Dacă n-ați plecat încă în vacanță, avem noi câteva idei să vă faceți propria vacanță în București. Nu lipsește mai nimic din program, unde avem discuții despre una dintre cele mai importante teme ale momentului - plastiucul nostru cel de toate zilele -, poezie și arhitectură nou-nouțe, plus activitate intensivă în grădini, unde ne-așteaptă cinema feminin și o revistă proaspătă de artă.
O discuție despre plastic, de la Luiza
FOKUS Talk | Plastik Planet, Goethe-Institut București (Calea Dorobanți, 32), joi, 11 iulie, de la 19
Printre lucrurile groaznice pe care le-am făcut planetei unde locuim se numără și plasticul. Paie înfipte în nările broaștelor țestoase, kilograme de resturi de unică folosință în burta balenelor, tone răspândite pe plaje, în apă, în păduri. Avem plastic și-n ce mâncăm (știai că înghiți în fiecare an câteva mii de bucățele minuscule de plastic?). În timp ce cercetătorii caută soluții ca să nu ne distrugem planeta de tot, a venit timpul să luăm niște decizii apropo de ce consumăm și ce lăsăm în urma noastră. Despre alternativele la plastic, efecte și soluții vorbesc joi seară Ionuț Iordăchescu, de la Let's Do It, Romania!, și Raul Pop, de la Coaliția pentru Economie Circulară, moderați de Irina Breniuc, activistă de mediu.
Un maraton de lecturi, de la Ionuț
Z9 Festival, Teatrul GONG Sibiu, sâmbătă, 13 iulie, de la 19:00 la 23:00
Tineri scriitori din 9 țări participă sâmbăta asta la un maraton de lecturi (urmat de un party) la Teatrul Gong din Sibiu, în cadrul Z9 - festival de poezie aflat la a cincea ediție. Evenimentul e organizat de un grup de scriitori din Sibiu împreună cu Universitatea "Lucian Blaga"(Cei de la Zona nouă scot și o revistă mișto, cu dosare consistente & traduceri din poezia contemporană). Scriitorii invitați la ediția din 2019 sunt: Jesica Baciu (RO), Eta Dahlia (RU), Andrei Doboș (RO), Robert G. Elekes (RO), Livia Franchini (IT), Ioana Iacob (RO), Jakobe Mansztajn (PL), Richard Scott (UK), Xiao Yue Shan (CN), Ioana Vintilă (RO), Elena Vlădăreanu (RO), Arno van Vlierberghe (BE), Nadia de Vries (NE), Charlotte Warsen (GE). Mai multe informații, aici.
Arhitectură fresh, de la Andra
Expoziția „Ideas for the center of Bucharest / Stories of future houses”, Muzeul Național de Artă al României, vernisaj miercuri, 10 iulie, de la ora 19
Am tot vizitat în ultima vreme expoziții ale studenților și absolvenților de arte din București și am avut două minuscule revelații: pe de o parte, că expozițiile astea sunt meteorice (durează extrem de puțin, multe sub 24 de ore, așa că e extrem de ușor să le ratezi) și sunt nedrept de necunoscute în rândul publicului larg. Tocmai de-asta, vă pun în temă: miercurea asta, aveți șansa să vedeți ce-au lucrat în ateliere studenții din anul II și III de la Arhitectură (Universitatea „Ion Mincu”). Proiectele lor, făcute în ultimul semestru, sunt scenarii posibile despre centrul Bucureștiului, oraș din ce în ce mai greu de dus, și idei de viitoare locuințe. Mergeți să le vedeți, sunt un dialog foarte bun cu unii dintre cei mai tineri creatori din domeniul arhitecturii, ale căror propuneri și soluții le vedem prea rar în spațiul public. Nu stați prea mult pe gânduri, expoziția se închide pe 12 iulie.
Filme în aer liber, de la Ioana
Cinevara la Rezidența BRD Scena9, București, I.L. Caragiale 32, de joi, 11 iulie, până joi, 11 septembrie
Într-o perioadă în care pare că femeile (re)ocupă spații culturale și discursive din ce în ce mai diverse, de la premii literare la fotbal și film, a venit momentul să marcăm asta și la Rezidența BRD Scena9. Timp de două luni, de pe 11 iulie până pe 11 septembrie, în fiecare joi în grădina frumoasei case de la I.L. Caragiale, nr. 32, poți să vezi creații ale unor cineaste – mai vechi, mai noi, mai celebre, mai obscure, din România și nu doar. Sezonul începe cu filmul Ryna (2005, r. Ruxandra Zenide), și trece printr-o gamă diversă de sensibilități cinematografice feminine – de la Agnes Varda, de la care ne-am luat rămas bun anul acesta, până la Elisabeta Bostan, Claire Denis și Malvina Urșianu. Timp să fie, altminteri accesul e liber și selecția garantează că toate filmele sunt de văzut. Fie și doar pentru a descoperi o diversitate de moduri de a privi lumea, dincolo de granițe temporale, spațiale și de gen.
Lansare de revistă într-o grădină, de la Diana
Lansarea revistei ARTA, Institutul Francez, luni, 8 iulie, ora 18
Astăzi se lansează în grădina Institutului Francez din București un nou număr al Revistei ARTA dedicat artei franceze contemporane. Textele din această ediție sunt despre artiști celebri ca Pierre Huyghe sau Marc Desgrandchamps, despre grupuri cunoscute ca Supports/Surfaces, dar și despre artiști emergenți precum Julien Previeux, Giroud et Siboni, Katinca Bock și Marie Voignier. În plus, o parte a revistei este dedicată expozițiilor artiștilor români în Franța în cadrul Sezonului franco-român 2019. Revista ARTA a fost printre cele mai importante publicații despre artă contemporană în România între 1954 și 1993. După un hiatus de aproape 20 de ani, revista s-a lansat în formula actuală în 2010, iar din 2014, apare și online și o puteți citi aici.