S-a întors vara, așa că ștranduri, picturi suprarealiste, artă în cartier, valuri nocturne, un film pe stadion și documentare în curte:
Fiastru @ Intersecții, de la Vlad
Despre ștranduri la Intersecțiile de miercuri, Rezidența BRD Scena9, miercuri, 4 iulie, de la 19.30
Se pare că revine în sfârșit vara, așa că e timpul să vorbim despre ștranduri, aceste insule magice ale copilăriei la oraș. Se va ocupa de asta Mihnea Mihalache-Fiastru, om de București, scriitor de ficțiuni, fotograf din când în când, creator de mitologii urbane și proiecte de antropologie pop. „«P'afară» și «Șușanele» sunt proiecte care au rescris cu totul altfel istoria orașului și care au povestit despre București celor care-l locuiesc, dar și străinilor care îl traversează, turistic sau nu. La Intersecții va fi vorba despre apă, despre apele Bucureștiului, ștrandurile, locurile de vară, despre o tradiție a vacanței care nu mai e cum a fost. Despre apă, fiindcă e vară și soare și cald, iar lumina e ca apa, vorba lui Gabriel Garcia Marquez”, scrie în prezentarea evenimentului. Îmi place legătura creată între Fiastru și Marquez, cred că și lui Marquez i-ar plăcea.
O expoziție suprarealistă, de la Ionuț
Expoziția „Love” / Victor Fota, One Night Gallery, București, marți, 3 iulie, ora 20.00
Picturile lui Victor Fota sunt călătorii suprarealiste prin lumi știute doar de el, unde știința & tehnologia se combină cu imaginația și cu tehnica uleiului pe pânză cu influențe flamande ca să dea naștere unei noi specii de oameni, care caută să transmită ceva despre lumea asta, care ne invită la introspecție. În expoziția „Love”, ca și în alte serii ale pictorului, ei sunt combinații de oameni cu mașinării, aduși la viață printr-un performance VR realizat de autorul lor și printr-un show de video-mapping marca Aural Eye. Picturile explorează relația dinte oameni și tehnologie într-un mod care îmbină date factuale cu fantezia & experiența personală a artistului.
Valuri nocturne, de la Luiza
Niteswim #3 cu nicecream.fm, Younivers Summer Vibe (Piața Presei Libere, nr. 1), sâmbătă, 7 iulie, de la 19.30 până spre dimineață
Mi-am petrecut o groază de petreceri de casă nouă cu nicecream.fm, plus o altă groază de zile ploioase, seri de citit sau dimineți înecate de soare cu muzicile de pe cel mai vioi radio online din .ro. Am ratat, însă, primele două petreceri pe malul piscinei, cu costum de baie în loc de costumație obligatorie, și bălăceală la lumina lunii cu OST șmecher, așa că de data azi zic să ne răcorim cu toții în valurile nicecream.fm.
Intrare: 30 lei, Muzici: CLAUDIA / TITA / EMAP + PHIL COCKS / TCFC
O să fie cam așa:
Artă în cartier & teatru nou-nouț, de la Andra
Scrie despre tine - 6 autoare noi - 3 spectacole lectură, Centrul de Teatru Educațional Replika, 3-5 iulie, de la ora 19
Dacă v-ați plictisit de piesele de teatru scrise de bărbați din timpuri demult apuse, sesiunea asta de spectacole lectură e antidotul perfect. Cele 6 autoare care au participat la atelierele școlii de dramaturgie & scenaristică „Scrie despre tine”, coordonate de regizoarea Vera Ion și actorul Sorin Poamă, vin cu povești din viața lor și a zilelolor noastre. Textele ce vor fi prezentate la Replika vorbesc despre, înainte de toate, despre relații și mecanismele din subsolurile lor. Sunt legături care se dezintegrează în timp ce încerci să le înțelegi și să le salvezi sau legături minate de frică și poverile depresiei. Sunt personaje care vorbesc despre fricile și imaturitatea lor emoțională, iubiți și iubite, mame și copii care încearcă să se iubească cum știu mai bine, lucrătoare sexuale pentru care obstacolele de zi cu zi nu-s deloc ușoare. Dincolo de miezul pieselor, vă recomand să mergeți la Replika și pentru senzație pe care ți-o dă să intri în culisele unui text, să-l cunoști și pe el și pe autorul său de dinainte să devină spectacol. Și, nu în ultimul rând, pentru că e o ocazie foarte bună să auziți voci feminine proaspete pe scena teatrului inspirat din povești personale.
Un haos nedeslușit de detalii | Expoziție Vlad Dinu, Make a Point, București, vineri, 6 iulie, la ora 18.00
„Bucureștiul e, cumva, o colecție de orașe”, îi ziceam zilele trecute unui prieten venit de departe, care se tot minuna cum se schimbă peisajul pe geam. Ca să înțeleagă un pic mai bine demența asta arhitecturală și socială, l-aș trimite la expoziția lui Vlad Dinu, proaspăt absolvent de arte, care a foto-documentat în ultimii ani tocmai spiritul ăsta de melting pot al Bucureștiului. Lucrările lui izolează detalii de arhitectură, de la o găselniță decorativă de pe fațada unui bloc de cartier, la o fărâmă de acoperiș. O parte dintre aceste fotografii le-a transformat într-o instalație care-și provoacă privitorul și la reflectat pe marginea orașului ca spațiu construit, și la exercițiu abstract. Un alt motiv să mergeți la expoziție e faptul că se întâmplă la Make a Point, unul dintre extrem de puținele locuri care scot viața culturală a Bucureștiului în afara bulei din centru, până în cartierul Pantelimon.
Film pe stadion, de la Diana
Ascensiunea lui Zlatan - Documentar la curte pe stadion, stadionul Progresul Spartac, miercuri, 4 iulie, ora 20.00
Singurul stadion unde am fost vreodată e cel din Zalău, orașul meu natal, la un meci al echipei Armătura. Și asta acum vreo 20 ani. Și nu credeam că o să mai ajung curând, pentru că interesul meu pentru fotbal e zero. Dar miercurea asta are loc o proiecție a documentarului „Ascensiunea lui Zlatan” pe stadionul Progresul Spartac. Documentarul e despre anii decisivi ai jucătorului suedez de fotbal Zlatan Ibrahimovic, descrişi cu ajutorul unor rare imagini de arhivă. Așa că după stadionul „Stadion” din Zalău, o să bifez și Progresul Spartac, de pe lângă Șoseaua Giurgiului. Mi-a plăcut mult ideea celor de la „One World Romania la Școală” de a proiecta vara asta filme documentare în grădini, curți și stadioane din București și din țară. E o modalitate de a descoperi locuri publice, dar și spații private în care altfel nu ai avea acces. Cine e interesat își poate oferi curtea pentru o proiecție.
Documentare la curte, de la Ioana
Noaptea albă a documentarelor la curte, satul Șomartin, nr. 213, județul Sibiu, sâmbătă, 7 iulie, de la 20 la 2
De-abia aștept. Ne suim vineri în mașină și plecăm spre Sibiu, unde, într-o curte din satul Șomartin, se proiectează trei super documentare: Chipuri, locuri, regizat de Agnes Varda și JR, Planeta Petrila, al lui Andrei Dăscălescu, despre cum a luptat artistul Ion Barbu împotriva demolării minei din orașul Hunedorean și poetic-comicul Laudă nimicului, narat de Iggy Pop și pe muzică de dark cabaret de la Pascal Comelade și The Tiger Lillies. Încap zece corturi în curte și e liber pentru oricine să vină la film, indiferent dacă e turist sau sătean. E frumos cum au mutat One World și One World România documentarele în aer liber, peste vară. Eu una nu-mi dau seama ce-ar fi mai tare decât să explorezi lumi întregi sub cerul liber, în nopțile toropite ale anotimpului curent.
Imagine principală: Captură din documentarul „Ascensiunea lui Zlatan”