Sigur ați observat pe șosele, dar și la mare sau la munte, tot mai mulți turiști care își fac concediile cu rulote sau autorulote. Primele sunt remorci concepute pentru a fi case de vacanță pe roți, iar cele din a doua categorie, mașini cu același scop.
În 2019 erau înregistrate în România 301 autorulote, conform datelor oferite Scena9 de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). În privința numărului de rulote, angajații instituției nu au reușit să facă o statistică. Estimări de acum trei ani, publicate de Ziarul Financiar, arătau că ar fi peste 25.000. Cifra aproape se dublase față de 2010.
Desigur, nu toate ajung să fie folosite în turism, căci rulote vechi eșuează și pe șantiere.
Multe sunt cumpărate la mâna a doua, pentru că, de exemplu, o autorulotă nouă costă zeci de mii de euro.
Piața din România este încă mică în comparație cu alte țări cu tradiție în acest sens. În Olanda, în 2018 erau înregistrate peste 400.000 de rulote.
Explozia rulotismului e vizibilă vara și pe terenurile virane pe care se formează mici sate cu astfel de vehicule ale turiștilor care doresc să campeze la liber, fără să plătească vreo taxă, cum s-ar întâmpla într-un camping. La munte, în apropiere de stațiunea Cheia din județul Prahova, au fost puse bariere sau săpate șanțuri de către proprietarii de terenuri și primărie pentru a-i împiedica pe rulotiști să se mai așeze acolo. Situația este foarte probabil să se repete și în alte zone populare printre pasionații acestui gen de vacanțe, căci se pune problema gestionării gunoaielor sau a accesului la toalete. Sunt inclusiv unii români care își lasă rulotele cu lunile într-un loc și își fac garduri în jurul lor, deși se află pe teren public.
Iubitorii vacanțelor în natură se plâng că autoritățile preferă să impună măsuri restrictive, în loc să vină cu soluții simple, precum containere sau toalete ecologice, pentru care ar putea încasa o taxă.
Campingurile sunt și ele încă puține, iar vara, foarte aglomerate, mai ales la mare.
Urmăriți un reportaj video despre pasiunea vacanțelor pe roți filmat cu o cameră 360. Pentru a explora, rotiți imaginea cu ajutorul cursorului sau al săgeților de pe ecran.