Video

VIDEO Mioara Lincan & Corina Sîrghi, despre dragostea de muzică lăutărească veche și cum e să fii femeie pe o scenă a bărbaților

De Ana Banu, Diana Andreea Rață

Publicat pe 30 septembrie 2024

Corina Sîrghi și Mioara Lincan sunt două voci importante ale muzicii lăutărești din România anului 2024. Le-am cunoscut pe cele două soliste prin Larisa Perde, manager al proiectului Șaraimanic, și le-am invitat la o discuție deschisă, despre ce înseamnă să fii cântăreață de muzică lăutărească în zilele noastre, despre începuturi și dificultăți, despre parcursul creativ și miezul muzicii lăutărești, dar și despre ce înseamnă să fii femeie pe o scenă dominată de bărbați.


Corina Sîrghi (31 de ani) glumește că s-a născut „între Dunăre și mare”, într-o familie fără înclinații muzicale, dar într-o casă în care răsunau cântecele lui Ionel Tudorache și ale Romicăi Puceanu. „De la zero zile nu am avut nicio grijă”, spune Corina, pentru că a știut întotdeauna că muzica e vocația ei. A pornit cu naivitate și curiozitate la drum: cânta cântece dobrogene la serbările școlare. „Nu mi-a plăcut niciodată să risc”, zice solista, deși asta a făcut atunci când, după multe frământări, și-a organizat singură un concert acapella într-o ceainărie. Solista povestește cum a fost să cânte pentru prima dată în public, dar și cum l-a cunoscut pe lăutarul naturalizat Jean Americanu (pe numele lui real Shaun Williams), cu care s-a împrietenit foarte repede. În prezent, Corina încearcă să-și compună propriile cântece, pentru că nu se mai simte confortabil să cânte „câte un pic din orice”. Se lasă ghidată de muzica aflată la granița cu folclorul și descoperirea pe care a avut în legătură cu atitudinea de divă pe care îi place să o afișeze pe scenă. Corina Sîrghi nu cântă despre ce nu-i place, însă, dacă e vorba despre dragoste, atunci să fie en gros!

Mioara Lincan (72 de ani) s-a născut cu muzica în casă, în Dâmbovița, într-o familie de lăutari „din moși strămoși”, cu un tată țambalist, o mamă solistă și un frate mai mare acordeonist. La șapte ani deja pleca cu căruța de sâmbătă până luni seară la nunți, pentru care învățase câteva cântece de la Maria Lătărețu – mama ei o punea să cânte, ca să întrețină atmosfera. Cinci ani mai târziu, stăpânea acordeonul după doar șase luni de studiu și după ce i-l pusese în brațe tatăl ei. Până la 14 ani, își umpluse caietele cu mai bine de o sută de cântece din toate genurile. Pe Marin Lincan, soțul ei, pe care l-a iubit foarte mult, l-a cunoscut prin frate, iar la vârsta de 19 ani ai Mioarei aveau deja trei copii. Lăutăreasa își amintește cu afecțiune de vremurile în care cânta cu Ion Nămol, violonistul și lăutarul care a făcut-o să se îndrăgostească de muzica lăutărească. „Caută și personalizează-te”, a sfătuit-o Nămol. A cântat mulți ani cu Toni Iordache, apoi a cunoscut un impresar și a plecat în turnee în străinătate, prin toată America și prin Canada.

Reciproc este o serie de dialoguri video create de Scena9, în care invităm creatori din domenii și generații diferite să se intervieveze unii pe alții.

30 septembrie 2024, Publicat în Video

Text de


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK