Acum vreo zece ani, stenogramele discuțiilor dintre politicieni, oameni de afaceri și judecători îi ajutau pe români să înțeleagă cum se împart puterea și banii la nivel înalt. O parte dintre puternicii acelor zile au ajuns la închisoare și au ieșit sau au fugit la momentul potrivit, în timp ce alții continuă să analizeze politica la TV.
Altădată o instituție temută, Direcția Națională Anticorupție prinde astăzi doar plevușcă. Peste ani, transcrierile acelor discuții par desprinse dintr-o antologie de dramaturgie contemporană. Sunt multe dialoguri intense & povești despre combinații politice, trafic de influență, sex și caltaboși, și care reflectă din plin Zeitgeist-ul anilor 2000. Anii în care scena politică și presa din România deveneau mai pop și mai hedoniste și când mafioțeala se „occidentaliza”; o perioadă prielnică mogulilor, intelectualității, intrigilor amoroase și flăcărilor violet.
I-am rugat pe actorii Mihai Călin și Alexandru Potocean să citească câteva dintre stenogramele de neuitat din istoria recentă a României.
Arestul de la Capitală
La sfârșitul anilor 2000, politicieni și oameni de afaceri apelau la rețeaua construită de senatorul Cătălin Voicu pentru a-și rezolva problemele din justiție. Simplu zis: plăteai banul către Voicu, iar pilele sale din instanțe și poliție dădeau verdictul convenabil. O serie de interceptări ale DNA din martie 2010 arătau modul de operare al personajelor implicate. Într-una din discuții, senatorul Voicu îl băga în sperieți pe unul dintre „clienții” săi, omul de afaceri Marius Locic, cu o descriere plastică a „arestului de la Capitală”.
Deznodământ:
În iunie 2012, după ce a fost judecat într-un dosar în care îi avea alături pe senatorul Voicu, judecătorul Florin Costiniu și omul de afaceri Costel Cășuneanu, Marius Locic a fost condamnat în primă instanță la patru ani de închisoare cu executare, iar în anul următor sentința a rămas definitivă. În ziua cu pricina, Marius Locic s-a predat la mult-temutul arest al Poliției Capitalei. Cătălin Voicu a mai întârziat puțin, pentru că fusese internat, cu puțin timp înainte, la Spitalul Floreasca, cu diagnosticul rectoragie și anemie secundară.
Războiul pe Realitatea
Sorin Ovidiu Vîntu și Sebastian Ghiță reprezintă două generații de moguli: primul se întrupase ca om de afaceri din noroiul politico-socio-economic al anilor ‘90, al doilea — cu 23 de ani mai tânăr, poreclit „Copilu’” — făcuse avere din IT și era un soi de afacerist român 2.0. Discuția de mai jos avea loc în aprilie 2011, într-o benzinărie în care cei doi s-au întâlnit pentru a tranșa o dispută a cărei miză era controlul postului Realitatea TV.
Deznodământ:
Vîntu a fost reținut de procurori, după ce Ghiță a depus o plângere pentru amenințare, iar în iunie 2012 a fost condamnat definitiv în acest caz la un an de închisoare. În anii următori a mai adunat trei condamnări. În prezent este liber: s-a apucat de vlogging și începe fiecare clip cu formula „băi, generație”. Sebastian Ghiță a preluat o mare parte din echipa de la Realitatea TV pentru a fonda România TV. În 2016 a fugit de arest și a primit ulterior azil politic în Serbia. Anul trecut a fost zărit pe o plajă din Grecia.
„Ai furat ceva de te-a prins?”
Chiar dacă nu s-a lăsat cu vreo condamnare notabilă, dosarul Alro-Nuclear Electrica a adus teancuri de transcrieri ce au făcut deliciul presei. Două dintre personajele interceptate au fost omul de afaceri Dorin Cocoș, pe-atunci soțul Elenei Udrea, și jurnalistul Bogdan Chirieac. Potrivit jurnaliștilor „Adevărul”, acesta din urmă fusese cercetat pentru că ar fi fost agent de influență pentru conducerea rusească a combinatului Alro Slatina și chemat să dea declarații. După ce-a fost întrebat despre relația cu omul de afaceri Dorin Cocoș și cu Elena Udrea, Chirieac s-a gândit să-i dea un telefon vechiului său prieten.
Deznodământ:
Peste trei ani, Cocoș și Udrea divorțau, după aproape 10 ani de căsătorie. În 2016, Cocoș avea să fie condamnat la 2 ani și 4 luni pentru trafic de influență , într-un alt dosar. Pentru o altă infracțiune a fost trimis în judecată în primăvara acestui an. Firma sa are acum ca obiect de activitate „comerțul cu ridicata al fructelor și legumelor” și activează în Piața Crângași din București. Bogdan Chirieac continuă să fie invitat la televiziuni, ca analist politic.
„Va trebui să facem într-un fel cu amnistia”
Foștii deputați PSD Viorel Hrebenciuc și Dan Șova aveau planuri mari. Pe scurt: în 2014, Hrebe îi promitea lui Șova șefia PSD, iar la schimb tânărul Șova trebuia să inițieze o propunere legislativă privind amnistia și grațierea. Adică să-l scape pe Hrebenciuc de închisoare. Toate astea aveau loc într-un moment în care toată floarea pesedistă se pregătea pentru „epoca post-Victor”. Dacă Victor Ponta câștiga alegerile din 2014, postul de lider al partidului rămânea liber. Post la care râvneau și Liviu Dragnea și Valeriu Zgonea, adică cei pe care Hrebenciuc urma să-i scoată din joacă în favoarea lui Șova. Toate astea reies cât se poate de clar dintr-o înregistrare a DNA.
Deznodământ:
Hrebenciuc și Șova au fost acuzați de trafic de influență, dar de atunci s-au trezit și cu alte dosare pe cap. Hrebenciuc a fost încarcerat în septembrie 2021 în dosarul Giga TV, iar Șova a fost și el condamnat la închisoare, tot anul ăsta, în dosarul CET Govora. Un sfârșit trist pentru pentru maestrul (strateg) & discipolul său.
Adresăm mulțumiri speciale publicației Recorder pentru că ne-a găzduit în studiourile sale.