Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 7-13 ianuarie

De Scena9

Publicat pe 7 ianuarie 2019

Adevăratul început al anului, așa cum mai este numită a doua săptămână din 2019, aduce niscaiva filme, spectacole și muzici gata să vă dezmorțească pentru munca ce va să vie. Ne-am întors și noi la redacție și am făcut și noi o mică selecție.

Negreșite, de la Ioana 

Negreșită (spectacol de teatru), Macaz - Bar Teatru Coop., București, duminică, 13 ianuarie, de la ora 19.00 la ora 20.30

Cum se construiește un corp feminin, queer, LGBTQIA+? Câtă violență – structurală și altminteri – trebuie să suporte în procesul ăsta de construcție? Din narațiunile fiecăreia, cât e personal, cât e politic și cine are puterea să traseze liniile de demarcare? De ce e important să vorbim despre privilegiu, în continuare? De ce ne îndeamnă creatoarele spectacolului „să spunem tare, tot mai tare/ solidarizare, solidarizare”? Eu una n-am răspuns la niciuna dintre întrebările astea și nici nu cred că asta e miza spectacolului de la Macaz. Cel mai probabil, miza e chestionarea în sine, urmată de acțiuni radicale: de acceptare proprie și solidaritate fără margini. Dar deja proiectez din dorințele mele. Ce oferă spectacolul de&cu Mădălina Brândușe, Maria Sgârcitu, Alina Medoia, Carolina Vozian, Ioana Chițu, Alex Horghidan, Mișa Dumitriu și Paula Dunker o să aflu duminică. Intrarea se face pe bază de donație recomandată (30 de lei sau 20 pentru studenți și elevi), cu rezervare aici

Un film de Jonas Mekas, de la Ionuț  

Cineclub Film Menu: The Brig, Cinemateca Eforie, București, duminică, 13 ianuarie, de la ora 19.00

În 1964, la un an după ce The Living Theatre a montat piesa The Brig la New York, regizorul Jonas Mekas (n. 1922, în Lituania) a realizat o adaptare cinematografică a spectacolului. Textul este scris de un fost marinar - Marinne Kenneth Brown - și descrie o zi din viața unor deținuți din închisorile Marinei Americane. Reprezentativ pentru neo-avangarda din a doua jumătate a secolului 20 și pentru critica antimilitaristă a anilor ‘60/’70, The Brig e un film cât se poate de relevant pentru lumea de azi (când tortura și cruzimea ocupă în continuare un loc important în strategia marilor forțe militare). Proiecția va fi urmată de o discuție moderată de Călin Boto și Bogdan Balla, redactori Film Menu.

Introspecție, de la Andra 

Introspective 8 - audiție cu Iancu Dumitrescu, joi, 10 ianuarie, de la ora 20.00, la Club Guesthouse

După atâtea colinde pe pilot automat, sărbători, petreceri & co., nimic nu pică mai bine decât o privire înăuntru. Mai ales dacă asta se întâmplă cu o călăuză ca Iancu Dumitrescu, unul dintre cei mai puternici compozitori de muzică avangardistă din lume, care-o să ne tot conducă mințile prin labirinturile muzicii lui. E un privilegiu să-i cunoști muzica lui Dumitrescu în prezența lui, fiindcă e un fel de vrăjitor/cărturar, care și-a petrecut viața răscolind măruntaiele sunetului. În același timp, muzica lui e mai degrabă potrivită - cel puțin după urechile mele - să fie ascultată în spații largi, atente la calitatea redării, iar ascultarea activă & atentă a muzicii e oricum o activitate pe cât de generoasă, pe atât de subestimată, așa că are nevoie de cât mai mulți adepți. 

Un documentar despre transformarea unui oraș, de la Vlad  

Arhitecții și documentarele: Whose city? / Al cui oraș?, Bulevardul Hristo Botev 27, joi, 10 ianuarie, ora 19.00

Berlinul e una dintre destinațiile favorite în grupul meu de prieteni, pentru weekend-uri și nu numai: e plin de cafenele, cluburi și muzee cool, respiră prin fiecare ungher un aer super-cool. Acum trei decenii însă era un simbol al divizării și al Războiului Rece. Documentarul „Al cui oraș / Whose city” (r. Hans Christian Post, Germania, 2017) - proiectat în cadrul serilor de film organizate de One World Romania la Școală, prezintă schimbările urbane și disputele arhitecturale care au modelat orașul după 1990. 

Filmul explorează probleme comune tuturor orașelor care au trecut prin schimbări și reconfigurări majore, scriu organizatorii: „Cum se poate dezvolta o nouă identitate atrăgătoare a unui oraș, cum se poate dezvolta din punct de vedere economic, fără să aibă de suferit costul traiului și nevoile locuitorilor săi? Care este rolul arhitecturii și al planificărilor urbanistice în acest sens? Se poate vorbi despre un oraș pentru toți sau e sortit să devină din ce în ce mai excluziv?”. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.  

FOTO sus: Imagine din spectacolul Negreșite 

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK