Un cimitir în care sunt îngropați soldați de mai multe etnii din cele două războaie mondiale este centrul unei dispute între români și maghiari, dispută care a degenerat ieri, de Ziua Eroilor, în violențe.
Valea Uzului se află, teoretic, în județul Harghita și aparține, tot teoretic, de primăria Sânmartin, din acest județ, în care etnicii maghiari sunt majoritari.
Cimitirul de aici este însă considerat de primarul orașului Dărmănești, din județul învecinat Bacău, ca fiind în aria sa de jurisdicție. O serie de acte contradictorii eliberate de diferite autorități ale statului contribuie la această nebuloasă.
Haosul administrativ le permite ambelor localități să se folosească cum le e pe plac de istoria unui loc care ar trebui să fie unul al liniștii eterne. Cimitirul internațional de pe Valea Uzului a fost renovat de comuna Sânmartin începând cu 1994 cu sprijinul financiar al Ungariei. O asociație pentru cultul eroilor reclamă că atunci ar fi fost îndepărtate cruci ale ostașilor români. Reprezentanții UDMR susțin însă că existe acte în arhivele de la Viena care arată că aici nu ar fi soldați români, ci doar maghiari, ruși, germani, austrieci sau slovaci.
De cealaltă parte, reprezentanții orașului Dărmănești, în frunte cu primarul, invocă alte documente care ar dovedi că sunt și mulți români care-și duc somnul de veci la Valea Uzului. Așa că anul acesta au ridicat cruci noi în cimitir, pe care au scris „erou român necunoscut”. După informațiile apărute în presă, lucrarea nu ar fi avut toate avizele necesare.
La scurt timp, mai multe persoane, aparent de etnie maghiară – după cum rezultă dintr-o înregistrare video, au pus pungi de plastic negre peste respectivele monumente funerare. Imaginile au fost postate pe internet și ele ajuns rapid în atenția naționaliștilor români. Unul dintre ei, politicianul George Simion, pretinde că ar fi fost lovit de persoane de etnie maghiară în timpul unei vizite la fața locului.
A urmat decizia primăriei Sânmartin, care a interzis temporar accesul în cimitir și a pus lacăt pe poartă. Decizia a fost contestată de prefectul de Harghita, iar primarul maghiar a impus un program de vizite foarte restrictiv.
Tensiunile s-au tot acumulat până joi, 6 iunie, când România celebrează Ziua Eroilor. Câteva sute de maghiari îndemnați de politicieni UDMR au venit la Valea Uzului pentru a-i împiedica pe reprezentanții unor organizații religioase și naționaliste de români să intre în cimitir.
Rezultatul transformării istoriei în credință, dar și al amestecului politicienilor în ceea ce ar trebui să fie treaba specialiștilor, îl vedeți în reportajul video de la fața locului: