Într-o zi de sâmbătă, doamna primar Firea s-a împotmolit la un semafor din zona Kiseleff. Acolo, în fiecare week-end de vară, o porțiune foarte mică de stradă este închisă pentru ca oamenii care doresc să se întâlnească la un baschet, tenis sau o trotinetă. Pentru doamna Firea, primar, soție, mamă și șoferiță, a fost picătura care a umplut paharul. Prea mult sport, prea multă cultură și prea puțin spațiu pentru șoferii capitalei.
Având în vedere că singura zonă pietonală din Centrul Vechi al Bucureștiului este ocupată de terase, pietonala temporară din centrul orașului este binevenită. Cu toate acestea, doamna Firea s-a supărat, mai ales că fix în momentul în care dumneaei trecea pe acolo erau doar 5 sau 7 tineri.
Coincidență bizară, în această perioadă extrem de scurtă de când este dumneaei primar, a primit e-mailuri de la cetățenii deranjați de traficul stânjenit și a avut epifania risipei de carosabil cam în aceeași perioadă cu aceste e-mailuri. Ceea ce am înțeles toți cei care am privit-o și ascultat-o pe doamna Firea a fost că toate aceste evenimente pot și trebuie să se petreacă la loc ferit de carosabil, în zone special amenajate pentru cultură și sport. Fractura majoră de logică a venit, cred eu, chiar din lipsa de înțelegere a acestor evenimente. Ele se întâmplă tocmai pentru a concentra oameni, pentru a crea comunități spontane și pentru a transmite că oamenii sunt ființe sociale și au nevoie de spații publice. Sunt evenimente culturale sau sportive care doresc o recuperare temporară a orașului. Având în vedere infringement-ul de mediu care plutește amenințător deasupra Bucureștiului, este și o practică taman bună de a reduce poluarea prin descurajarea sedentarismului auto și încurajarea explorării orașului, la pas ușor. Deși doamna primar a înfierat această practică ca fiind unică în Europa, menționez doar recenta decizie a administrației din Paris care va inchide ditai bulevardul central - Champs-Élysées - în fiecare primă duminică din lună.
Luni după-amiază, după o mică revoluție prin like și share, doamna primar a făcut o declarație de presă în care ne explica tuturor că am înțeles greșit. Toți! Problemele majore sunt cele legate de concertele mari de la Piața Constituției, în legătură cu care a primit ale e-mailuri de la părinți nemulțumiți că nu le pot dormi copiii și alți (sau aceiași?) șoferi nemulțumiți de cozile care se formează în trafic de la aceste concerte. Astfel că decizia dumneai este de a muta toate aceste concerte pe Arena Națională sau Romexpo.
Dincolo de toată această încurcătură și înțelegere proastă a mesajelor, rămânem cu niște informații. Mai precis, doamna primar nu are nicio problemă cu evenimentele culturale care duc la închiderea temporară de străzi, dar se declară încă indecisă cu privire la manifestările sportive și pare hotărâtă să mute concertele din Piața Constituției. Cele declarate în această conferință rămân însă doar declarații de presă. Foarte important va fi regulamentul cu privire la organizarea acestor manifestații, care este expresia instituțională a unui politician ușor indecis.
Informația fără echivoc de ieri a fost că marile concerte se vor muta pe Arena Națională. Înțeleg de la oamenii din industrie ca Arena Națională are o acustică extrem de nepotrivită pentru concerte. Red Hot Chilli Peppers sau Depeche Mode au avut ocazia de a cânta pe acest stadion. Îmi amintesc că oamenii au fost foarte nemulțumiți de ce au auzit și asta nu din cauza trupelor. Regulamentul va fi, conform legislației în vigoare, supus dezbaterii publice. Mă aștept ca marii organizatori de concerte din București să reacționeze. Ar fi păcat ca din cauza lui André Rieu și a concertelor lui cvasi-lunare să suferim toți cei care am dori un concert bun o dată, maximum de două ori pe an. Pentru că, în definitiv, în București, cam aceasta este rata concertelor importante.
Altfel, doamna Firea a promis un regulament spre dezbatere publică în „două, trei zile”. Să fim vigilenți si să dezbatem public documentul. Altfel, evenimente precum Street Delivery, Femei pe Mătăsari, maratoane, marșul bicicliștilor sau Zilele Cartierului Cotroceni vor ajunge să fie organizate în țarcuri, la periferia orașului. Poate chiar în Ilfov.
Foto: Street Delivery