Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 19-25 iunie

De Scena9

Publicat pe 19 iunie 2017

Dacă stropii ne-au ținut în casă, acum nu mai avem nicio scuză să ratăm ce ne rezervă săptămâna asta, în materie de cultură&stuff. Redactorii Scena9 au verificat meniul și-au ales câteva chestii pentru care și-ar rupe timp din programul zilnic:

Cotroceni & alte planete, de la Vlad Odobescu 

Ziua Cartierului Cotroceni, Parcul Romniceanu, București, sâmbătă, 24 iunie 
 
Sunt încă puține ocazii care să adune comunitățile din cartierele Bucureștiului și să le facă să discute relaxat despre problemele respectivelor locuri. Sâmbătă va fi Ziua Cartierului Cotroceni, iar grupul InCotroceni le propune locuitorilor dezbateri publice, concerte, proiecţii de film, ateliere pentru copii şi adulţi și sporturi. În timp ce adulții vor vorbi, între altele, despre soarta Parcului Romniceanu ca spațiu public și a patrimoniului arhitectonic al zonei, copiii vor construi obiecte de decor și vor picta. Seara vor putea asista la un recital de pian și la proiecții de documentare din cadrul festivalurilor One World Romania și UrbanEye Film Festival. 
 
O zi obișnuită în sistemul solar (cu astronomul Adrian Șonka), Journey Pub, București, luni, 19 iunie, de la ora 19.30
 
Cât ai sta la serviciu pe alte planete? Unde ți-ai petrece cea mai nefericită vacanță exotică? Sunt două dintre întrebările la care va răspunde antronomul Adrian Șonka, în cadrul unei prezentări cu fotografii și animații bazate pe date științifice, care vor arăta diferite planete din sistemul solar. Șonka face parte din Astroclubul București și e membru colaborator al American Association of Variable Star Observers. Dacă n-ajungeți diseară la Journey Pub, îl puteți citi pe sonkab.wordpress.com şi pe www.astro-urseanu.ro.

Dragostea de la Clejani

Muzică și Sânziene, de la Ioana Pelehatăi

Taraf de Caliu, în Grădina de Sânziene, Curtea Sticlarilor, București, vineri, 23 iunie, de la ora 19.00

Mărturisire completă: vineri e ziua mea. Încă nu știu cum o aniversez, dar ideea de a da 80 de lei (pălincă & „bucate alese” included) ca să-l văd pe Caliu cântând cu ai lui la Curtea Sticlarilor nu-mi sună deloc rău. Ca să-ți rezervi loc trebuie doar să dai un mail la asociatiareflect@gmail.com – iar ca să te bucuri de muzica tarafului îți trebuie chiar mai puține. Poți să-ncepi, de exemplu, cu melodia de mai jos – și să dansezi începutul oficial al verii până-n zori. Caliu, cum îl știu eu din toate concertele în care l-am prins, cu zâmbetul aprins din seară până la răsărit, sigur n-o să te lase să pleci mai devreme acasă.

Tehno din Teheran și-un spectacol despre autism, de la Ionuț Dulămiță

Documentarul Raving Iran, într-o curte din București, pe Strada Icoanei 97, marți, 20 iunie, ora 20.30
 
Doi DJ din Iran, Anoosh și Arash, adică „Lamă” și „Barbă” pe scena underground de techno din Terean, se chinuiesc să găsească o imprimantă cu care să-și tipărească coperta CD-ului neaprobat oficial. Și să convingă o angajată a Ministerului Culturii şi Identităţii Islamice că nu e nici o problemă că solista are piercing-uri. Într-o țară care controlează strict formele de expresie muzicală și o consideră pe cea asociată cu Occidentul ca fiind „satanică”. Pentru a evita raidurile şi aresturile, cei doi organizează cu succes petreceri techno-rave în deşert, în condiţii extrem de periculoase, iar când primesc o invitaţie la cel mai mare festival techno din lume, au în sfârşit ocazia să ia o decizie majoră vizavi de destinul lor ca muzicieni. Peste vară, One World Romania va proiecta filme din cadrul festivalului în curți ale adolescenților pasionați de documentare și ale colaboratorilor și va începe cu Raving Iran, amânat ieri din cauza ploii.

Spectacolul Refracție. O perspectivă asupra autismului, Muzeul Național de Artă Contemporană, vineri, 23 iunie, ora 20.30 

Un spectacol pornit de la cartea Anei Dragu, Mâini cuminți. Copilul meu e autist, și menit să redea lumea interioară și percepțiile copiilor și adolescenților cu autism, documentând cazuri concrete. Materialele care stau la baza spectacolului le aparțin lui: Cleo (7 ani), Robert (18 ani), Dudu (11 ani), Cezar (15 ani), Manu (6 ani) și activistului american Jim Sinclair, toți diagnosticați cu autism. Compoziție muzicală: Alexandru Sălăgean (Dudu, 11 ani). Spectacolul este urmata de discuții cu publicul, moderate de către un specialist.

Fotografie de deschis ochii și muzică de-nchis pleoapele de la Luiza Vasiliu

Expoziție de fotografie: Vasile Dorolți + Silviu Gheție + Oleg Tishkovets, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, joi, 22 iunie, ora 18.00
 
Trei dintre membrii grupului „7 zile” din Baia Mare și unii dintre cei mai speciali fotografi contemporani de la noi se adună pentru o expoziție colectivă, la Muzeul de Artă din Cluj. Gheție, Dorolți și Tishkovets fac filme scurte cu fotografiile lor și vrăjesc-dezvrăjesc-vrăjesc-la-loc lumea în care trăim. Expoziția începe joi și durează o lună, așa că dacă mergeți la Electric Castle, aveți timp să treceți și pe la Muzeu. Fotografiile lui Gheție, de pildă, merg bine cu Alt-J. Garantat ;) Curator: István Feleki, Universitatea Babeș-Bolyai.

The Veils - House of Spirits

Concert The Veils, Expirat Halele Carol, Sala Compresoarelor, joi, 22 iunie, de la ora 20.00

Joi, a doua zi după votarea moțiunii de cenzură a Coaliției pentru Familia lui Dragnea, s-ar putea să vrei să iei o pauză după tot circul ăsta și să mergi la un concert. Ai noroc, The Veils sunt în oraș. Poți să te-ascunzi într-un colț de Expirat, să închizi ochii și să murmuri „Well listen up 'cause here they come / They're filing out one by one / They're climbing all down your halls / They're seeping in through your walls / You'll want to laugh, but you'll cry instead”. Indie învăluitor, tobe de hipnoză și versuri din noaptea întunecată a sufletului, plus fantoma lui Nick Cave la porțile Berlinului. Ca să nu mai zic că au și-o piesă, Axolotl, ca o proză de Julio Cortázar. Lasă cavaleria ușoară să te poarte cu ea, departe, cât mai departe de lumea dezlănțuită.

Basme minimale și o întâlnire cu omul din spatele capodoperei, de la Andra Matzal

Expoziție Alexandru Lazăr - Six Easy Pieces, Apollo 111 Barul, 22 iunie, ora 19.00
 
E nevoie să vezi 2-3 lucrări ale lui Alexandru Lazăr ca să-l recunoști după aia, de fiecare dată când mai dai peste vreo „carte poștală” ieșită din capul lui. Decupează scene sau mici detalii din realitatea pe care-o vedem cu toții și le pune-n culori și forme așa cum le vede doar el, iar din procesul ăsta rezultă imagini ca dintr-o carte de basme pentru jumătate-adulți-jumătate-copii. Cum de cele mai multe ori te-ntâlnești cu lucrările lui în www, o expoziție în care suportul fizic ia locul pixelilor e ocazia cea mai bună să faci cunoștință pe bune cu ele. Pe Alexandru îl găsiți și-n campania Scena9, Din dragoste pentru teatru, unde a remixat într-un afiș nou-nouț una dintre cele mai vechi întrebări ale teatrului.

Ilustrație de Alexandru Lazăr, de pe contul lui de Instagram

Sesiune de autografe Evgheni Vodolazkin, Librăria Humanitas Kretzulescu, 22 iunie, ora 18:30

Săptămâna trecută tocmai îmi cumpărasem cea mai nouă carte a lui Vodolazkin tradusă în română și mă tot gândeam ce mișto ar fi să ai ocazia de a-i întâlni pe toți oamenii ăștia care-ți fac viața mai bună cu cărțile lor, când am aflat că scriitorul rus vine săptămâna asta la București. Vodolazkin, care va primi zilele-astea titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității București, e probabil cea mai importantă descoperire pe care-am făcut-o în materie de literatură în 2015, când am dat peste romanul lui, Laur, care m-a dat cu totul peste cap. Povestea lui e un fel de odisee cu un erou cum nu mai cunoscusem, un sfânt/nebun care alunecă printre lumi văzute și nevăzute, undeva în secolul XV. Musai de citit și, dacă întâmplarea tot face posibil lucrul ăsta, de întâlnit autorul în carte și oase.

 

Foto main: Silviu Gheție

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK