Noi, gregorienii, suntem în 2016 - dar doar noi. Bine, mai sunt și frații iulieni, dar ei mereu trag timpul cu 13 zile-n urmă. La Bahá’í e abia 172-173. La hindușii Kaly Yuga e 5116-5117, iar la javanezi e 1949-1950. Conform calendarului holocen suntem, de fapt, cu 10.000 de ani în viitor, pentru că un cercetător italian a propus în 1993 că epoca holocenă și revoluția neolitică ar trebui să marcheze anul 1. Pentru că sunt evenimente mai relevante la nivel global decât presupusa naștere a lui Hristos. Care, oricum, s-ar fi născut în anul 4 e.n., nu în anul 1. Care an 1 e.n. a venit imediat după anul 1 d.Hr. Situație care, să recunoaștem, e destul de complicată. „Holocen” înseamnă „total nou”. În greaca veche.
Suntem, deci, în tot atâția ani câte culturi există pe lume. Suntem în anul ăsta:
- În ianuarie l-au prins pe Guzmán, cel mai mare traficant de droguri din lume, după ce evadase din pușcărie. Iranul s-a lăsat de arme nucleare și tot atunci ne-am trezit cu Zika, virusul care naște copii cu creiere malformate.
- În februarie, Coreea de Nord a aruncat în spațiu o rachetă cu bătaie lungă, ceea ce a cam supărat-o pe ONU. S-au întâlnit, pentru prima oară de la schisma din 1054, șefii ortodocșilor ruși și-ai catolicilor: domnii Francisc, respectiv Chiril.
- În martie au murit 32 de oameni în atacurile ISIL de la Bruxelles, iar Radovan Karadžić a fost condamnat la 40 de ani în închisoare pentru genocid și crime împotriva umanității. Au murit 75 de oameni într-un atac sinucigaș cu bombă la Lahore.
- În aprilie au murit 193 de oameni, de data asta în cea mai gravă încălcare a acordului de încetare a focului din Nagorno-Karabah. A doua zi după asta, am învățat cu toții denumirea Mossack Fonseca, ce e un offshore și cum informațiile scurse din Panama pot să răstoarne guverne în Islanda.
- În mai, 66 de persoane au murit în Marea Mediterană, în care s-a prăbușit avionul EgyptAir 804. Coaliția pentru Familie a cerut un referendum pentru modificarea definiției căsătoriei în Constituția României, printr-o petiție despre care susține că ar fi fost semnată de 3 milioane de oameni.
- În iunie, Marea Britanie a ales să iasă din Uniunea Europeană. ISIL și-a revendicat atacul terorist de la aeroportul Atatürk din Istanbul. Acolo au murit 45 de oameni. Un bodyguard de 29 de ani a comis un atac terorist motivat de ură într-un club gay din Orlando, Florida. Au murit 49 de oameni și acolo.
- În iulie, Juno a ajuns pe orbita lui Jupiter, unde va rămâne 20 de luni. În Japonia, compania Funai a produs ultimul aparat care înregistrează casete video. Pentru prima oară, o aeronavă alimentată cu putere solară a dat ocol Pământului. La Nisa, un camion a intrat în mulțime de ziua Franței și a ucis 83 de oameni. Curtea Constituțională a României a aprobat petiția pentru referendumul care vizează modificarea definiției căsătoriei.
- În august au fost Jocurile Olimpice la Rio. La zece zile după ce s-au terminat, Senatul din aceeași țară a dat-o jos pe președinta Dilma Rousseff.
- În septembrie, SUA și China au semnat acordul pentru climă la Paris. Trei săptămâni mai târziu, nivelul global de dioxid de carbon a depășit pentru prima oară 400 ppm, într-o perioadă a anului în care de obicei cotele sunt la minimum.
- În octombrie, Bob Dylan a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură. Pe ăla pentru Pace l-a luat președintele Columbiei, pentru că a pus capăt unui război civil de 50 de ani în propria țară. La Medicină a câștigat un cercetător în domeniul celulelor autofage. Câștigătorii de la Chimie au conceput cei mai mici roboți din lume, care unesc molecule. În fine, cei de la Fizică au descoperit că, teoretic, există posibilitatea unei lumi în care materia intră în stări dubioase, gen vortexuri superfluide care se rotesc la infinit fără să încetinească niciodată.
- În noiembrie, Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din Statele Unite și Igor Dodon pe cele din Republica Moldova. În decembrie, candidatul partidului de dreapta din Austria, care ceruse cu succes anularea turului doi de scrutin din mai, a pierdut prezidențialele.
- În decembrie, Facebook a lansat video-urile personalizate, care arată fiecărui utilizator care dintre postările sale de anul ăsta au avut cel mai mare succes. În decembrie, sunt alegeri parlamentare în România.
RIP: Bowie, Tournier și Rickman în ianuarie, Eco în februarie, Zaha Hadid și Iolanda Balaș în martie, Prince în aprilie, Muhammad Ali și Alvin Toffler în iunie, Elie Wiesel și Kiarostami în iulie, Regina Ana, Sonia Rykiel și Gene Wilder în august, Shimon Peres în septembrie, Wajda și Dario Fo în octombrie, Cohen și Castro în noiembrie. Mulți? Puțini? Care-i norma de vedete moarte într-un an? Și o fi vreo legătură între numărul ăsta, aparent mare, și îmbătrânirea populației? RIP, oricum, și celorlalți, cei circa 151.600 care mor zilnic (adică 55,3 milioane pe an, 6.316 pe oră, 105 pe minut. În fiecare secundă cică mor aproape doi oameni și se nasc patru.)
Omul anului e Trump, cuvântul anului e „post-adevăr”. E Anul Înțelegerii Globale, conform Consiliului Internațional pentru Știință (ICSU), Consiliului Internațional pentru Științe Sociale (ISSC) și Consiliului Internațional pentru Filosofie și Discipline Umaniste (CIPSH).
De aici pornim. Toate astea au încăput în răstimpul în care Pământul aproape a încheiat încă o roată în jurul Soarelui. Mai avem câteva săptămâni și-o să le folosim, cum le șade bine, pentru bilanțuri. În luna decembrie, Scena9 vrea să afle pentru cine a fost 2016 un an catastrofal și cine-a avut un an bun. Cu ce-am rămas? Putem să intuim corect ce ne așteaptă? De ce ne temem? Ce mai avem de rezolvat?
2016, derulat și de la capăt. Repede, până nu se termină.
Imagine principală: un posibil scenariu al distribuției luminii în univers, de Andrew Pontzen/Fabio Governato, via UCL.