Ne-am petrecut vacanța de vară în moduri plăcute și totodată constructive, prin participarea la diverse festivaluri de teatru, film și muzică, prin excursii la mare, la munte și în unica Deltă a Dunării. Iată că a venit momentul să retrăim o parte dintre aceste clipe de neuitat, prin intermediul retrospectivelor. Acestora li se alătură o serie de alte evenimente plăcute, pe care vi le prezentăm în cele ce urmează.
Mai multe documentare despre mediu, oameni și pisici și un documentar doar despre oameni, de la Ionuț Dulămiță
Retrospectiva Pelicam 2017, Cinema Elvira Popescu, București, 31 august - 3 septembrie
Dacă n-ați apucat să mergeți vara asta la Tulcea, la festivalul internațional de film despre mediu și oameni „Pelicam”, acesta vă face o scurtă vizită la București și vă aduce cele mai premiate și apreciate documentare la cea de-a șasea ediție a festivalului. Puteți urmări, de exemplu, cum fostul miner și actualul artist Ion Barbu (despre care-am scris aici) a folosit arta și absurdul pentru a opri demolarea clădirilor istorice a celei mai vechi mine de cărbune din țară (în Planeta Petrila) sau relația fascinantă și emoționantă dintre locuitorii Istanbului și sutele de mii de pisici care trăiesc pe străzile orașului, într-o libertate domestică (în Kedi). Puteți afla despre cum luptă unii ca să apere viitorul hranei, protejând semințele locale (în Seeds - The Untold Story) sau despre violența adânc înrădăcinată într-un district comercial învechit din Chile, care apare doar când o grevă paralizează regiunea (în Zona Franca). Puteți afla întregul program aici.
Film documentar: Aici, adică acolo, Cinema Muzeul Țăranului Român, București, vineri, 1 septembrie, ora 18.30
„Un film despre o problemă globală văzută la microscop.” Povestea sună așa, potrivit organizatorilor: Ani şi Sanda sunt două fete din Maramureş care au crescut cu bunicii. Părinţii lor sunt la muncă în Spania, ca atâţia alţi români. Când au plecat, proiectul lor comun părea promiţător: cu banii câştigaţi în Spania vor construi o casă în care toată familia va fi fericită. După mai bine de zece ani, socoteala de acasă nu pare să se fi potrivit însă cu realitatea; iar casa e departe de a fi gata. Regizoarea Laura Căpăţână Juller le-a însoţit pe Ani şi pe Sanda timp de trei ani, urmărind frământările unor copile devenite adolescente în absenţa părinţilor. Intrarea este liberă. Proiecția documentarului se înscrie în inițiativa „Case ale migranților români: expoziție & filme documentare”.
Anonimul 14 în reluare + un festival vizual, de la Vlad Odobescu
Retrospectiva Anonimul 14, ARCUB, București, 1-3 septembrie
Timp de trei zile, o parte dintre filmele prezentate în acest an la Sfântu Gheorghe, în cadrul Festivalului Anonimul, vin la București. În program sunt incluse competițiile de lungmetraj și scurtmetraj, filme cunoscute precum April’s Daughter, câștigător al Premiului Juriului „Un Certain Regard” la Cannes 2017, iar ultima seară e rezervată producțiilor premiate la Anonimul 14. Biletele costă 15 lei și pot fi cumpărate de pe eventbook.ro și de la sala ARCUB.
Amural (Festival Vizual), Strada După Ziduri, Brașov, 31 august - 3 septembrie
Despre ediția de anul trecut a Festivalului de artă vizuală Amural a scris Ioana aici. Pentru acest sfârșit de vară și început de toamnă, evenimentul desfășurat pe strada După Ziduri din Brașov are în program noi muzici, sesiuni de poezie vizuală, video-mapping, expoziții de fotografie și ilustrație.
Film despre filme și spectacol despre depresie, de la Ioana Pelehatăi
Cinema, mon amour - proiecție Kinedok, Manasia Hub, București, miercuri, 30 august, de la 21.30
Am văzut filmul lui Alexandru Belc despre salvarea cinematografului din Piatra Neamț la Arad, în cadrul Festivalului de documentare FARAD. E un film care spune o poveste binecunoscută: mor cinematografele în România, iar publicul din orașe care nu-s București, Cluj sau Iași rămâne doar cu ecranul calculatorului sau sala de cinema de la mall-ul din cel mai apropiat oraș mare ca oportunitate de a vedea filme. Du-te miercuri la Manasia Hub să vezi filmul despre d-l Purice, directorul cinematografului nemțean, ca să înțelegi ce înseamnă pasiunea pentru film și de ce e important ca o astfel de luptă quijotică, de a salva un cinema fără încălzire și fără finanțări babane de la stat, să reușească. Uite-aici un trailer care să te trimită la film:
Între două pastile, MNAC, București, vineri, 1 septembrie, de la 20.30
Despre spectacolul lui Cinty Ionescu despre depresie, pe care regizoarea l-a făcut înainte de documentarul pe aceeași temă Între două pastile, a scris deja Luiza aici. Pentru documentar și performance a filmat peste 80 de ore de interviuri, iar în spectacol o să poți vedea fragmente din ele, cu tot cu experiența în spital, dramatizarea unei povești reale și tehnologii multimedia experimentale (capturi 3D, motion-tracking și interactivitate în timp real, transpuse în realitatea augmentată). A ieșit un spectacol de 55 de minute, pe care poți să-l vezi în cadrul programului de arte performative curatoriat la MNAC de Ioana Păun - biletul costă 17 lei.
FOTO main: Scenă din „Aici. Adică acolo”