Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 27 noiembrie - 3 decembrie

De Scena9

Publicat pe 27 noiembrie 2017

Concerte, spectacole de teatru, vernisaje sau proiecții de filme, un platouaș de chestii cu care să faceți față săptămânii, în așteptarea unor noi proteste și-a unor vești de mai bine. 

*

Ilustrații de trezit conștiința de clasă și-o carte foto wow, de la Luiza

Salariatul azi: 99% agonie, 1% extaz”, Cărturești&friends (Quinet 9), vernisaj 2: miercuri, 29 noiembrie luni, 4 decembrie 

Ăsta e vernisajul 2, pentru că vernisajul 1 s-a întâmplat deja pe 15 noiembrie: miercuri luni coboară de pe pereți primele 25 de lucrări selectate și urcă celelalte 25. Ilustrațiile sunt ale lui Timotei Drob (tatăl lui SEFEU COOP) și fac parte din „Salariatul Azi”, o serie care are „misiunea implicită de a trezi conștiința de clasă a aripii muncitoare oprimate în condiții optime de piață liberă, contemporană cu existența lamentabil-excesionistă a autorului, înțeleasă deseori în cheie satanist-acceleraționistă.” E funny, e bine desenat, e la micro galeria Receptor de la Cărturești&Friends. Aud că ilustrațiile se și pot cumpăra ;)

Lansare carte Ioana Moldovan, POINT (Eremia Grigorescu 10), joi, 30 noiembrie, de la 18.00

Ioana Moldovan e unul dintre cei mai temeinici fotojurnaliști români, iar noul ei proiect pare wow. Timp de jumătate de an, Ioana a documentat pregătirile și antrenamentele pentru Jocurile Invictus ale militarilor români răniți, care au avut loc în septembrie, la Toronto. Câteva fotografii din proiect au apărut deja pe ESPN, iar cartea e tipărită la Fabrik, în tiraj de 500 de exemplare. Go and get it.

Arhitectură pentru tineri și-un spectacol cu scandal, de la Vlad

Prototip pentru comunitate: premiere și vernisaj, Mater - Biblioteca de Materiale, București, luni, 27 noiembrie, ora 18.30

60 de echipe de viitori arhitecți din București, Iași, Cluj și Timișoara s-au înscris la un concurs de idei pentru ridicarea unor locuințe pentru familii tinere în satul Moara Nouă. Aceștia au trebuit să țină seama de suprafețe și bugete modeste, de faptul că viitoarea comunitate ar urma să crească în timp și să nu rămână o alăturare de case. În această seară, la Mater - Biblioteca de Materiale din incinta Industriei Bumbacului din București, organizatorii - între care revista Zeppelin și principalele școli de arhitectură din România - afișează și discută despre rezultatele concursului și prezintă o expoziție care le include, ce poate fi vizitată până pe 10 decembrie. Găsiți detalii despre concurs aici

Furtuna”, după William Shakespeare, Teatrul Național București, sâmbătă, 2 decembrie, de la ora 19.30

După o reprezentație a acestui spectacol la Salonic, conducerea TNB l-a sancționat pe actorul Mihai Călin, care interpretează rolul lui Caliban, pentru că a improvizat pe scenă. Într-un interviu pentru Scena9, el a vorbit despre problemele de la Național pe care le ridicase în mai multe ședințe. Luările de poziție l-ar fi supărat pe Ion Caramitru, directorul instituției și cel care deține rolul principal în spectacol. Însă, dincolo de faptul că a adus la lumină nemulțumirile legate de conducerea TNB, spectacolul regizat de Alexander Morfov este „o comedie a iluziilor, feerie, un text despre putere și răzbunare”, „despre puterea demiurgică a artei și imaginației”, după cum se arată în prezentare.

Teaser „Furtuna”

Cauze și tobe (plus teatru imprevizibil), de la Ioana

Funky Giving Citizens, Colivia, București, marți, 28 noiembrie, de la 19 la 23

Știi isteria cu #blackfriday? Sigur o știi – dar poate n-ai auzit de răspunsul #givingtuesday, adică o seară în care ți se prezintă niște cauze și tu-ți alegi ce să susții. Totul se întâmplă la Funky Citizens (Colivia), adică oamenii care-n ultimul an s-au ocupat de: Factual (un proiect extrem de util de verificare a afirmațiilor făcute de persoanele publice); o analiză și o dezbatere pe noile legi ale justiției; ateliere de Educație Civică pentru elevi și idei de CumArFi pentru studenți. Mai au în lucru și un Ghid al Justițiabilului, adică o broșură care te poate ajuta să înțelegi chestii complicate de legislație și drept. Asta, plus muzică și socializare, plus ocazia să donezi – inclusiv pentru Funky Citizens.

Liars (US) live in Control, București, miercuri, 29 noiembrie, ora 21.00

Stau pe același etaj în panteonul indie cu Swans, Yeah Yeah Yeahs și - îndrăznesc să zic - pe-aproape de Trent Reznor și Nick Cave. Sunt și electronic și acustic, sample-uri, demență, dar cel mai mișto sunt tobele. Zic eu. Uite mai jos ce și cum, cu melodia mea preferată. Ne vedem în Control, ca să pretindem că încă mai avem vârsta să dăm din cap, cât și rafinamentul să apreciem sofisticarea muzicală.

Liars - The Other Side of Mt. Heart Attack

(BONUS: Deconstruction, spectacol de improvizație cu trupa iELE, sâmbătă, 2 decembrie, de la ora 20. E cu rezervare la 0730.744.682 sau rezervari.recul@gmail.com, la Recul, pe strada Cercului și ți-am mai zis o dată de ce merită să te duci. Spoiler: pentru că fetele de la iELE sunt foarte bune la ce fac.)

Teatru despre ultimii 10 ani și povești despre obiectele de zi cu zi, de la Andra

Spectacolul „Anul dispărut 200/7”, Teatrul Mic, București, 2 decembrie, ora 19

Dac-ar fi să te așezi acum la birou, cu un pix și-o foaie, și să te gândești la ce ți s-a întâmplat în ultimii zece ani, ce-ai pune pe hârtie? La prima vedere, ai putea crede că nu s-a schimbat mare lucru, dar imediat cum începi să dai un zoom in în perioada asta, încep să iasă la lumină atâtea și-atâtea lucruri, că abia poți să ții pasul cu ele. Ei, acuma încearcă să faci exercițiul ăsta în timp ce te gândești la ce s-a schimbat în România din jurul nostru în ultimii 10 ani, de când am intrat în UE. Într-un moment în care în zeci de orașe au reînceput protestele și zeci de mii de oameni 
îes în stradă, e un moment bun să facem un bilanț subiectiv al ultimului deceniu. Puteți începe cu piesa de teatru Anul dispărut. 200/7, regizată de Ana Mărgineanu, după un text de Peca Ștefan, care tocmai asta face: urmărește micro- și macro-schimbările din 2007 încoace.

Din expoziția „Made in CZ”. Foto: Vlad Dumitrescu

Expoziția Made in CZ / Found in RO, foaierul Sălii Mici a Teatrului Național București, deschisă până pe 15 decembrie

De cele mai multe ori, folosim obiectele de zi cu zi fără să le acordăm prea multă atenție, ba chiar aproape fără să le vedem. Cu toate astea, absolut toate lucrurile pe care punem mâna, fie că e vorba de periuța de dinți sau de smartphone, au în spate o poveste cu tot felul de implicații culturale, economice, politice & co. Tocmai de-asta mi se pare interesantă expoziția organizată de Centrul Ceh, fiindcă adună laolaltă vreo sută de obiecte cehoslovace / cehe, care au fost importate cu succes în România în ultima sută de ani. De la scaune, la alifie anti-insecte, de la biciclete, la discuri, toate aceste produse vorbesc în același timp despre relațiile dintre două țări, dar și despre cum un anume context influențează designul de produs. 

Niște jazz și niște scurtmetraje, de la Ionuţ

Concert The Bad Plus, Control Club, București, luni, 27 noiembrie, ora 20.00 

Un trio de muzicieni din Minneapolis care combină jazz-ul modern de avangardă cu elemente pop și rock sau sensibilitatea jazz-ului post-anii '60 cu sound-ul indie rock, scriu organizatorii. Ultimul lor album, It's Hard, lansat anul trecut, scoate chestii noi din chestii vechi de la Prince, Yeah Yeah Yeahs, Peter Gabriel, Cyndi Lauper, TV On The Radio sau Kraftwerk. În cei aproape 20 de ani de activitate, Bad Plus au scos 11 albume de studio și 2 albume live cu cover-uri și compoziții originale în care au reușit să spargă barierele dintre genuri muzicale.

https://www.youtube.com/watch?v=MJqthwufnF0

Bucharest Short Film Festival, Cinema Muzeul Țăranului, București, 2-6 decembrie 

87 de scurtmetraje din 35 de țări și 9 categorii (animație, documentar, drepturile omului, experimental, film narativ, fashion, stop motion, student, videoclip), timp de 5 zile. Festivalul, aflat la a doua ediție, a fost înființat de profesioniști independenți din domeniul filmului, spun organizatorii, așa că prioritate au producțiile independente. Aici găsiți selecția de anul acesta și aici programul festivalului.

 

Foto main: Imagine din cartea Ioanei Moldovan - Echipa Invictus în timpul vizitei la președintele Klaus Iohannis

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK