Luni, 18 iunie, de la ora 19.00, se lansează la Rezidența BRD Scena9 albumul expoziției Post-industrial : Zâne, prima publicație dintr-un program dedicat proiectelor produse de rezidență. După lansare are loc și un artist talk cu cei doi fotografi expuși, Ioana Cîrlig și Marin Raica, discuție moderată de curatorul expoziției, Ionuț Cioană.
Curatorul explică asemănarea dintre proiectele foto Post-Industrial și Zâne:
„Ioana Cîrlig și Marin Raica fotografiază undeva departe de capitală, în zone mono-industriale care se întorc încet la rural, sau direct în zone rurale. Deci, fie că vorbim de ruinele industriei socialiste, sau de călătoria uneori fantastică în lumea satului, aceasta din urmă ajunge să fie un punct de referință. În primul caz e vorba de un declin, de o retrogradare, de o regresie a orașelor mici industriale la stadiul pre-urban. În al doilea caz e vorba de viața intimă a satului, în care, după modernizarea societății românești din timpul socialismului, dar și după conectarea acesteia la realitatea globală, după revoluție, mai rămân parcă în unele locuri izolate din România niște fragmente dintr-o lume pre-modernă.”
La Zâne cu Ioana și Marin a fost și Vlad Odobescu, care scrie despre proiect că e „o explorare a spațiilor misterioase și izolate ale României și o întâlnire cu oamenii care le populează, dincolo de clișee folclorice.” Dacă Ioana e mai degrabă interesată de legătura dintre oameni și natură, Marin vrea să afle de la cei pe care-i întâlnesc ce elementele folosesc pentru a crea o legătură cu necunoscutul.
Albumul poate fi cumpărat la lansare (și apoi din librării). Are 56 de pagini, 14 pe 18cm (adică e mai mic decât un A5), e bilingv, română-engleză, și conține textul curatorial, biografiile artiștilor și curatorului. Larisa Sitar a facut design-ul, iar traducerea îi aparține lui Rareș Mihai.