Video / Reciproc

VIDEO Dan Stănescu și Ovidiu Hrin, despre design, postere cu sens și locul lor în spațiul public

De Ana Banu, Diana Andreea Rață

Publicat pe 20 februarie 2025

Dan Strănescu, creative director la studioul de design Glitch din București, și Ovidiu Hrin, designer grafic și art director la Synopsis Media din Timișoara, vorbesc deschis despre design, despre arta, munca și ideile care încap într-un poster bun, și locul acestuia în spațiul public. 


 

Cotloanele Bucureștiului sunt acaparate de straturi groase de postere care anunță concerte de muzică populară, recitaluri de operă ori spectacole de magie, o formă clandestină de publicitate atunci când ele ies din spațiile special destinate afișajului. Și se întâmplă foarte des să iasă, ocupând vizual locuri ale nimănui. Lipsa unei infrastructuri potrivite și accesibile de afișaj și o estetică haotică duc la o cultură vizuală stradală haotică, ce oferă adesea juxtapuneri surprinzătoare, cacofonice, aiuritoare. Am vrut să aflăm mai multe despre ce înseamnă, de fapt, un poster, ce presupune munca de creație din spatele lui și ce anume face ca un poster să fie memorabil. 

I-am invitat la dialog pe Dan Stănescu și pe Ovidiu Hrin, amândoi cu experiență în comunicarea vizuală. I-am rugat să ne împărtășească experiența lor legată de crearea unui poster, un mediu care-ți vorbește direct: găsești postere pe stradă, online, la cinema, la festivaluri de gastromonie sau de creativitate. Ce înseamnă să meșterești postere într-o societate sufocată vizual, în care în care funcția posterului e, dacă nu amenințată, cel puțin supusă unei transformări radicale. 

Dan Stănescu (40 de ani) e fondator și director de creație la glitch, studio de comunicare creat in 2016, dedicat organizațiilor și inițiativelor din artă și cultură, cu mize sociale sau comerciale. Proiectele Glitch au fost prezente în expozițiile Romanian Design Week din ultimii trei ani și anul trecut campania de conștientizare #IubimLaFel pentru Asociația MozaiQ a primit premiul I la categoria Campanii Sociale la Gala Societății Civile. Dan este și copywriter: gândește concepte de campanii și scrie headlines, scenarii, texte de tot felul. 

Ovidiu Hrin (47 de ani) este designer și art director la Synopsis Media, studioul de design creat de el și Silvia Hrin în 2001 la Timișoara. Pe lângă design grafic, a studiat și arhitectura. În timpul liber, practică o artă demult uitată în epoca țăcănitului de taste: caligrafia. Lucrările lui grafice au apărut în peste 100 de publicații internaționale de design, precum The Red Dot Design Award, Type Directors Club New York, European Design Awards, Graphis Design Annual New York. Este co-fondator al TypopassageTM, un micro-muzeu hibrid dedicat designului care activează într-o rețea de spații din Timișoara.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK