Războiul din Ucraina, „prima carte din lume pe acest subiect”, în cuvintele fostului patron de presă și co-autorului Sorin Roșca Stănescu, a fost lansată zilele trecute la Clubul Diplomatic din București. Cu acest prim volum și cu cele ce vor urma pe parcursul războiului, autorii speră să adune bani pentru amenzile primite de la CNA.
Rupt de tumultul orașului, Clubul Diplomatic stă ascuns într-un colț al Herăstrăului, nu departe de Casa Presei Libere. „Un refugiu urban” întins pe 18 hectare, cu terenuri de tenis, fotbal și golf (cu șase găuri), piscine, pool-baruri ș.a. Tot aici se află și restaurantul Diplomat, locul în care se lansează în această dimineață volumul Războiul din Ucraina (apărut la Editura RAO). Ceilalți autori prezenți sunt: activista anti-vaccin Iosefina Pascal, politicianul Cozmin Gușă, fiul său Andrei Gușă, jurnalistul de la România liberă, Marius Ghilezan, fostul ministru și europarlamentar Adrian Severin, „profilerul” H.D. Hartmann, patronul de editură Petru Romoșan (cu ilustrații de caricaturistul Ștefan Popa-Popas).
Simți că ești la un eveniment cu ștaif încă din clipa în care ajungi în fața restaurantului:
BMW-uri și mașini de Corp Diplomatic care sclipesc, lume bună îmbrăcată la patru ace, valuri de parfumuri, râsete, pupături & îmbrățișări. Ai crede că începe un eveniment de gală la un turneu de golf, și nu o discuție despre război.
Înăuntru, în restaurant, unii stau la coadă ca să cumpere cartea, alții se așază la mesele încărcate cu croissante, cafele și ape. „Nu am pus alcool pe mese”, zice Gușă, „ca să nu spună lumea că suntem și bețivi, că și așa zic de noi că suntem putiniști”.
Printre invitați sunt moderatori ai radioului Gold FM (al cărui slogan este: treceți prin viață cu România pe tricou!), precum Cozmin Gușă și fiul său, Andrei Gușă, care deține postul. Radioul a primit cea mai mare amendă dată vreodată de CNA pentru dezinformare cu privire la războiul din Ucraina: peste 100.000 de lei pentru răspândirea unor informații false despre cum ucrainenii sunt naziști, își antrenează copiii după modelul ISIS, iar refugiații lor vin în România în limuzine în care au ascuns arme. Printre ei sunt și reprezentanți ai ambasadelor Indoneziei și Vietnamului, politicieni precum Eugen Teodorovici, fostul ministru al Finanțelor, și George Simion, dar și „prieteni” ai „clubului de gândire Gold” ca Adriana Bahmuțeanu (amendată de CNA pentru răspândirea unor fake news despre vaccin și război) sau Dan Chitic (avocat apropiat de Simion & AUR și antivaccinist promovat de Sputnik; Chitic susține ieșirea României din Uniunea Europeană și și-a înființat propriul partid anti-european, Alianța Națională).
Gușă, care e și moderatorul discuției, vorbește încă din capul locului despre cum s-a format clubul de gândire Gold, dar și despre amenzile primite. „Chiar unele din textele pe care o să le citiți în carte au fost amendate, fiind considerate inacceptabile în contextul dezbaterilor despre război.”
Aflăm că ideea volumului a fost a lui Sorin Roșca Stănescu, „nașul presei românești, adică și al nostru”, cum îl numește Gușă. Potrivit acestuia, SRS, „om patriot și curajos”, s-ar fi enervat din cauza CNA-ului și ar fi zis: „hai, dom’le, să scoatem niște cărți, le vindem și plătim amenzile”. Ceea ce ar însemna să vândă cam 100.000 de exemplare.
Cartea cuprinde mai multe capitole despre „laboratoarele militare de biocercetare din Ucraina”, dar și unele precum „Divele în chiloței ne explică cine e Putin și cine e Zelenski”, „Ucraina este deja cumpărată de familia Rothschild”, „Occidentul pune la cale dezmembrarea Rusiei”. „Structurată pe zile, Războiul din Ucraina este ca un veridic jurnal de război”, spune Iosefina Pascal. Ce nu precizează este că e „un jurnal de război” scris de oameni care n-au pus piciorul în Ucraina în tot acest timp.
Editura RAO s-a remarcat, de-a lungul timpului, cu popularizarea mai multor gânditori controversați, precum fostul premier condamnat pentru corupție Adrian Năstase, fostul purtător de cuvânt al Poliției Române Christian Ciocan (dat afară din Ministerul Afacerilor Interne după ce a făcut scandal pentru că a fost amendat pentru încălcarea codului rutier, lucrează acum la IGPR) și mogulul Dan Voiculescu, patronul posturilor TV Antena, condamnat la închisoare cu executare pentru spălare de bani.
Înapoi în sală, Gușă îi oferă microfonul Iosefinei Pascal, „îngrijitoarea acestui volum” și gazda emisiunii „Scamatoriile Iosefinei” pe Gold FM, pe care o prezintă drept „cel mai bun investigator tânăr pe care l-am cunoscut, prima care a scris și a dovedit în România existența laboratoarelor de cercetare în Ucraina cu potențial de arme biologice”. Iosefina se simte măgulită („Îngrijitoarea e un apelativ nou, procuroarea mi s-a mai zis”) și ține la rândul ei să spună câteva vorbe frumoase despre mentorul ei, SRS. „Simpla prezență a dumneavoastră aici — a tuturor celor care sunteți în sală — confirmă faptul că există totuși democrație, există libertate de opinie și că putem păstra vie această flacără, chiar dacă a început să coste și la propriu și la figurat”, concluzionează ea.
După ce semnalează prezența în sală a lui George Simion („e aici și e bronzat”) și după ce le mulțumește reprezentanților ambasadelor Indoneziei și Vietnamului, Gușă îi dă cuvântul lui SRS, nu înainte de a preciza că mentorul acestuia a fost istoricul cu dosar de turnător Constantin Bălăceanu Stolnici.
Ca un om pragmatic ce e, SRS nu se întinde mult la vorbă, dar insistă asupra unui aspect editorial: „Luni, cel târziu, vom preda la Editura RAO al doilea volum, care va ieși foarte repede. Cum războiul nu se va termina prea curând, vom avea parte și de volumele 3, 4, 5 și tot așa. Asta până o să ajungem să vindem suficiente exemplare că să plătim datoriile Gold FM față de CNA.” În octombrie 2014, Sorin Roșca Stănescu a fost condamnat la doi ani și patru luni de închisoare cu executare în dosarul Rompetrol, pentru manipularea Bursei de capital. A fost eliberat după un an.
După „nașul presei românești”, vine și rândul lui Andrei Gușă, „tânărul patron”, așa cum îl prezintă tatăl său, absolvent de studii economice în Olanda și care a debutat în ultimul an și cu „creații jurnalistice”.
„Sunt onorat că prietenii mei mai cu experiență m-au primit în clubul lor de gândire”, mărturisește tânărul patron, vizibil emoționat. Gușă fiul se plânge de faptul că a fost amendat inclusiv de Ziua Internațională a Libertății Presei și că trăim în vremuri „în care este suprimată libertatea de exprimare”. Încheie citând câte ceva din vorbele înțelepte ale lui Gușă tatăl. La rândul lui, seniorul încearcă să scuze tracul fiului său prin faptul că, deși acesta a crescut de mic „printre picioarele celebrităților”, e copleșit de măreția acestui eveniment.
Printre autorii aflați la prezidiu e și jurnalistul, analistul și profilerul H.D. Hartmann, căruia toată lumea îi zice „Ioane”. De când a început invazia rusească în Ucraina, Hartmann s-a făcut remarcat la rândul său prin multiple poziții pro-ruse atât prin articole prin care justifică „campania de denazificare” dusă de Putin, cât și ca invitat constant la Gold FM. El spune că a debut în mod public ca profiler la Gold FM, în condițiile în care meseria lui e de „o discreție totală”. „Spre deosebire de psihologi, profilerii nu apar în public. Eu sunt un fel de byproduct al psihologiei”, explică Hartmann. Și încheie: „mulțumesc acestui club de gândire”.
Ca să mai destindă puțin atmosfera, Cozmin Gușă arată spre un colț al restaurantului, acolo unde se află „masa la care venea Băsescu o dată pe săptămână” la șuete cu amicii lui jurnaliști. Și tot pentru „sosul și misterul” acestui eveniment, moderatorul spune că în sală se află, printre toți invitații, și „un reprezentant al președintelui Macron”, a cărui identitate nu vrea să o divulge.
Marius Ghilezan, jurnalist la România liberă, afirmă că acest volum „s-a născut singur” și că nu există pe glob vreo altă carte care să fi fost scris așa repede. Spune despre el că e un căutător al adevărului, un om care nu se lasă păcălit de propaganda legată de război. „În România au intrat două milioane de dolari pentru această propagandă”, afirmă Ghilezan, fără să susțină cu vreo sursă această declarație. De asemenea, se mândrește cu faptul că e în contact cu specialiști și oameni aflați în zonele de conflict și care îi trimit informații sigure de la fața locului, îi zic: „Mariuse, e fake, nu există sânge pe chestia asta în Mariupol!”.
Romoșan, editor și patron al Editurii Compania și colaborator al publicațiilor Amos News și Active News, începe prin a relativiza ideea de sursă și mărturie de la fața locului („dacă ești pe teren la Mariupol, nu ai filmul de ansamblu”) și continuă spunând că ucrainenii sunt, de fapt, cei care tulbură apele în Transnistria, și nu rușii („care nu vor să creeze probleme acolo”). La rândul lui, nici Romoșan nu prezintă o sursă cu care să susțină această afirmație.
Ultimul pe listă este Adrian Severin, fostul europarlamentar PSD, condamnat în 2016 la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și trafic de influență (a fost eliberat condiționat după ce a executat un an și trei luni din pedeapsă). Severin, pe care Gușă îl descrie ca fiind „cel mai priceput dintre noi pe tema Ucraina”, declară pe un ton pătimaș că „noi, contributorii la acest volum, suntem cei care ne-am opus dictaturii medicale, așa zisa pandemie; și tot noi, care am fost pentru libertate, acum suntem pentru pace”.
Severin vorbește mult despre interesele României și spune că are mulți prieteni americani avizați cu care discută despre război pe WhatsApp, „unele dintre cele mai briliante minți” de peste Ocean. Severin face și o paralelă între acele minți briliante și membrii clubului de gândire Gold („ceea ce spunem noi, spun și Jeffrey Sachs și Henry Kissinger”), iar apoi citește unul dintre mesajele pe care le-a primit de la unul dintre acești prieteni („diplomat de rang înalt”): „Ai perfectă dreptate în legătură cu SUA când spui că nu puteți să contați pe noi pe termen lung”, îi scrie diplomatul. „Noi suntem într-o situație stranie și noi ne îndepărtăm de democrație. Astăzi niște minorități impun punctul lor de vedere națiunii americane. Trăim vremuri tulburi.”
Ulterior, Severin amintește pe Facebook despre lansarea de carte și spune: „Când vremurile o vor permite și războiul va fi trecut, este de dorit ca toți jurnaliștii presei miluite care s-au aservit propagandei să fie aduși în fața justiției, așa cum s-a întâmplat cu jurnaliștii naziști în procesele de la Nürnberg”.
După ce îi asculți pe toți oamenii ăștia cum se victimizează și vorbesc despre cenzură și libertate, despre „riscul enorm” pe care și l-au asumat publicând această carte, ai crede că ai în față un grup de disidenți într-un regim totalitar. După care te uiți din nou în jur și-ți aduci aminte unde ești și cine sunt toți acești așa-ziși „persecutați”. Sunt oameni care au avut mereu de-a face cu cercurile de putere și care au controlat pârghii mediatice, și nicidecum niște figuri marginale ale societății autohtone. Un alt lucru care îți sare în ochi e că, de-a lungul întregului eveniment, se folosește prea puțin termenul „invazie”, care e cam băgat sub preș (unii dintre ei vorbesc despre „intervenția în Ucraina”).
Simion, un reprezentant al clubului de gândire AUR, se arată mai optimist decât ceilalți. Dă exemplul Georgiei, care, deși a fost invadată de Rusia, acum e un „model de succes, s-a pus pe picioare”. Nu crede că Uniunea Europeană va fi dizolvată din cauza războiului, dimpotrivă, vede un moment oportun să comentăm politicile progresiste care vin peste noi, cum ar fi politica verde, „total dăunătoare României”. (Simion s-a făcut remarcat la protestele pentru Roșia Montană, unele dintre cele mai importante din țara noastră pe teme de mediu)
La final, oamenii se așază la coadă pentru autografe și ca să-și facă poze cu autorii. Printre ei: Dan Chitic, Adriana Bahumțeanu, Eugen Teodorovici ș.a. Un bărbat înalt la vreo 50 de ani e îngrijorat că trebuie să-și reînnoiască buletinul, altul a adunat trei-patru persoane în jurul lui, cărora le povestește cu amănunte despre operația lui la ficat. În timp ce lumea se înghesuie în jurul clubului de gândire Gold, deschidem cartea la întâmplare și dăm peste un text scris de Cozmin Gușă (din 13 februarie 2022): „Putin nu va invada Ucraina”. Așteptăm și știrea despre invazie în volumul doi.