Arte / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 21-27 august

De Scena9

Publicat pe 21 august 2017

Dacă v-ați întors acasă de prin concedii și-aveți chef să ieșiți zilele astea, care se-anunță cu răcoare, vă așteaptă scurtmetraje, expoziții foto, jazz fresh în Apuseni și cinema experimental pe terasă, teatru-imagine sau lilieci.

Scurte românești și-un lung legendar, de la Luiza Vasiliu

 

NexT Romanian Shorts, ICR București (Aleea Alexandru, 38), joi, 24 august, ora 19.00

Un prieten mi-a spus odată că scurtmetrajele sunt un bun indicator pentru starea cinematografiei dintr-o țară și, mai ales, pentru viitorul ei. E important să le vezi, ca să pricepi ce-i preocupă pe tinerii regizori, care-s mizele lor, care-s alegerile stilistice, cum lucrează cu actorii etc. Ca să poți zice cu un vag accent șmecheresc, după ce-apare primul lungmetraj, eu i-am văzut și scurtmetrajele ;) 

De data asta, NexT aduce patru dintre scurtele prezentate la festivalul din 2017, inclusiv câștigătorul trofeului pentru cel mai bun film românesc – Prima noapte, în regia lui Andrei Tănase. Și dacă tot ajungeți pe la ICR, întrebați și de doamna director și de colecția dumneaei de haine.  

Proiecție To Be or Not to Be, r. Ernst Lubitsch, Manasia, joi, 24 august, ora 21.30

To Be or Not to Be e un film clasic-mega-cult, făcut de Lubitsch în anii 40, despre o trupă de actori din Varșovia ocupată de naziști. O satiră în același timp ușurică și întunecată, „unul dintre cele mai inventive filme anti-nazism care-au ieșit vreodată de la Hollywood” (cf. Q Network Film Desk). A se vedea în curtea de la Manasia, după ce se lasă seara și vine peste noi răcoarea de toamnă. 

Trailer „To Be or Not to Be”

O plimbare cu Mașina Timpului & fotografii ale copiilor din Ferentari, de la Vlad Odobescu

 

Mașina Timpului 8 x Uranus [bis], MODELiER, București, miercuri, 23 august, ora 20.00 

În anii '80, o cincime din București a fost pusă la pământ pentru a face loc unui proiect megalomanic centrat în jurul Casei Poporului, actualul Palat al Parlamentului. În locul străduțelor din cartierele Izvor, Uranus, Antim și Rahova, Ceaușescu voia bulevarde trasate cu rigla printre șiruri de blocuri identice și în câțiva ani le-a avut. Potrivit propagandei vremii, noul centru civic se voia „mărturie peste timp a muncii pașnice a unui popor liber, stăpân pe destinul său, constructor eroic al socialismului și comunismului.”

De fosta “Zi a Republicii”, al optulea episod din Mașina Timpului, organizat de Rezistența Urbană, prezintă o bucată din orașul mutilat acum trei decenii și vorbește despre transformări mai rar observate. 

La joacă (expoziție de fotografie), La Firul Ierbii, București, vineri, 25 august, ora 19.00

Timp de șase luni, aproape 30 de copii de școală generală și unul puțin mai mare au învățat să-și prindă cartierul în fotografii, sub îndrumarea Larisei Baltă. De vinerea asta, o parte dintre momentele prinse de copiii de la Clubul de Educație Alternativă prin Ferentari sau prin Parcul Carol pot fi văzute La Firul Ierbii. 

 

Jazz fresh în Apuseni și cinema experimental pe terasă, de la Andra Matzal 

 

Proiecție BIEFF: The Politics of the Body 1: The Performative Body, Muzeul Național de Artă Contemporană, București, 25 august, ora 20:30  

Dacă vrei să înțelegi mai bine cum și de ce corpul e un câmp de luptă - socială, culturală, politică, sexuală & co. -, seria de proiecții lansată săptămâna asta de Bucharest International Experimental Film Festival poate fi un bun punct de pornire. Vineri seară, la MNAC va rula o primă selecție de scurtmetraje (din SUA, până-n Grecia, via Argentina) care, fiecare cu mijloace și perspective diferite, pun în lumină corpul și, implicit, câteva dintre cele mai importante rotițe din aparatul conceptual cu care-l analizăm. Niciun spațiu n-ar fi mai bun pentru vizionare & dezbatere decât terasa MNAC, aflată în Palatul Parlamentului, la doi pași de Catedrala Mântuirii Neamului - un pretext numai bun pentru a vedea cum vorbește arta despre corp, în menghina dintre politică și religie.

Smida Jazz Festival, Smida, Cluj, 25-27 august

Nu știu alții cum sunt, dar eu abia aștept să vină sfârșitul ăsta de săptămână, ca să stau în creierii munților și s-ascult niște jazz proaspăt. Fiindcă nu cred că vara s-ar putea termina mai bine decât cu piane, trompete, saxofoane, bași și electronice jucându-se live sub cerul liber. La Smida Jazz Festival, cel mai tânăr festival românesc de jazz, vin anul ăsta 9 trupe cu stiluri foarte diferite (din UK, Norvegia, Franța, Germania, Olanda, Ungaria, România), dar care au cel puțin un lucru în comun: cheful de experimentat cu stiluri, genuri și limite. Poate că pe cei trei GoGo Penguin, pe super-pianistul Bugge Wesseltoft și pe mastemind-ul trompetist Eric Vloeimans îi știți, dar ce e foarte important la Smida e că-ți face cunoștință cu mulți alți muzicieni foarte buni, dar pe care poate nu i-ai auzit. Eu aș zice să nu mai stați pe gânduri și să faceți un trip în cătunul Smida, în Parcul Natural Apuseni. Mai multe despre cum a apărut festivalul și ce-are așa de special, puteți afla de aici

Un teaser jazzy

Artiști români în Marele Război și filme la Câmpulung Moldovenesc, de la Ioana Pelehatăi

 

Vernisajul expoziției „Atelier de Front”, Muzeul Național de Artă al României, miercuri, 23 august, de la ora 18.00

Zice-se că toată arta e politică, iar despre locul de intersecție dintre arte și război n-am niciun dubiu că e colorat propagandistic, patriotic și identitar. Am două motive pentru care m-aș duce la vernisajul expoziției de la MNAR miercurea asta: citesc compulsiv de peste un an mărturii ale supraviețuitorilor și aparținătorilor de războaie, publicate în volume sub semnătura laureatei Premiului Nobel pentru Literatură Svetlana Aleksievici. La MNAR aș putea să văd exact reversul medaliei: în loc de polifonia vocilor „mici”, care au trăit experiența conflictului armat pe viu, o simfonie la care participă 120 de artiști (Nicolae Tonitza, Ion Teodorescu-Sion, Camil Ressu, Ștefan Dimitrescu, Oscar Han, Dimitrie Paciurea, Ion Jalea, Cornel Medrea), mobilizați de Marele Cartier General al Armatei, pentru a insufla trupelor și poporului român eroism în Marele Război. Al doilea motiv e precedenta mea experiență la MNAR, cu expoziția „Artă pentru popor. Plastica oficială românească între 1948 și 1965”. Dacă discursul curatorial se dovedește și de data asta la fel de nuanțat și bine așezat în spațiu, eu una o să mă declar mulțumită de cei 10 lei cheltuiți pe bilet. (Pro tip: vizitarea e gratuită în prima miercuri din fiecare lună, iar expoziția poate fi văzută până pe 18 ianuarie 2018.)

Câmpulung Film Fest 2017, Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, de joi, 24 august, până duminică, 27 august

Mă duc la Câmpulung în weekend și de-abia aștept – pentru că n-am mai fost, pentru că o să merg două nopți cu trenul ca să ajung și să mă-ntorc și pentru că, din poze, orașul adormit între munți pare perfect pentru un weekend de final de vară. În plus, am auzit numai de bine despre prima ediție a festivalului de film comparativ din Suceava. La a doua, anul ăsta, țările invitate sunt Statele Unite ale Americii și Franța, ceea ce înseamnă că spectatorii o să vadă scurtmetraje de absolvire ale studenților la film de la Universitatea Columbia din New York și pe-ale celor de la prestigioasa școală pariziană La Fémis. Filmele se proiectează în sala de spectacole de la Colegiul Național „Dragoș Vodă”, în fostul cinema Luceafărul și pe pârtia de ski din oraș. Pe lângă asta, concerte și party, într-o bucată de țară de pe unde se cam agață harta-n cui. Sună excelent – hai!


Teatru-imagine și lilieci, de la Ionuț Dulămiță

 

Muzeul Subiectiv al Locuirii (teatru-imagine), laBomba Studios Rahova-Uranus, București, joi, 24 august, ora 19.00

Joia asta se va deschide pentru public prima aripă a Muzeului Subiectiv al Locuirii, o inițiativă a centrului comunitar laBomba Studios. Ea va conține o colecție de 6 imagini din perioada 2006-2016, ilustrând scene reale de viață ce vor fi proiectate de șapte femei din cartierele bucureștene Rahova-Uranus și Vulturilor 50 care s-au confruntat cu evacuările. Acestea vor fi însoțite de perspective personale ale femeilor din cele două cartiere, într-un context în care situația lor, deși publică, este foarte puțin cunoscută oamenilor din București. Acum vizitatorii vor putea afla mai multe despre ea prin intermediul unei metode diferite de expunere: teatrul-imagine. Spectacolul care va întregi expoziția este jucat de cele șapte femei din cele două comunități, iar intrarea este liberă.

Noaptea Internațională a Liliecilor, Parcul Național Văcărești, București, sâmbătă, ora 20.00

Dacă vă interesează să aflați detalii puțin știute despre viața liliecilor - iar pe unii îi macină asta din 1997 încoace, de când se organizează Ziua Internațională a Liliecilor, ajunsă în prezent în peste 30 de țări -, mergeți sâmbătă în Văcărești să participați la o prezentare în aer liber și să vă plimbați apoi prin rezervație ca să ascultați și să vedeți cum se hrănesc liliecii. Pentru înscrieri, intrați pe pagina evenimentului.

 

Foto main: Una dintre fotografiile din expoziția „La joacă”.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK