Începutul de august se anunță a fi canicular, însă partea bună e că ne putem retrage în grădini umbroase pentru pentru recitaluri de pian și proiecții de film în aer liber.
Premiera Acasă la TIFF, joi, 6 august și duminică, 9 august
Documentarul multipremiat cu care jurnalistul Radu Ciorniciuc și-a făcut debutul în film se poate, în sfârșit, vedea și-n România, evitând astfel soarta multor filme bune de nonficțiune, care nu ajung niciodată la publicul larg din țară. Are premiera la TIFF (care se desfășoară între 31 iulie și 9 august la Cluj-Napoca) și spune povestea unei familii pentru care acasă a fost în mijlocul naturii resălbăticite din Delta Văcărești. Mai mult decât un film, Acasă a fost și un proiect social: „În momentul în care familia a trebuit să plece din Deltă, ei nu mai erau doar niște subiecți pe care îi documentam, ne erau prieteni apropiați. Nu-i puteam lăsa să se destrame și să se prăpădească prin subsolurile dezolante ale Bucureștiului”, spune Ciorniciuc în interviul ăsta pentru Scena9. (Ioana)
Un recital de pian în grădină, miercuri, 5 august, Grădina Sticlarilor din București, de la orele 19.30
Pianista Mădălina Pașol, cunoscută pentru colaborările cu filarmonici din toată țara și din Occident, vă așteaptă miercuri să vă încheiați seara de vară cu un pahar de vin, pe sunete de Händel, Bach, Beethoven, Schumann și Rachmaninoff. Prețul unui bilet costă 50 de lei, așa că dacă știi că vrei să mergi, ia-ți bilet de pe-acum. Un preludiu pentru miercuri seară aici. (Venera)
Servitoarea// Cinevara - Filme în aer liber, joi, 6 august, de la ora 21.00, Rezidența BRD Scena9
Continuă seria de proiecții din cadrul programului Cinevara: Trecut pentru viitor//Filme în aer liber (realizat în parteneriat cu Film Foundation). Selecția filmelor îi aparține lui Richard Peña, teoretician și profesor la School of The Arts Columbia University. Considerat drept unul dintre cele mai bune filme sud-coreene, Servitoarea/The Housemaid (r. Kim Ki-young, 1960) este un fel de thriller domestic care expune disoluția unei familii. Totodată, filmul marchează și o ruptură de realism pentru regizorul Kim Ki-young, cunoscut mai târziu pentru un anume expresionism cu care avea să zdruncine tabuuri sociale, sexuale și religioase.
Arhiva Activă - Filme UNATC (1966-1971) la TIFF, vineri, 7 august, de la ora 21:30, în curtea Liceului Național „George Coșbuc” din Cluj-Napoca
La 70 de ani de la înființare, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografie din București (UNATC) a început un proiect de digitalizare și restaurare a arhivei de filme studențești (vreo 2000 de titluri), precum și a altor materiale din arhivă - fotografii, schițe de scenografie, lucrări de licență și disertație sau materiale care documentează spectacole de teatru. La TIFF vom vedea nouă scurtmetraje din perioada 1966 -1971, realizate de primele generații de studenți de la UNATC (pe vremea aia se numea IATC), considerate de restauratori ca fiind în acord cu mișcările cinematografice internaționale de atunci. „Cântec”, în regia Feliciei Cernăianu e comparat cu filme ale expresionismului german și „Patru întrebări”, în regia lui Șt. Traian Roman e inspirat din stilul cinéma vérité. (Delia)
Foto main: Servitoarea (r. Kim Ki-young)