Printre pregătirile de Crăciun și înainte de mers la părinți, bunici & alte rude în vizită cu ocazia sărbătorilor, am selectat câteva evenimente care să vă înarmeze cu bună dispoziție pe final de an. Săptămâna asta, avem o seară lungă de filme scurte, o expoziție cu afișe despre Cehia făcute de artiști români, lansarea unui nou număr al revistei Zeppelin și a cărții „Celălalt oraș” și lecturi intime.
Instrucțiuni de folosire a Sudului, de la Vlad
Lansare dublă: revista Zeppelin #152 + cartea Celălalt oraș, Modul Cărturești, București, luni, 17 decembrie, ora 18.00
Pe lângă Zeppelinul de iarnă - o ediție dedicată caselor transformate în clădiri publice - se lansează astă-seară și „o carte de aventuri și un ghid de explorare” al sudului Bucureștiului. Deși a fost mereu lăsată deoparte când a venit vorba de proiecte de dezvoltare, jumătatea asta de oraș conține spații și oameni remarcabili. Cartea e descrisă drept „un ghid cu povești despre case frumoase, mai noi sau mai vechi, monumente, blocuri, case vagon cu bolţi de viţă și centre culturale independente; despre artişti vizuali radicali, curatori, dansatori, arhitecţi, designeri, medici, administratori de bloc, scriitori, activişti comunitari, antreprenori sociali”.
Sudul Bucureștiului a fost locul în care o echipă de arhitecți, artiști și sociologi a mers acum doi ani și jumătate pentru a-i invita pe locuitori să-și imagineze un viitor pentru bucata lor de oraș, din postura de primar. Am povestit la un moment dat despre experiența asta cu Ștefan Ghenciulescu, redactor șef al revistei Zeppelin și coordonator al proiectului. „Sudul e un topos: din America până-n Italia, e mai sărac, dar și mai exotic. Pe noi ne-a frapat că sudul Bucureștiului urmărește această tendință. La noi, nordul este cel mai bogat și mai prosper, iar sudul e cel mai amărât. Dar de asta e mai ieftin și se întâmplă acolo tot felul de acțiuni foarte interesante și vii”, explica atunci Ghenciulescu.
O seară lungă de filme scurte, de la Luiza
Ultima zi din ultima ediție a festivalului NexT, Cinema Muzeul Țăranului, luni, 17 decembrie
Ca o reverență pentru festivalul care a adus ani la rând la noi cele mai bune filme de scurtmetraj din lume, propun să mergem luni seară la ultimele proiecții de la nexT: de la 19.00 e Gala de închidere, de la 19.30 Marilena de la P7, minunăția făcută de Cristian Nemescu în 2016, iar de la 20.30 se proiecteză filmele premiate la ediția de anul ăsta. Creat în 2007 în memoria regizorului Cristian Nemescu și a sound-designer-ului și compozitorului Andrei Toncu, festivalul se oprește acum, în decembrie 2018. Pentru că gusturile în materie de filme scurte și medii ale unei părți consistente din cinefilii din ro s-au format (și) la nexT, publicăm săptămâna asta o anchetă cu cele mai bune scurtmetraje pe care le-am văzut în 12 ani de festival. Până atunci, însă, ne vedem la film.
Afișe despe Cehia, de la Diana
CzechImage Pop-up Exhibition / Xmas Party, miercuri, 19 decembrie, ora 20, Centrul Ceh București
Săptămâna asta, Centrul Ceh organizează o expoziție super frumoasă cu afișele unor artiști tineri de la noi, despre cum văd ei Cehia. A fost un concurs cu peste 90 de lucrări înscrise. Printre artiști îi regăsim pe Andrei Ogradă, Livia Fălcaru, Andrei Nicolescu sau Teodor Bradu. Tot miercuri are loc și petrecea de Crăciun, care anul acesta se va ține cu ușile deschise. Iar ăsta e chiar finalul potrivit pentru un an plin pentru Centrul Ceh: reamenajarea unui grădini de vară în Eforie Sud și organizarea unui festival de film acolo, găzduirea festivalului filmului european sau zilele de luni cu filme documentare și cele de marți cu filme de ficțiune.
Un micro-festival pentru Solstițiu, de la Ioana
Comunitaria 2018 @Macaz, București, de joi, 20 decembrie, până duminică, 23 decembrie
Gruparea care gravitează în jurul barului-teatru-coop Macaz își propune să scoată din Crăciun consumul excesiv, poleiala brand-uită, sacrificarea animalelor – și toate celelalte lucruri care transformă sărbătoarea într-un ghem de nervi, conflicte care (re)deschid răni de traume și bani aruncați pe Dâmbovița. Dacă n-ai nevoie de pomana porcului, dacă vrei să sărbătorești cu liniște și căldură alături de familia pe care ți-ai ales-o singur, dacă ești de părere că solstițiul e o ocazie la fel de bună de petrecut ca și legenda creștină, hai la Macaz. Te așteaptă un Freeshop de Cadouri pe 20 decembrie, o seară de Lecturi Intime pe 21, una de film pe 22 (Pom Poko, făcut de Studio Ghibli în 1994) și pe 23 decembrie Pomana Legumelor (Cină Veggie). Hai! Toți avem nevoie de prilejuri de sărbătoare cu prietenii și de amintirile care se nasc acolo.