După niște zile de toropeală & călătorii, ne pregătim pentru o săptămână plină de expoziții, dezbateri, filme și întâlniri cu oameni mișto.
Un uriaș suprarealist, de la Andra
Expoziția „Victor – Victorios (desene, gravuri, obiecte, evenimente)”, deschisă la Galeria DADA (București), până pe 11 august
Pe harta mea subiectivă, Victor Brauner e unul dintre punctele alea importante, la care mă tot întorc, pe o cale sau alta, din timp în timp. În lucrările lui - o mitologie nebună, trecută cu umor și fler de vizionar prin arsenalul suprarealismului - găsesc mereu detalii și indicii noi, pe care am impresia că le ratasem la întâlnirile trecute. Cu toate că Brauner e un artist uriaș, expozițiile dedicate lui din România sunt puține și, de cele mai multe ori, nu tocmai cele mai relevante. De altfel, cea mai bună expoziție în care l-am găsit pe Brauner am văzut-o în Lisabona. Tocmai de-asta, expoziția de la Galeria DADA (pe care o descopăr cu ocazia asta) nu trebuie pierdută. Fiindcă recuperează o parte din memoria artistului cu o selecție de 300 de lucrări ale lui Brauner, de la desene, până la reviste avangardiste cu care a colaborat.
O discuție despre științe sociale & regimuri comuniste, de la Ioana
Științele sociale în timpul regimurilor comuniste din Estul și Centrul Europei, CEREFREA Villa Noël, (str. Emile Zola nr. 6, București), miercuri, 8 mai, de la ora 18
De ce avem nevoie de o istorie a științelor sociale?, v-ați putea întreba. Răspunsul are multe de a face cu modul în care ne-am obișnuit să vorbim – și să ni se vorbească, de către cercetători, intelectuali și oameni politici – despre politică. Discuția de miercuri de la CEREFREA e provocată de apariția recentă a două cărți pe tema asta: Social Sciences in the ‘Other' Europe since 1945, de Adela Hîncu și Victor Karady, precum și Intelectualii lui Ceaușescu și Academia de Științe Sociale și Politice (1970-1989), de Cosmin Popa. Poți să citești aici o cronică scrisă de Mihai Iovănel, la cartea lui Cosmin Popa, care dezbate relația dintre intelighenția perioadei ceaușiste și regim. Accesul la dezbatere este liber, iar vorbitorii sunt Adela Hîncu (Central European University), Cosmin Popa și Cristian Vasile (Institutul de istorie „Nicolae Iorga”), Călin Cotoi, Corina Doboș, Bogdan Iacob, Bogdan Murgescu și Zoltan Rostas (de la Universitatea din București).
Un protest pentru salvarea lacului din Parcul Circului, de la Venera
11 mai, ora 11.00, pe aleea de lângă lac
De Parcul Circului mă leagă două veri de alergări la prima oră a dimineții și de plimbări lungi cu prietenii. Cel mai mult îmi place că are o formă stil amfiteatru care-ți permite să treci de la agitația și expunerea din preajma circului, la alei umbrite și răcoroase, numai bune de o conversație intimă la pas. Lacul din centrul parcului este, însă, în primejdie, iar sâmbăta asta, bucureștenii se vor aduna la baza lui pentru a protesta.
Menținut cu ajutorul unor aparate care conservă nivelul apei, lacul e casă pentru lotuși egipteni, pești, rațe sălbatice și broaște țestoase, de aproape șase decenii. Anul trecut, pompele care protejează viața din preajma lacului s-au stricat, iar autoritățile nu le-au reparat nici acum. Grupul de Inițiativă Civică Lacul Tei s-a ținut de capul lor și a propus deja câteva soluții, însă nu e auzit de nimeni. Mergi și tu sâmbătă, 11 mai, de la orele 11:00 am, să fii alături de parcul ăsta care e loc de refugiu pentru mulți bucureșteni care fug de caniculă sau stres. Chiar dacă nu aparții de parcul din sectorul 2, nu uita că în locul lui putea fi oricare dintre parcurile cartierelor din Capitală, chiar și preferatul tău.
Un documentar despre un circ din Rwanda, de la Diana
Filmul Circus Rwanda - r. Michal Varga, 2018, Centrul Ceh, azi, 6 mai, ora 20.00
Așa cum spunea scriitoarea nigeriană Chimamanda Ngozi Adichie într-o faimoasă prelegere Ted, Africa e redusă de multe ori la o singură poveste: cea a unui continent sărac și complet diferit, devastat de război, de care să îți fie milă, cu ai cărui locuitori nu te-ai putea conecta niciodată; un continent care trebuie salvat din exterior. Documentarul pe care îl puteți vedea în seara asta la Centrul Ceh explorează tocmai relația asta foarte complexă dintre Africa și Europa, prin interacțiunea dintre un actor din Cehia și o trupă de acrobați din Rwanda, la peste 20 de ani după genocid. „Majoritatea locuitorilor Rwandei consideră că toți europenii sunt bogați. Pe de altă parte, mulți europeni consideră că locuitorii Africii trebuie ajutaţi din toate punctele de vedere. Ce se întâmplă dacă unim aceste două lumi într-un film, în timpul repetiției pentru un spectacol de circ comun?”. La proiecție va fi prezent și regizorul Michal Varga.
O femeie mișto, de la Luiza
„Genica Athanasiou: muză și parteneră a lui Antonin Artaud”, Galeria Galateca (Str. C. A. Rosetti nr. 2-4, București), de joi, 9 mai, până sâmbătă, 22 iunie
Genica Athanasiou a fost o actriță de teatru și film de origine română, care a cutreierat avangardele europene din prima jumătate a secolului XX, alături de cele mai cutezătoare găști de artiști ai Parisului. Nu găsești foarte multe despre ea pe net, decât că a copilărit în Uranus și a emigrat în 1919 la Paris, plus c-a fost Antigona lui Cocteau și partenera lui Artaud. De asta mă bucur să aflu că cercetătoarea Laurence Meiffret, cea care a gândit expoziția, lucrează și la o biografie a Genicăi, care promite să arate că „o viață dedicată artei nu poate fi rezumată doar la relația cu Antonin Artaud” ;)
O întâlnire cu un mare fotograf, de la Ionuț
Des-Facerea Fotografiei, Goethe Institut București, miercuri, 8 mai, ora 19.00
Cu ocazia expoziției Thomas Ruff: Photophilia (MARe/Muzeul de Artă Recentă, București, 7 mai – 2 septembrie 2019), va avea loc și o întâlnire cu Thomas Ruff (n.1958), unul dintre cei mai importanți fotografi contemporani europeni, și curatorul de fotografie Thomas Weski. Dezbaterea va fi moderată de Erwin Kessler. Reprezentant al școlii de la Düsseldorf, Ruff este un artist complex, care a experimentat & explorat diverse direcții (a colaborat și cu Michel Houellebecq la cartea Nudes) și a avut o influență puternică asupra multor fotografi tineri. Lucrările lui Ruff se găsesc în colecții precum cele ale The Art Institute of Chicago, The Tate Gallery, Kunstmuseum Basel, MOMA, Moderna Musee din Stockholm ș.a.
Foto main: Circus Rwanda.