e frică de puterea noastră interioară, izvorâtă din forța iubirii materne.»”
Comunitatea mamelor a rămas destinatarul principal pentru mesajele Cristelei Georgescu, inclusiv în campania electorală a soțului său.
„Dragile mele mame carpatine! Sunt ca voi, MAMĂ, și primul lucru care mă preocupă este siguranța copiilor mei: PACEA!”, spunea într-o postare pe Facebook de la jumătatea lui noiembrie, în care le invita pe urmăritoarele sale să asculte live „cum bate inima lui Călin și ce propune un candidat INDEPENDENT la Președinția României”.
Unde nu ajung autoritățile, ajung doctorii falși
„E foarte mare frica de a-i face rău copilului tău. Adică e mai mare, din ce am observat eu, decât cea de a-ți face rău ție. Frica asta vinde foarte mult,” explică Irina Mateescu, vicepreședinta Asociației Moașelor Independente. „Și aici sunt foarte multe puncte de vânzare: cursuri făcute de X companii care vând părinților ceva sau de X gurus care promovează noua medicină germană, uleiuri esențiale, orice, dar nu bazat pe știință”. Irina Mateescu este una dintre femeile care țin în spate sănătatea reproductivă din România, în cadrul Asociației Moașelor Independente. Munca lor este extrem de importantă, într-un stat care pune accentul pe natalitate și familia tradițională, fără să ofere sprijin sau resurse femeilor care vor să facă avort sau celor care au trecut prin situații de abuz.
Mateescu e de părere că este ușor ca astfel de grupuri să devină un spațiu de influență, având în vedere că din partea sistemului de sănătate nu prea există susținere. „Nu ai acces la educație prenatală, nu există programe de educație pentru sănătate în școli și licee. Și e un teren fertil pentru propaganda acestor guru pseudo-științifici.”
Popularitatea lui Călin Georgescu în rândul acestor comunități este, după părerea Irinei Mateescu, consecința anilor în care autoritățile au neglijat să ofere părinților informații clare și accesibile. În acest vid informațional, au apărut rapid numeroși guru și influenceri.
Emoția pe care mizează acești guru este foarte puternică, arată moașa. Violența obstetrică de care au parte multe femei la naștere este traumatică, astfel încât este greu să distingi apoi alte red flags legate de cei care livrează aceste informații false. „E clar că ceva se anulează în zona de rațiune, pentru că ai primit ceva ce ți-a lipsit la nivel emoțional și ai fost înțeleasă, văzută, auzită”, continuă Irina Mateescu.
„Ce vedem acum în rândul mamelor e un răspuns de rezistență la ce îți împinge sistemul, la violența obstetrică care se regăsește în sistemul de sănătate și se duce într-o extremă, ca și cum calea de mijloc și locul ăla safe nu există”, explică Mateescu.
Asociația Moașelor Independente a publicat în toamna aceasta un raport privind violența obstetrică în România. Nașterea nu ar trebui să fie un eveniment traumatizant, însă pentru multe femei din România așa ajunge să fie.
„Cred că partidele politice și-au subestimat votanții părinți și nu s-au uitat la nevoile lor și la locurile în care ei sunt și caută informație”, explică Mateescu.
În spatele multor mesaje anti-știință promovate masiv, inclusiv pe unele grupuri destinate mamelor, se află deseori și business-uri solide care promit leacuri minune și soluții simple la probleme complicate. O investigație publicată de jurnaliștii de la Snoop a dezvăluit existența a sute de publicații, reclame la tratamente alternative și influenceri plătiți cu bani rusești, care, în ultimii opt ani, au răspândit dezinformări și teorii ale conspirației. Multe dintre acestea au ajuns în grupurile de mame, influențând apoi subtil modul în care oamenii votează.
Campaniile orchestrate pe social media, care își propun să manipuleze opinia publică, sunt un adevărat risc la adresa democrației. Un studiu realizat de Oxford Internet Institute în 2020 arată că a existat manipulare organizată pe social media în toate cele 81 de țări analizate. Grupurile pentru mame sau părinți sunt vulnerabile la infiltrare politică, pentru că acolo actorii politici pot găsi comunități întregi cărora să le exploateze emoțiile și fricile.
Maternitatea ca vocație supremă
Ionela Băluță, profesoară la Facultatea de Științe Politice a Universității din București și directoare a Centrului pentru Politicile Egalității de Șanse, e de părere că ceea ce se întâmplă acum și discursul soților Georgescu sunt o întărire a rolurilor tradiționale de gen:
„Femeia-mamă nu este doar idealizată din ce în ce mai mult, dar maternitatea capătă din nou un rol naționalist specific secolului XIX,” explică cercetătoarea. „Este văzută ca un destin prin care societatea își regăsește sensul și împlinirea. Am observat această tendință încă din anii ’90, dar mai ales după 2000, odată cu apariția și dezvoltarea rețelelor conservatoare religioase, unele dintre ele chiar radicale”.
Așa se face că discursul actual din spațiul public referitor la femei reînvie elemente de naționalism din secolul XIX, consolidând mai departe ideea că maternitatea este unicul destin al femeii. În tot acest cadru, femeile ajung să investească foarte mult în a-și atinge acest deziderat, iar rolul de mamă devine o parte esențială din identitatea lor.
„Trebuie să reușească în această «misiune» pentru că societatea o cere. Astfel, maternitatea a redevenit un element definitoriu pentru identitatea socială a femeilor, mult mai pregnant decât la începutul anilor ’90”, continuă Băluță.
Observăm această tendință și în discursurile soților Georgescu și ale multora din rețeaua lor ideologică. Cristela Georgescu spunea, de exemplu, într-un clip de pe canalul ei, că „femeia, dacă nu își manifestă puterea ei de a da naștere unor lucruri, se va îmbolnăvi la organele feminine, care sunt responsabile de naștere. Orice înseamnă aparat genital feminin suferă atunci când feminitatea ei nu e explicată pe deplin”.
În același video explică și care sunt atributele feminine și ce rol au femeile: înainte de toate, femeile trebuie să se ghideze după intuiția lor feminină. Mass-media, susține Cristela Georgescu, a făcut femeile să fie masculinizate, iar bărbații efeminați. Femeia gătește, pentru că acolo își poate folosi intuiția. În schimb, orice profesie sau orice activitate care implică logică e destinată bărbaților. Femeia are rolul de a menține familia unită. Bărbatul are mai multe roluri, care nu au de-a face cu cel de tată.
„Se spune că e important ca rolurile să fie împărțite, totuși, în mod egal între tată și mamă”, arată cercetătoarea Ionela Băluță. „În general, un copil are doi părinți. O datorie suplimentară e aruncată tot pe umerii femeii, din nevoia de a-și îndeplini cât mai bine rolul și de a arăta ce mamă bună e și ce bine își face datoria. Neavând niciun ajutor din partea statului pe partea de educație sexuală reproductivă sau politici reproductive, aceste bloguri devin o resursă care cred că joacă un rol foarte important în viața acestor femei și de aceea le și influențează ulterior”.
Feminismul și globalizarea, cei doi dușmani ai extremei drepte
Mișcările de extremă dreaptă răspândesc în spațiul public o mulțime de mesaje profund marcate de componenta de gen, arată o cercetare despre propaganda extremistă și radicalizarea femeilor. Chiar dacă majoritatea partidelor de extremă dreaptă funcționează după reguli hetero-patriarhale și misogine, și femeile au ajuns să joace un rol tot mai important în aceste facțiuni.
Autoarea Maria-Elena Kisyova arată într-o altă cercetare că figuri cheie cunoscute, care fac parte din mișcare, au construit o realitate online în care femeile pot să obțină o oarecare eliberare doar prin respectarea feminității și a rolurilor tradiționale de gen.
Un exemplu e chiar trendul TradWives – prescurtare de la traditional și wives (soții, în engleză), de pe TikTok. Adeptele acestui curent apar pe ecranul telefonului promovând un stil de viață liniștit, cu șorțul pregătit și perlele la gât, în timp ce gătesc pentru soțul și copiii lor. Mișcarea TradWives susține o viziune idealizată a feminității occidentale, bazată pe supunerea femeii, naționalismul alb și valori morale tradiționale stricte. Discursul său demonizează feminismul și globalizarea, pe care le consideră declinul social al societății contemporane.
„Nu vă lăsați păcălite de nebunia asta cu feminismul, nu interpretați în modul în care se dorește a fi interpretat egalitatea între femei și bărbați și anume ca femeile să ajungă în locul bărbaților sau să arate că pot ce pot bărbații. Noi avem alte lucruri pe care le putem și nu suntem în concurență”, spune și Cristela Georgescu într-un clip pe TikTok.
„Cele mai multe femei au cancer și tumori. Pentru că au exclus, au anihilat, inclusiv din mentalul lor, au castrat bărbatul. De câte ori îi criticați – spuneți despre ei că nu așa, că așa, că ce – i-ai castrat! Și atunci, tu nu vei mai putea beneficia – este o simbioză – și vei avea de suferit”, argumentează în alt clip de pe YouTube.
Ionela Băluță spune că reprezentarea politică a femeilor este un punct foarte sensibil, mai ales pentru că multe dintre partidele extremiste afirmă că susțin drepturile femeilor.
„Inclusiv cei de la AUR, dacă ne uităm la mai multe conferințe, spun că vor să-i redea femeii demnitatea, respectul ca soție. La Șoșoacă am auzit câteva discursuri în aceeași cheie, deci clar este o instrumentalizare a feminismului de aceste partide”.
Cu toate acestea, continuă cercetătoarea, e important să înțelegem că trăim într-o epocă nouă, cu tratate și convenții internaționale care definesc drepturile femeilor în total altă cheie. „Nu mai suntem în secolul precedent, când în codul civil scria negru pe alb că femeia e supusă soțului, femeile nu aveau drepturi politice ș.a.m.d. Astăzi, mi se pare că orice poziție care spune mai puțin de legislația obligatorie în vigoare nu poate fi considerată o poziție feministă”.
În Rusia, după anii ‘90, politicile centrate pe familie și copii au început să fie încadrate în apărarea intereselor naționale, care nu lăsau loc pentru libertatea de alegere a femeilor sau a familiilor.
Aceste politici au servit, în paralel, ca măsuri de excludere pentru toți „părinții și familiile nedorite”, arată o cercetare despre maternalism și noul imperialism din Rusia.
Alegerea lui Donald Trump pentru a doua oară ca președinte al Statelor Unite a dus și la mai multă diviziune între femei și bărbați, genul fiind o componentă importantă în politicile și campania lui. Fetișizarea maternității și blamarea femeilor care nu vor să fie mame a devenit o normalitate în SUA, în ultimii ani. Un articol publicat în The Atlantic vorbește despre gender war – un război al genului, din care au de pierdut atât bărbații tineri, cât și femeile. În Statele Unite ale Americii, 63% dintre bărbații sub 30 de ani sunt singuri, prin comparație cu 34% dintre femeile care au aceeași vârstă, potrivit Pew Research Center, citat de The Atlantic. Asta arată că nu doar femeile suferă de pe urma acestui decalaj între genuri, ci și bărbații.
John McEntee, unul dintre aliații lui Trump, a postat pe X în octombrie că „votul ar trebui să fie destinat doar bărbaților”. Chiar dacă administrația Trump nu va putea să înlăture toate drepturile femeilor, e clar că se îndreaptă spre o diviziune între bărbați și femei și sădește misoginism în societate. Anularea deciziei Roe v. Wade de către Curtea Supremă a SUA, în iunie 2022, a eliminat dreptul constituțional la avort în Statele Unite, și este doar un prim pas care arată că drepturile femeilor sunt în pericol. Răspunsul unor femei din America, chiar după alegeri, a fost să se alăture mișcării 4B din Coreea de Sud, care este bazată pe patru de nu: nu căsătoriei cu bărbații, nu sarcinii, nu întâlnirilor cu bărbații și nu sexului cu bărbații.
Cum am ajuns aici?
Deși există fără îndoială o tendință globală de rechestionare a drepturilor femeii, cercetătoarea Ionela Băluță spune că e greu de explicat cum avortul poate deveni fi contestat în România, unde interzicerea lui în comunism a avut efecte dramatice.
Crede că, printre factorii care ne-au adus aici se numără lipsa de finanțare pentru cercetare. În lipsa studiilor despre societate, nu poți ști clar ce își dorește sau ce nevoi are și nici ce programe se pot dezvolta.
În același timp, spune Băluță, „revenirea unor norme și roluri de gen tradiționale după ‘89 sunt potențate de locul important pe care l-a ocupat Biserica Ortodoxă Română în spațiul public. Pe partea cealaltă, lipsa de educație civică, chiar și istorică, politică în școli, impactul încă redus la nivel societal al mișcărilor feministe, toate astea au contribuit la ce vedem astăzi.”
Din păcate, având un Parlament cu o poziție și mai puternică a unor actori extremiști, e foarte probabil să vedem în viitorul apropiat și mai multă presiune pentru restrângerea drepturilor reproductive ale femeilor. „Economic, ei nu au un proiect politic, deci nu au ce să livreze populației ca să îi arate că e mai bine cu ei. Și atunci asta este și strategia. De aceea se folosește genul ca o sperietoare, pentru că joacă pe fricile oamenilor, pe spaimele identitare. Și atunci o să fie cel mai simplu să le arate: «Uite, noi v-am apărat de pericolul LGBT occidental». Din păcate, nici în partidele mainstream nu avem o majoritate foarte susținătoare a dreptului la avort sau a drepturilor comunității LGBT, așa cum am văzut în această campanie, și s-ar putea să sacrifice aceste lucruri tocmai în negocierile politice”, arată Băluță.
De aceeași părere este și Irina Mateescu, vicepreședinta Asociației Moașelor Independente, care spune că trebuie să ne așteptăm la o îngrădire a accesului la avort. Indiferent de rezultatul alegerilor însă, Mateescu spune că e nevoie urgentă ca guvernul să afle care sunt nevoile reale ale femeilor și ale societății. „Și o strategie trebuie să fie bazată pe știință și pe dovezi.”
Tocmai de aceea, în acest moment de răscruce e cu atât mai important să înțelegem ce anume din discursul lui Călin Georgescu, un candidat pro-rus cu vederi extremiste, și al soției sale, care promovează poziții conservatoare și idei anti-știință, a reușit să mobilizeze o bună parte din comunitățile virtuale ale mamelor.